Australsk veteran med sjokkseier i Paris-Roubaix

Boasson Hagen ble nummer fem etter en meget spennende finale.

VINNER: Matthew Hayman (i hvitt) vant Paris-Roubaix. Edvald Boasson Hagen (foran) ble nummer fem. Foto: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
VINNER: Matthew Hayman (i hvitt) vant Paris-Roubaix. Edvald Boasson Hagen (foran) ble nummer fem. Foto: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ROUBAIX/VOLDA(procycling.no): Den 114. utgaven av Paris-Roubaix ble meget spennende. Edvald Boasson Hagen kom seg strålende med i det som skulle vise seg å bli den avgjørende gruppa.

Med to mil igjen var Boasson Hagen alene sammen med Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Ian Stannard og Matthew Hayman. 

Inn på den fjerde siste brosteinssektoren, den meget harde Carrefour de'l Arbre, angrep Vanmarcke. Angrepet førte til at Hayman falt av, mens de tre andre prøvde å samle seg i et forsøk på å samle belgieren. 

Vanmarcke holdt en ledelse på en fem-seks sekunder ut av brosteinssektoren, 15 kilometer før mål. Samtidig kom Hayman opp igjen til resten av gruppa. Tre kilometer senere var de fem samlet igjen. På det nest siste brosteinspartiet, det siste med reell betydning, åtte kilometer før mål, angrep Vanmarcke på ny. 

Ut av Willems to Hem var de fem fremdeles samlet, og dermed gikk det mot en spurt i velodromen i Roubaix. Det ble imidlertid en spurt uten Boasson Hagen. Hayman og Boonen kom seg løs på de siste kilometerne, og fikk besøk av Sep Vanmarcke inn på velodromen. 

Stannard og Boasson Hagen kjørte seg opp inne på velodromen, men nordmannen klarte ikke å følge på slutten. Der var den australske veteranen Mathew Hayman sterkest, og tok en sensasjonell seier.

Orica-GreenEdge-rytteren kom seg av gårde i det første bruddet som gikk, og imponerte med å henge på Boonen, Boasson Hagen, Vanmarcke og Stannard på de siste milene. 

 - I finalen så jeg at alle var veldig slitne. De siste fem kilometerne var veldig harde, men jeg spilte spillet. Jeg var heldig, sier Hayman i et seiersintervju vist på TV2.

Boonen ble nummer to, mens Stannard ble nummer tre. Vanmarcke ble nummer fire, mens Boasson Hagen var noen sekunder bak på en femteplass.

 - Jeg hadde ikke mer å gi. På slutten ble det altfor tøft, sier Boasson Hagen til procycling.no og resten av det norske mediekorpset etter målgang. - Det var et hardt løp, men det er det beste jeg har gjort i Paris-Roubaix til nå, oppsummerer nordmannen, som påpeker at han er godt fornøyd med innsatsen.

Topp 10:
1. Mathew Hayman
2. Tom Boonen s.t.
3. Ian Stannard s.t.
4. Sep Vanmarcke s.t.
5. Edvald Boasson Hagen + 3
6. Heinrich Haussler + 1'00
7. Marcel Sieberg s.t.
8. Aleksej Saramotins s.t.
9. Imanol Erviti + 1'07
10. Adrien Petit + 2'20

To timer uten brudd
Starten av årets Paris-Roubaix var preget av flere lags vilje til å plassere ryttere i dagens brudd. Katusha, Etixx, Lotto Soudal, Sky, Trek og Dimension Data var blant storlagene som var med i stadige bruddforsøk.

En trio med Aleksandr Porsev (Katusha), Elia Viviani (Sky) og Boy Van Poppel (Trek) så lenge ut til å komme seg av gårde. De tre vaket lenge rundt halvminuttet foran resten av feltet, men ble til slutt kjørt inn av feltet. 

Da kom dagens brudd seg endelig klar av feltet, omtrent to timer etter at rittet startet i Compiegne. 

Marko Kump (Lampre-Merida), Borut Bozic (Cofidis), Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEdge), Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Johan Le Bon (FDJ), Yannick Martinez (Delko Marseille), Yaroslav Popovych (Trek-Segafredo), Tim Declarcq (Topsport Vlaanderen), Mathew Hayman (Orica-GreenEdge), Reinardt Janse Van Rensburg (Dimension Data), Salvatore Puccio (Team Sky), Frederick Backaert (Want Groupe Gobert) Imanol Erviti (Movistar), Michael Mørkøv (Katusha), Sylvain Chavanel (Direct Energie) og Maxime Daniel (AG2R-La Mondiale) var rytterne som kom seg med i bruddet.

Katusha på feil sted
Alexander Kristoffs lagkamerat, Mørkøv, punkterte tidlig, og mistet dermed kontakten med bruddet.

Det var bare starten på en rekke hendelser som gikk mot nordmannens lag. En velt på brosteinsektoren Quérénaing-Maing sendte Porsev i bakken, og skapte en stor splitt i feltet. På rett side satt store deler av LottoNL-Jumbo og Sky, i tillegg til blant andre Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). 

Kristoff, Fabian Cancellara (Trek-Segafredo), Niki Terpstra, Zdenek Stybar (begge Etixx-Quick Step) og forrige ukes vinner fra Flandern rundt, Peter Sagan (Tinkoff), var bare noen av rytterne som havnet på feil side av splitten.

Etixx hadde kun Tony Martin og Tom Boonen i den fremre delen av hovedfeltet, men det belgiske laget satt høy fart i gruppa med nevnte Martin. Det førte til at en gruppe på seks ryttere ble dannet, hvor Etixx-duoen fikk selskap av Boasson Hagen, Ian Stannard (Sky), Robert Wagner (LottoNL-Jumbo) og Luke Durbridge (Orica-GreenEdge).

Boasson Hagen i strålende posisjon
De seks havnet dermed i en strålende posisjon inn i den berykte Arenberg-skogen, 95 kilometer før mål. Restene av den fremre delen av hovedfeltet kom opp til de seks noen kilometer etter brosteinssektoren. Til tross nye krefter fra Sky-laget og LottoNL-Jumbo, nærmet lenge det andre hovedfeltet seg.

Med sterk kjøring fra Cancellaras lagkamerat, Jasper Stuyven, var avstanden nede i et drøyt halvminutt, samtidig som Boasson Hagens gruppe kom seg opp til det opprinnelige bruddet. 

For Alexander Kristoff fikk seierssjansene seg en solid knekk, etter at han punkterte. Nordmannen kom seg aldri tilbake i en god posisjon, og det ble dermed klart at det var Edvald Boasson Hagen som var det store norske håpet.

Veltebonanza på gjørmete brostein
Sky fikk etter hvert fart i tetgruppa, og sørget for at avstanden igjen gikk over minuttet. Det britiske laget presterte dog å velte to ganger på et par minutter. Velten sendte blant andre deres kaptein Luke Rowe i bakken, mens Ian Stannard var den eneste av de fire Sky-rytterne i front som holdt seg på sykkelen. 

Før start ble det meldt om mye gjørme på brosteinssektoren Mons-en-Pévèle. Det fikk Fabian Cancellara smertelig oppleve. I sitt siste Paris-Roubaix veltet sveitseren på det ellevte siste brosteinspartiet, snaut 50 kilometer fra mål.

Velten felte også Niki Terpstra, mens Peter Sagan på mirakuløst vis kom seg unna.

Uhellet førte like fullt til at Cancellara havnet to minutter bak Sagans gruppe, som igjen var minuttet bak tetgruppa, hvor altså Boasson Hagen var.

Ny tetgruppe skapes
Rowe kom seg opp igjen til tetgruppa, som fire mil før mål bestod av Boasson Hagen, Rowe, Stannard, Boonen, Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Mathew Hayman (Orica-GreenEdge), Marcel Sieberg (Lotto Soudal), Aleksej Saramotins og Heinrich Haussler (begge IAM) og Imanol Erviti (Movistar).

Boasson Hagens gruppe holdt seg rolig frem til de kom inn til de to brosteinssektorene Camphin-en-Pévèle og Carrefour de'l Arbre, kjent som et sted hvor rittet har blitt avgjort flere ganger.

Rowe kjørte hardt inn mot den førstenevnte sektoren, 20 kilometer før mål. Etter at waliseren svingte ut, var det kun Stannard, Hayman, Boonen, Vanmarcke og Boasson Hagen igjen i teten.

Vanmarcke angrep i starten av Carrefour de'l Arbre, og kom ut av sektoren med en ledelse på fem-seks sekunder. Tolv kilometer før mål var de fem samlet igjen, med kun én skikkelig brosteinssektor igjen. 

Vanmarcke angrep på brosteinssektoren Willems to Hem, men luken ble tettet. Ut av partiet angrep Stannard, men alt var fremdeles samlet fem kilometer før mål.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer