Oslo  20170521.
August Jensen etter femte og siste etappe i sykkelrittet Tour of Norway søndag. Etappen gikk fra Moss til Oslo.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Oslo 20170521. August Jensen etter femte og siste etappe i sykkelrittet Tour of Norway søndag. Etappen gikk fra Moss til Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

August Jensen tok sitt livs største seier

Nordmannen sjokkerte verdensstjerner med seier.

(procycling.no): Klatrerne var i fokus på den tredje etappen i Arctic Race of Norway. Med målgang på toppen av Finnvikdalen (5,2 kilometer á 4,9 prosent), var angrepene mange på de siste kilometerne.

Farten var forrykende i bunn av bakken, men alle de største norske rytterne var fremdeles i frontgruppa inn på den siste kilometeren.

På de siste fire hundre meterne holdt Dylan Teuns farten i front av feltet, mens August Jensen snek seg stadig nærmere på de siste meterne. Til slutt måtte det hele avgjøres med et målfoto, hvor det var klart at Jensen var de nødvendige centimeterne foran.

– Jeg klarte akkurat å ta seieren. Det er helt fantastisk, sier Jensen i seiersintervjuet vist på TV 2.

Les mer: August Jensen snart klar for israelsk proffsatsing

Seieren er uten tvil den største til Jensen i karrieren, det er også første gang en rytter fra de norske kontinentallagene (nivå tre i sykkelsporten) vinner en etappe i Arctic Race.

– Jeg tror ingen forstår hvor mye dette betyr for meg. Jeg er fra nord (Bodø), dette er hjemrittet mitt. Å vinne en etappe her, som den første fra Nord-Norge er helt fantastisk, sier Jensen i seiersintervjuet.

Sammenlagt leder fremdeles Teuns, men nå kun tre sekunder foran Jensen.

Jensen har hatt en strålende sesong, med totalt 32 plasseringer blant de ti beste. Seieren var hans fjerde for sesongen, og det like foran en rytter som Dylan Teuns, som nylig vant Tour de Pologne og Tour de Wallonie.

Amper stemning i bruddet

Etter flere mils aktiv kjøring i starten, var det til slutt åtte ryttere som kom seg av gårde i bruddet på den tredje etappen i Arctic Race.

Der satt nordmennene Truls Korsæth (Astana) og Ole André Austevoll (Coop). Sammen med dem var mannen i klatretrøya, Bernhard Eisel (Dimension Data), og én av hans nærmeste utfordrere, Daniel Díaz (Delko Marseille) - i tillegg til Adrien Petit (Direct Energie), Boris Vallée (Wanty-Groupe Gobert), Hugo Hofstetter (Cofidis) og Sebastien Delfosse (WB Veranclassic).

Samarbeidet var ikke det beste underveis på etappen, og Korsæth fikk flere meldinger underveis, tilsynelatende fordi de andre i bruddet mente nordmannen gjorde for lite jobb.

Situasjonen toppet seg ved den innlagte spurten i Tisnes, 29 kilometer før mål. Hofstetter åpnet spurten, og med andreplass på fredagens etappe, trodde nok franskmannen at han skulle vinne spurten greit.

Korsæth kom bakfra i stor fart, og til tross for at franskmannen skjente stadig mer ut mot den høyre veikanten, kom nordmannen seg akkurat forbi. Da svarte Hofstetter med å dytte til Korsæth, og de to havnet i en opphetet diskusjon i etterkant av spurten.

Kamp om klatretrøya

Bruddet ble hentet inn i god tid før målgang på toppen av etappens tredje og siste stigning opp til Finnvikdalen, men var først over de to første bakkene på etappen.

Opp til Vassåsen var Díaz raskest i bruddet, mens Eisel var først over Sæterlihaugen.

Dermed har Eisel 13 poeng i klatrekonkurransen, tre mer enn Díaz. Søndagens avsluttende etappe i Tromsø har tre kategoriserte stigninger, og dermed er det fremdeles full kamp om klatretrøya.