SVENSK MISTANKE: Langrennsløperen Anders Aukland blir omtalt i Uppdrag Granskning som vises på svensk tv i kveld. Nå mener Auklands lagsjef at Skiforbundet må komme på banen.
Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX
SVENSK MISTANKE: Langrennsløperen Anders Aukland blir omtalt i Uppdrag Granskning som vises på svensk tv i kveld. Nå mener Auklands lagsjef at Skiforbundet må komme på banen. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIXVis mer

Aukland-sjef langer ut mot skiforbundet

Norges Skiforbund overrasket etter kritikken.

(Dagbladet): Anders Aukland (41) blir i SVT-dokumentaren «Uppdrag Granskning» beskyldt for å ha mistenkelig høye blodverdier under OL i Salt Lake City i 2002.

Aukland har de siste åra satset på langløp og går for privatlaget Team Centric.

Lagets manager, Nils Marius Otterstad, er kritisk til hvordan Norges Skiforbund håndterer beskyldningene mot gullvinneren fra 2002.

- Vi ønsket en felles strategi med skiforbundet, men det ble fort klart at vi ikke var enige. Anders Aukland er tross alt bare en idrettsutøver og ikke en fagmann. Noen fra forbundet burde vært ute og kommentert dette. Akkurat nå står han helt alene og må forsvare seg mot anklagene i dokumentaren, sier Otterstad til Dagbladet.

Ønsker åpenhet - Det jeg reagerer på er at Anders selv må ut og fronte sine egne blodverdier. Det synes jeg er trist. At forbundet sier «ingen kommentar» kan bidra til mer spekulasjon og mistanke, sier Otterstad.

Norges Skiforbund ønsket nemlig ikke å stille opp til intervju i SVT-programmet.

Anders Aukland sier selv til Dagbladet at han føler seg uthengt i dokumentaren som vises på svensk tv klokka 20 i kveld.

MANAGER: Nils Marius Otterstad er manager i Team Centric, tidligere kjent som Team Xtra Personell. Han reagerer på at ingen forsvarer Aukland.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MANAGER: Nils Marius Otterstad er manager i Team Centric, tidligere kjent som Team Xtra Personell. Han reagerer på at ingen forsvarer Aukland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Aukland ble oppsøkt etter langløpet Marcialonga og konfrontert med SVTs tall på blodverdier fra 2000-tallet.

- Skiforbundet tok initiativ og orienterte oss om saken. Men de vil si minst mulig, mens både Anders og laget ønsker åpenhet. Vi mener det er best å stille opp og svare for oss. Det mener vi også er best for norsk langrenn, sier Otterstad.

Overrasket Skiforbundet er overrasket over kritikken fra Team Centric.

- Vi har uttalt oss til flere medier og har full åpenhet. Det eneste vi ikke vil er å stille opp i selve dokumentaren. Det er direkte feil det Otterstad sier. Vi har flere ganger forsøkt å få til et møte med ham uten å få responsen. Det hadde jo vært en fordel, sier Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund.

- Det er selvfølgelig trist og alvorlige anklager mot Aukland som vi tar sterk avstand fra.  Men vi har hele tida stått opp for alle løpere som helt ubegrunnet har blitt beskyldt for juks, og vi har brukt store ressurser på å hjelpe dem i denne håpløst vanskelige situasjonen. De som fulgte med i fjor, vet at vi stiller opp for utøverne, sier Graff til Dagbladet.

- Vi har kommunisert med Aukland over en lengre periode og har hele tiden hatt inntrykk av at dialogen har vært god. Det er overraskende og synd at Otterstad sier dette. Vi har hele tida støttet Anders og vil stille opp for ham. Vi håper også Otterstad nå heller fokuserer på de som retter uberettigede anklager mot Anders.

PS: «Uppdrag Granskning» vises på SVT klokka 20.

SKIFORBUNDET: Kommunikasjonssjef  Espen Graff (i midten) i NSF. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SKIFORBUNDET: Kommunikasjonssjef Espen Graff (i midten) i NSF. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer