TIL FINALEN: De norske håndballgutta kunne juble for VM-finale. Foto: NTB scanpix
TIL FINALEN: De norske håndballgutta kunne juble for VM-finale. Foto: NTB scanpixVis mer

Norge slo Tyskland - til VM-finale

Auf Wiedersehen, Tyskland! Norge til VM-finale etter storspill

Norge møter Danmark i finalen. Slo Tyskland i nervedrama.

  • Tyskland - Norge 25-31 (12-14)

HAMBURG (Dagbladet): Norge hadde mye å revansjere etter semifinaletapet mot Tyskland i EM 2016.

Og det klarte de etter en heroisk innsats. Foran 13 000 høylytte tyske fans, viste Norge seg fram fra sin beste side og feide motstanderen av banen.

- Nå er jeg glad, vanvittig glad. Jeg orker ikke å begynne å analysere kampen enn gang, gliste Christian Berge til TV 3 etter kampen, før han våget seg til en liten analyse likevel:

- Det fungerte veldig godt for oss. De hadde flere forsvarsvarianter, men vi kom til gode løsninger. Vi spilte smart i perioder og fikk lurt dem ut på glattisen. En kjempeinnsats av gutta.

Det ble en svært tøff fysisk kamp, der tyskerne gikk hardt til gang på gang. Det var Berge mindre fornøyd med.

- De tar nesten kollbøtta på han i lufta. Sånne ting liker jeg veldig dårlig. Sånn kan vi ikke ha det.

Slik så det ut i de sluttsekundene:

Norge storspilte i den tyske heksegryta, og herjet tidvis med Tyskland. Flere spillere sto fram for Norge i deres viktigste kamp i karrieren, og lot seg ikke affisere av det tyske presset.

I andre omgang havnet Tyskland i villrede da de måtte jakte et norsk lag med ledelse, og i det de tok stadig større sjanser, ble de straffet hardt i retur.

Tysk grisespill

Tyskland hadde sluppet inn færrest mål av samtlige lag før kveldens oppgjør, og Christan Berge utropte de til favoritt foran hjemmepublikummet.

Det ble likevel en svært jevnspilt omgang, og det første kvarteret herjet Magnus Abelvik Rød med motstandernes forsvar. Gang på gang steg 21-åringen til værs og banket ballen i mål.

- Aksjeverdien hans har steget. Det er klart. Det er bare for Flensburg å få forlenget den avtalen, sa Kristian Kjelling i TV3 om ungguttens store omgang.

Tyskland gikk tøft til verks mot Norge, og til tider gikk de langt over streken for hva som er lov. På et tidspunkt hadde tyskerne to utvist samtidig, og da Uwe Gensheimer dyttet Sander Sagosen overende i en kontring, raste de i TV3s kommentatorbu.

- Få den mannen ut!, tordnet Daniel Höglund.

Sagosen og Gensheimer er lagkamerater i PSG, og bor visst på rom sammen når de skal spille kamp, men etterpå ville ikke nordmannen ta ham i hånden.

Norge klarte derimot ikke å utnytte fordelen av å være to flere på banen. Kanskje var det mangel på rutine eller ønsket om hevn, men ikke lenge etter hadde håndballgutta også to sittende på benken med tominuttere.

Like før dommeren blåste til pause scoret Magnus Jøndal på sin tredje straffe, og Norge gikk til pause med en 14-12-ledelse.

Intenst i Tyskland

Tidlig i andre omgang trodde de fleste at Norge hadde fått et skikkelig tilbakeslag. Ablevik Rød, som hadde vært så god før pause, måtte av med skade. Men noen minutter kunne man puste lettet ut - da var han tilbake i aksjon.

Det kokte også under semifinalen i Polen-EM for tre år siden. I det Tyskland scoret seiersmålet, satte de inn en åttende spiller på banen. Målet var åpenbart å stoppe et raskt norsk avkast, men dommeren fikk ikke med seg tyskernes regelbrudd. Norge protesterte, men Tyskland fikk ingen straff.

Den gangen gikk det til ekstraomganger. Slik ble det ikke i kveld.

Norge fortsatte storspillet etter pause, og klarte akkurat å holde tyskerne på avstand. Det var en nervepirrende forestilling, der det kokte fullstendig inne i hallen. Publikum var på tyskernes side, men de norske spillerne maktet å stå imot presset.

Et skår i gleden var at Abelvik Rød til slutt måtte kaste inn håndkledet to minutter før slutt.

- Jeg er bare lettet, utrolig glad. Det er ubeskrivelig. Det skjedde noe greier da jeg satset på slutten. Vi får ta det med det medisinske, men jeg har ikke peiling, sa han til TV3 etter kampen.

- De første undersøkelsene tyder på at det er en liten strekk, sa landslagslegen.

Herrelandslagene til Norge og Tyskland har møttes 82 ganger tidligere. 60 har endt med tysk triumf. Norge har vunnet 16, og seks oppgjør har endt uavgjort.