Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Au da, Irland!

Klønet det til for seg selv da Kroatia tok kommandoen i gruppe C.

UHELDIG: Shay Given stanget ballen i eget nett etter et skudd fra Mandzukic. Foto: EPA/ARMANDO BABANI UEFA/MTB scanpix
UHELDIG: Shay Given stanget ballen i eget nett etter et skudd fra Mandzukic. Foto: EPA/ARMANDO BABANI UEFA/MTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Irland-Kroatia 1-3 (1-2)

Shay Given var uheldig og headet den tredje scoringen til Kroatia i eget nett. Mandzukic raget høyest på et innlegg, og stanget ballen i stolpen. Ballen ville sannsynligvis ikke truffet målet om ikke Given hadde hjulpet til.

- Det er ulikt oss å slippe inn de målene vi slapp inn i dag. Kroatia spilte oss ikke ut. Fra vårt ståsted var det skuffende å slippe inn slike mål, sier Sean St. Ledger til UEFA.com

Det er ikke tilfeldig at Mandzukic scorer to mål på hodet i kampen, spissen var den spilleren i Bundesliga som scoret flest mål med pannebrasken denne sesongen. Totalt syv scoringer, melder statistikkbyrået Castrol Edge.

JUBLET MED BENKEN: Kroatia sjokkåpnet ved å score allerede etter tre minutter. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF / NTB scanpix
JUBLET MED BENKEN: Kroatia sjokkåpnet ved å score allerede etter tre minutter. Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF / NTB scanpix Vis mer

- Er dette den beste kampen i mitt liv? Jeg må takke treneren fordi han ga meg sjansen til å spille, og jeg spilte en god kamp. Jeg scoret to mål, men jeg må takke mine lagkamerater, sier Mandzukic til UEFA.com

Etter timen spilt ropte de grønnkledde på straffespark. Robbie Keane fikk tøff behandling i feltet, men dommer Björn Kuipers lot spillet gå. Det skulle vise seg å være en feil avgjørelse av pipeblåseren.

Kroatia var et helt annen lag enn de elleve som spilte på Ullevaal mot Norge i generalprøven. Laget hadde flere gode kombinasjoner, og spilte til tider fin angrepsfotball.

Rotet det til for seg selv Irland kom til EM-sluttspillet struttende av selvtillit etter 14 kamper uten tap. Men det tok bare tre minutter før selvtilitten fikk seg en knekk. Irland var ikke patente i forsvaret i den første omgangen, og laget rotet det mye til for seg selv.

Mandzukic fikk et innlegg fra venstre som Keith Andrews bare lot gå forbi ham. Spissen skled før han skulle avslutte, men fikk likevel til et hodestøt. Headingen snek seg inn ved lengste stolpe før Given rakk fram til ballen. Scoringen var den raskeste i et EM-sluttspill siden Michael Owen scoret mot Portugal i 2004.

- Jeg kan fortsatt ikke tro hva vi nettopp gjorde, det var en fantastisk seier. Vi visste det ville bli en tøff kamp, men laget svarte fantastisk og vi fikk en stor seier, sier Mandzukic.

Mandzukic er Bosman-spiller, og har nok få problemer med å finne seg ny klubb etter denne EM-starten.

Irland hevet seg etter scoringen, og slo tilbake etter 18 minutter. Et frispark ble slått inn mot bakerste stolpe hvor Sean St. Ledger var sterk. Forsvarsspilleren kjempet seg foran sin oppasser og stanget inn utlikningen. Irene vet å lage liv, og stemningen på tribunen tok helt av da scoringen var et faktum.

Trapattoni eldst Den første omgangen bølget fram og tilbake, men de største sjansene skapte Kroatia. Like før pausen sleivet Irland i egen boks. Modric skjøt via to irske spillere, og Stephen Ward forsøkte å klarere ballen. I stedet gikk ballen motsatt vei og inn til Nikica Jelavic som var alene foran målet. Spissen lobbet ballen elegant over Given i det irske buret.

- Spillerne mine har vist at de takler press og spenning, sa Slaven Bilic ifølge NTB etter 3-1-seieren over Irland i lagets første EM-kamp.

DRESS OG LUE: Kroatia-trener Slaven Bilic stilte like godt opp med lue til dressen. Foto: EPA/ADAM CIERESZKO/NTB scanpix
DRESS OG LUE: Kroatia-trener Slaven Bilic stilte like godt opp med lue til dressen. Foto: EPA/ADAM CIERESZKO/NTB scanpix Vis mer

Kroatia leder gruppe C med seieren etter at Spania og Italia spilte 1-1 tidligere i kveld.

- Spania og Italia er favorittene i vår gruppe, men jeg mener at vi er i stand til å slå en av dem. Vi frykter ingen, sa Bilic.

PS: Giovanni Trapattoni ble den eldste treneren som har ledet et lag i et EM-sluttspill. Irlands landslagssjef er 73 år og 85 dager gammel  og slo den gamle rekorden til Otto Baric med to år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling