LIVET UTENFOR LANDSLAGET: Anders Aukland støtter og frir til Petter Northug, deler sin historie om uenighetene med Skiforbundet og røper oppskriften til hans unike suksess. I panelet er også kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer Vis mer

Røper spesielle kontraktsdetaljer

Aukland må satse til han er 48 år. Kona får kompensasjon

I kontrakten til Anders Aukland står det svart på hvitt at han må være hardsatsende utøver til han er 48 år og vel så det. Som kompensasjon får kona lønn av langløpslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): 46 år gamle Anders Aukland imponerte igjen i Marcialonga i helga med en sterk 5. plass da Petter Eliassen triumferte.

Nest eldstemann på topp 20-lista var hans elleve år yngre lagkamerat Tord Asle Gjerdalen.

Det var mye snakk om Ole Einar Bjørndalens formidable prestasjoner i 40-årene, men Aukland er ytterligere to år eldre enn skiskytterlegenden og er altså fortsatt aktiv på et høyt, høyt nivå.

Og det kommer ikke til å ta slutt etter sesongen heller.

Langt derifra.

Spesiell kontrakt gir kona lønn

Aukland skrev nemlig under en kontrakt før sesongen som garanterer at han skal satse i tre år til, altså langt inn i hans 49. leveår.

- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle holde på så lenge, men jeg hadde en utrolig god sesong i fjor og var overraskende nok på pallen flere ganger. På søken etter ny sponsor, møtte vi på «Ragde». Da vi skulle skrive kontrakten, sto det at jeg måtte være løper i tre år til. Det står nedfelt i kontrakten nå at jeg må være hardtsatsende løper i tre år til, forteller Anders Aukland til Dagbladet.

<strong>RÅSTERK:</strong> Anders Aukland slutter aldri å imponere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RÅSTERK: Anders Aukland slutter aldri å imponere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan reagerte du på det?

- Det hørtes lenge ut, tenkte jeg først. Jeg sa at det ville bli vanskelig å få løst på hjemmebane. Men i kontrakten står det også at kona mi skal få en kompensasjon for at jeg er så mye borte.

- Hvilken form for kompensasjon da?

- Kona mi får en viss lønn for at jeg er borte, røper 46-åringen overfor Dagbladet.

- Hvor mye?

- Ikke så mye. Det er mer en symbolsk sum for å vise forståelse for livssituasjonen min.

- Krever veldig mye

Lillebrødrene Jørgen og Fredrik Aukland har gitt seg med toppidrettssatsingen Jørgen er manager i det Aukland-initierte langløpslaget «Team Ragde Eiendom», mens Fredrik er langrennsekspert i NRK.

Anders satser på sin side videre og klarer faktisk - i en alder av 46 år - fremdeles å utvikle seg som idrettsutøver.

- Jeg synes det er veldig gøy å se hvor lenge jeg kan prestere på dette nivået. Det gir meg en «boost» å prøve å finne ut hvor fort jeg kan gå når jeg er 48 år. Det krever veldig mye andre ting enn før. Jeg må tilrettelegge mer og bruke tiden svært godt på samlinger, sier 46-åringen.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

- Når jeg er hjemme, trener jeg mer som en mosjonist. Da er det viktigere å gjøre andre ting og være med ungene på trening enn å trene selv. Sånn var det ikke før.

- Aldersmessig i grenseland

Ny kunnskap om trening inspirerer storebror Aukland mye.

- Jeg trener mer effektivt og bedre nå enn før. Jeg skulle gjerne ha visst det jeg vet i dag da jeg var yngre. Jeg har effektivisert trening mer og lært at trening er mye mer enn tall og statistikk. Man må lytte til kroppen. Jeg har sluttet å skrive treningsdagbok og trener mye når kroppen vil det. Det er det viktigste, sier langrennsesset til Dagbladet.

- Jeg trener også mer variert før og trener mer spesifikt enn tidligere. Jeg er dårligere til å gå diagonalgang, men bedre til å stake.

- Hvor lenge kan du prestere på dette nivået?

JOHAUG-SPESIAL: Karstein Johaug snakker med Dagbladets Øyvind Godø om storesøster Therese Johaugs comeback, familieforholdet og hvordan søsteren har tenkt å vinne gull i VM i februar. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Aldersmessig er jeg i grenseland. Det er vel så vidt noen syklister og maratonløpere som har hevdet seg i rundt samme alder, men det er få. Jeg kjenner forskjell fra da jeg var 40 år. O2-opptaket har gått ned, så da må jeg kompensere med å bli bedre på andre ting, presiserer 46-åringen.

- Det er få i min alder som har 80 i O2-opptak og klarer å kjempe i toppen. Vi må nok til maraton og veldig utholdende idretter for å se utøvere i nærheten av min alder i toppen.

Satte ny pers som 46-åring

Til tross for at Aukland er nærmere 50 enn 40 år, klarer han fortsatt å utvikle seg.

- Hvor lenge tror du det er fysisk mulig å kjempe i toppen?

- Trening hjelper, men jeg merker allerede at kroppen begynner å motarbeide meg på noen områder. Men på lange distanser er mye mulig, så lenge motivasjonen er god nok og man trener bra nok, forteller han.

- Jeg har faktisk perset på noen områder denne sesongen, deriblant staketestløp. Det er noen tall som sier meg at jeg fortsatt kan gå gode stakerenn. Det er motiverende. Hadde tallene her gått klart tilbake, hadde jeg nok ikke hatt motivasjon til å fortsette på dette nivået, sier Aukland til Dagbladet.

Ros fra Gjerdalen

Lagkamerat Tord Asle Gjerdalen er mektig imponert over lagets, feltets og idrettens mest rutinerte mann.

- Det sier veldig mye om Anders og hvor jevnt og godt han har trent over mange år. De aller fleste legger opp av manglende motivasjon, ikke fordi man blir dårligere av fysiologiske årsaker, men Anders har et hode som skiller seg ut, sier Gjerdalen til Dagbladet.

- Man mister hurtighet, spenst og maksstyrke i den alderen, men blir gradvis bedre i utholdenhet og seighet. Med god hjelp fra de andre kvalitetene er det mulig. Hodet, ski og taktikk er variabler som også har mye å si for resultatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer