ADVARER: Den australske OL-komiteen (AOC) advarer friidrettsforbundet i landet om å ansette den omstridte canadieren Kevin Tyler som trener. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Valentin Flauraud/Files
ADVARER: Den australske OL-komiteen (AOC) advarer friidrettsforbundet i landet om å ansette den omstridte canadieren Kevin Tyler som trener. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Valentin Flauraud/FilesVis mer

Australsk friidrett advares mot dopingbelastet trener

Kevin Tyler.

Den australske OL-komiteen (AOC) advarer friidrettsforbundet i landet om å ansette den omstridte canadieren Kevin Tyler som trener.

Advarselen kom etter at Tyler kom med i en finalegruppe som kjemper om å få jobben. Den som blir ansatt skal trene australske OL-håp i oppkjøringen mot Rio-OL neste år.

Tyler er tidligere canadisk sprinter. Han trente mye sammen med den dopingtatte OL-vinneren Ben Johnson, som ble avslørt for dopingmisbruk etter å ha vunnet OL-gullet på 100-meteren i Seoul i 1988. Han ble disket og senere utestengt for dopingbruk.

Tyler ble i forbindelse med Ben Johnsons dopingsak også beskyldt for å ha benyttet dopingmidler. Til og med hans egen trener kom med påstander mot ham om at han hadde dopet seg. Derfor ønsker ikke den australske olympiske komiteen å ha noe med denne treneren å gjøre.

Ingen positiv prøve Kevin Tyler som nå er i sentrum av oppmerksomheten i australsk idrett, har aldri avlagt noen positiv dopingprøve, og han har alltid benektet å ha vært involvert i dopingbruk.

Likevel har AOC tatt kontakt med friidrettsforbundet i Australia og fortalt at Tyler ikke er noen passende og velansett kandidat til å overta treneransvaret etter Eric Hollingsworth.

«Etter et styremøte i dag, ble det besluttet å informere Det australske friidrettsforbundet at AOC ikke under noen omstendighet kommer til å gå med på at Kevin Tyler blir akkreditert i Australias tropp til Rio-OL», meldte Ol-komiteen onsdag.

Det var presidenten i AOC, John Coates, som frontet denne uttalelsen, som har skapt oppmerksomhet «Down Under».

I USA Tyler jobber for tiden som trener i friidrett ved Oklahoma-universitet i USA. Han var tidligere ansatt i det britiske friidrettsforbundet, men nådde ikke målsettingen sin i London-OL i 2012. Etter det sluttet han.

I australsk friidrett blir det sagt at de holder på å undersøke bakgrunnen til Tyler. Det blir også hevdet at ingenting er avgjort, selv om han er i finalefeltet til å få trenerjobben.

«I Det australske friidrettsforbundet undersøker vi nøye alle de fem kandidatene som er aktuelle for jobben. Vi lytter også til de innspillene vi får fra samarbeidspartnerne i australsk idrett. Det gjelder også Den australske olympiske komiteen», heter det i en uttalelse fra friidrettsforbundet i Australia. (©NTB)