Auda, Sverige!

Tyskland røk ut av EM, og våre tanker går til Sverige.

 • Ruud lekte seg videre
 • Tyskland utslått av B-gjengen
 • Bli med i EM-debatten

  LISBOA (Dagbladet): Med Tyskland såret og slått av et tsjekkisk B-lag, trenger naboene «Heia Sverige»-kampanjen vår mer enn noensinne.

  Nederland blir motstander i kvartfinalen på lørdag, og det passer svenskene adskillig dårligere.

  Nå blir de utfordret på sine svakeste punkter.

  DET HAR vært ganske lett å se svenske svakheter i de to siste kampene. Litt videospilling fra Zambrottas herjinger med Mikael Nilsson mot Italia eller danske Jesper Grøkjærs andreomgang mot samme i nabooppgjøret forleden holder.

  Videoene heter EN SIDEBACKS MARERITT 1 og 2, og står grøsser nummer 3 på programmet lørdag, er det slutt på svenske videosnutter fra EM.

  Så sårbare er de blågule på denne plassen.

  TYSKERE KUNNE vært en overkommelig motstander på kantene. Der har de helst angrepet med den unge, svært offensive venstrebacken Peter Lahm eller høyrekanten Torsten Frings. Begge er kjappe og bra, men ikke på langt nær så ekstreme i ferdighetene som Nederlands Andy van der Meyde og Arjen Robben.

  Her får svenskene to kanter som presser dem høyt og som ikke trenger så mye fart før driblingene lykkes. Særlig Nilsson er tydelig for sein i nettopp slike rykk. Den omskolerte midtbanespilleren som har overtatt plassen etter skadete Teddy Lucic, har ikke fart for backspill på dette nivået.

  MER NEDERLANDSK trøbbel kommer rett bak de svenske stopperne. Olof Mellberg og Anders Jakobsson er et bra stopperpar, men som solide stoppere flest liker de å ha spillet i front av seg.

  Det hadde de fått med gjennomskuelige Kevin Kuranyi. Foruten å være en av turneringens største og dårligste juksemakere (Kuranyis liksomfall er allerede ute i flere enn tre versjoner), er Tysklands brasilianskimporterte spiss enkel i stilen.

  Ruud van Nistelrooy har et helt annet register. Der kommer svenskene til å bli utfordret overalt i feltet, og det er en type utfordringer som soneorienterte stoppere sjelden liker. Van Nistelrooy i godt lune krever mannsoppdekning, og det får han ikke mot Sverige.

  MULIGENS ER det litt i tidligste laget å trøste svenskene. En mer vrien motstander til tross -- kveldens taper er Tyskland.

  Det vi trodde skulle gå på rutinen, gikk slett ikke. Hvordan det er mulig å misse tre hundreprosent sjanser på tre sekunder, vet neppe trener Rudi Vøller. Han kunne score.

  Neste mulighet er VM på hjemmebane om to år. Det blir med et fornyet lag. Det overraskende VM-sølvet fra 2 002 forvirret litt rundt tyskernes behov for endring. Resultatene etterpå har vist at kvaliteten ikke er på vanlig nivå, men vær trygg på at tyskerne slår tilbake med spillere som Bastian Schweinsteiger og Lukas Podolski.

  I MELLOMTIDA tilhører scenen tsjekkerne. De gikk igjennom gruppespillet med tre seire.

  Avslutningen var tilnærmet arrogant. 9 av 11 spillere i startoppstillingen mot Tyskland var reserver. Nå er det bare tredjekeeper Antonin Kinsky i den 23 mann sterke troppen som ikke har spilt i denne turneringen.

  Kanskje savnet den tsjekkiske B-utgaven den ustoppelige angrepslysten til førstelaget, men kampen hadde et par detaljer for minneboka:

  ** Så du hvordan B-laget spilte på nøyaktig samme vis som A-laget? Til og med tometers-mannen Jan Koller hadde sin kjempestore stand-in på topp. Det betyr at Tsjekkia er EMs mest systematiske lag.

  ** Og fikk du med deg venstrebeinet til Marek Heinz? Ikke bare på drømmefrisparket i krysset, men i alle de lekne frispillingene på midten.

  HEINZ KOMMER som innbytter når A-laget stiller igjen mot Danmak. Da er det bare å ta plass foran TVen.

  Skulle våre svenske helter gå på en smell lørdag, kommer det en kveld med nye idoler.

  Dette mesterskapet er hyggelig slik.

SE OPP! Nederlands ekstremt raske kanter blir en real utfordring for Sverige i kvartfinalen.