Aubynn skjøt AaFK mot ny kontrakt

Avgjorde to minutter på overtid.

(Dagbladet.no) Aalesund-Strømsgodset 3-2.

Godset var best i det meste på Color Line Stadion, men da det virkelig gjaldt var det hjemmelagets Jeffrey Aubynn som stod frem.

30 sekunder før tilleggstiden var i ferd med å renne ut i sanden, fant den svenske leiesoldaten frem noe helt spesielt som trolig sikret Aalesund fortsatt tilværelse i landets øverste divisjon. Det blir i så fall første gang.

Svensken mottok ballen 30 meter fra mål, forserte noen meter, strakk vrista og banket ballen opp i en utspilt Espen Johnsens høyre kryss. Svenskens drømmetreff sørget for at oransjetrøyene nå er åtte poeng klar av Start på kvalikkplass, og sannsynligvis sikret trener Per Joar Hansen arbeidsro ut sesongen.

Ikke sikker

Likevel føler ikke den tidligere RBK-sjefen sikker på noen som helst måte.

– Kontrakten er ikke sikret før den er sikret, for å si det sånn, var Per Joar Hansens syn på TV 2 sitt spørsmål om AaFK er blant de 14 lagene som vil utgjøre Tippeligaen 2008.

Heller ikke den dyrt innleide frelseren fra Hammarby ville ta noe på forskudd etter den livsviktige trepoengeren ble sikret på det mest dramatiske vis.

SUPERSCORING: Jeffrey Aubynn sikret heltestatus i Ålesund med sitt kanonskudd 30 sekunder før slutt på Color Line Stadion. Foto: SVEIN OVE EKORNESVÅG/SCANPIX
SUPERSCORING: Jeffrey Aubynn sikret heltestatus i Ålesund med sitt kanonskudd 30 sekunder før slutt på Color Line Stadion. Foto: SVEIN OVE EKORNESVÅG/SCANPIX Vis mer

– Jeg fokuserer kun på de kampene som er igjen. Målet mitt da jeg kom hit var å bidra til at Aalesund skulle holde seg i Tippeligaen, sier Jeffrey Aubynn til TV 2 etter kampslutt.

– Utrolig bittert

Og AaFK kunne fort ha befunnet seg bak Strømsgodset på tabellen og med begge beina i nervepirrende nedrykksstrid etter 90 minutter i regnværet i Aalesund i kveld. Drammens-laget var nemlig best i det meste ute på kunstgresset i Jugendbyen.

– Noen ganger taper man på en god dag, mens andre ganger vinner man på en dårlig dag. Det er noe av sjarmen med fotballen, mener Godset-trener Dag-Eilev Fagermo. Han la likevel ikke skjul på at han var langt nede etter nederlaget, som forlenget Godsets rekke av kamper uten seier. Ikke siden fjorårets mester i Adeccoligaen slo bunnrival Odd i Skien i første kamp etter fotballferien, har Fagermos elever kunnet juble over tre poeng.

– Dette er utrolig bittert og en tung dag. Dere kunne ha gått inn i garderoben og sett reaksjonene i ansiktet til spillerne så hadde dere skjønt hvordan det ligger an, sa Fagermo i TV 2 sitt studio etter kampslutt. 

Per Joar Hansen uttrykte forståelse for trenerkollegaens skuffelse, spesielt med tanke på hvordan kampbildet så ut.

– Jeg trodde at det kom til å ende uavgjort, og vi spilte vår dårligste kamp siden 16.mai. Vi var preget av stundens alvor, og gjorde denne kampen viktigere enn det den var. Derfor ble vi også tidvis rundspilt, sier «Perry».

Drømmeåpning

Aubynn skjøt AaFK mot ny kontrakt

Det åpnet riktignok på best tenkelig måte for hjemmelaget da fyrtårnet Tor Hogne Aarøy gikk ned i feltet etter en brytekamp med Alexander Aas på en dødball. Dommer Terje Hauge var riktignok noe dekket, men pekte resolutt på straffemerket.

Dag-Eilev Fagermo er glad for at dommerne slår ned på holding i feltet, men mente at det ikke burde blitt blåst i akkurat den situasjonen da han mener Aarøy tok tak i Aas først. Aarøy på sin side mener naturlig nok at han ble tatt.  

– Jeg tror dommeren er interessert i å ta sånne situasjoner så lenge de ser det, sier målscorer Aarøy som berømmer dommer Terje Hauge for avgjørelsen.

Brasilianske Diego Silva stilte seg opp på elleve meter, tok to korte sambasteg, og plasserte ballen lavt i hjørnet. Espen Johnsen var etter ballen, men straffen var tilstrekkelig hard og tilstrekkelig velplassert til at AaFK gikk foran i målprotokollen. Dette var for øvrig Silvas fjerde scoring på åtte opptredener etter overgangen fra lavere divisjoner i Brasil.

Det skulle imidlertid ikke bli mer nettsus på Silva som i likhet med Aalesund falt helt sammen etter ledermålet, og lot Strømsgodset diktere det meste av det som foregikk ute på «stueteppet» på Color Line Stadion.

Aalesund-trener Per Joar Hansen hadde før kampen uttrykt ønske om å stoppe Strømsgodsets Stian Ohr med «fart mot fart». Derfor forsaket han Joakim Austnes’ offensive kvaliteter og plasserte vingen på venstreback.

Det skulle straffe seg.

For ved få anledninger tidligere i årets Tippeliga-sesong har romsdalingen Ohr fått bedre arbeidsvilkår. Gang på gang kom den tidligere Molde-spilleren til gunstige innleggsposisjoner på høyrekanten, og til slutt var det bare et spørsmål om tid før hjemmelaget skulle bli straffet for sine defensive synder.

I det 27.minutt fikk Strømsgodset relativt uforstyrret bygge opp et 12-trekks angrep hvor Ohr til slutt ble frispilt på høyrekanten og slo millimeterpresist på pannebrasken til Peter Kovacs på full fart inn i feltet, og en umarkert ungarer hadde få problemer med å styre headingen fra seks-syv meter bak en utspilt Andreas Lie i Aalesund-buret via bakken.

Etterlyser flaks og marginer

Bare minuttet etter var duoen Ohr og Kovacs på farten igjen. Fra tre meter headet det ellers så hodesterke fyrtårnet uforklarlig over. Reprisen avdekket imidlertid at Kovacs ble hektet opp av hjemmelagets Benjamin Kibebe, men i motsetning til situasjonen med Aarøy tidligere i omgangen, unnlot Hauge å blåse denne gange, en avgjørelse Fagermo ikke er enig i, og får overraskende støtte av trenerkollega Hansen.

– Det kunne godt ha vært straffe, og dommeren burde vært konsekvent, mente «Perry».

Nå håper han Fagermo å ha marginene mer på sin side fremover. 

– I vår situasjon er det viktig at avgjørelsene skal gå vår vei. Det er mye bra dømming i Tippeligaen, og vi skal ikke skylde på dommerne for at vi står 22 poeng.

 
Straffe eller ikke: Det var uansett på det rene at Per Joar Hansen måtte ta noen omfattende grep. Målscorer Diego Silva og midtbaneanker Amund Skiri ble ofret etter 35 minutter til fordel for Enar Jääger og Karl Oskar Fjørtoft, som så ut til å gi hjemmelaget mer aggressivitet og duellstyrke. Austnes’ vikariat på backen utløp også i samme slengen.

– Vi blir utspilt i perioder, og klarer ikke å komme opp i dem. Det ble bedring etter byttene, og vi fikk stengt av mer på høyresiden etter hvert, men vi har fryktelig mye å gå, og vi spilte en fryktelig dårlig omgang, oppsummerte AaFK-trener Hansen overfor TV 2 i pausen.

Et øyeblikks magi

Andre omgang så ut til å fortsette i samme spor som første, og det var Strømsgodset som dominerte i banespillet og stod for de største sjansene.

Derfor var det fortjent at Drammenslaget gikk opp i ledelsen ti minutter ut i andreomgang da kaptein Øyvind Leonhardsen styrte en utboksing fra AaFK-keeper Andreas Lie kontrollert i mål på hel volley. Veteranens første scoring i Tippeligaen for Godset.

Gleden skulle imidlertid bli kortvarig, for da andre omgang var halvspilt fikk hjemmelaget frispark i farlig situasjon. Midtstopper Haraldur Freyr Gudmundsson har en solid frisparkfot, og tvang fram det aller beste i Espen Johnsen da den tidligere landslagskeeperen måtte varte opp med et tigersprang for å avverge den harde og velplasserte dødballen. Johnsen fikk imidlertid ikke klarert ballen, og returen endte opp hos en annen midtstopper, Benjamin Kibebe, som skled inn utligningen fra kort hold.

Godset presset voldsomt på for seiersmålet mot slutten, og både Kejo Huusko og Steffen Nystrøm traff aluminiumen kort tid før slutt.

Før altså Jeffrey Aubynn med et øyeblikks magi sørget for at tre uhyre viktige poengen ble værende i Ålesund. Med ni poengs margin ned til den utsatte kvalifiseringsplassen og seks kamper igjen og spille, var Aubynns venstrefot faktoren som trolig gjør at Aalesund blir å finne i det gjeveste selskap også neste sesong. For bortelagets del går man en nervøs høst i møte som allerede på søndag når en ny spenningstopp med en uhyre viktig kamp mot Start på Marienlyst.

<B>TIDLIG LEDELSE:</B> Brasilianske Diego Silva viste stor tro på egne ferdigheter, da han på nonchalant vis tok to stegs tilløp og plasserte det tidlige straffesparket hardt og lavt i hjørnet.
<B>SCORING TIL LITEN NYTTE:</B> Godsets ungarske kjempe Peter Kovacs scoret i sin tredje kamp for sesong. Til liten nytte skulle det vise seg.