Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Av 27 fotballspillere ble 14 trenere: «Det beste laget med managere noensinne?»

Juventus-troppen fra 2000/2001-sesongen var spesiell. 

FRA SPILLER TIL MANAGER: 14 av 27 spillere fra Juventus-laget som spilte i 2000/2001-sesongen ble trenere etter karrieren. Dem det gjelder er markert med rød ring. Bak fra venstre: Alessio Tacchinardi, Igor Tudor, Zinedine Zidane, Filippo Inzaghi og Athirson. I midten fra venstre: Juan Esnaider, Antonio Conte, Paolo Montero, Gianluca Zambrotta og Marco Zanchi. Foran fra venstre: Ciro Ferrara, Michelangelo Rampulla, Gianluca Pessotto og Edgar Davids. Foto: Juventus F.C
FRA SPILLER TIL MANAGER: 14 av 27 spillere fra Juventus-laget som spilte i 2000/2001-sesongen ble trenere etter karrieren. Dem det gjelder er markert med rød ring. Bak fra venstre: Alessio Tacchinardi, Igor Tudor, Zinedine Zidane, Filippo Inzaghi og Athirson. I midten fra venstre: Juan Esnaider, Antonio Conte, Paolo Montero, Gianluca Zambrotta og Marco Zanchi. Foran fra venstre: Ciro Ferrara, Michelangelo Rampulla, Gianluca Pessotto og Edgar Davids. Foto: Juventus F.C Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Daværende Juventus-manager Carlo Ancelotti fikk sparken i 2001, fordi han ikke klarte å lede klubben til sitt andre strake ligagull. Lite ante han nok at han rådet over 14 spillere som seinere vil følge i hans fotspor og bli manager.

De mest kjente fra den tiden er Zinedine Zidane, som i dag leder Real Madrid og møter nettopp Carlo Ancelottis Byern München i Champions League-kvartfinalen, og Antonio Conte, som har oppnådd stor suksess i sin første sesong i Chelsea, hvor han er i ferd med å lede London-laget til seriegull.

Den engelske tabloidavisa Daily Mail har funnet ut at 14 av spillerne som ble avbildet på lagbildet i 2000, seinere har blitt manager. «Det beste laget med managere NOENSINNE?» spør avisa seg.

FourFourTwo har tatt en nærmere titt på de 14 aktuelle spillerne som steg i gradene etter spillerkarrieren, for å se hvordan det gikk med dem.

Antonio Conte
Vi starter i England, der Antonio Conte ikke trenger noen stor introduksjon. Han tok over jobben som Chelsea-manager før inneværende sesong, og leder ligaen med ti poeng. Italieneren ledet Italia i to sesonger fram til EM forrige sommer. Tidligere har han ledet gamleklubben Juventus, samt de italienske lagene Arezzo (2006- 2007), Bari (2007-2009), Atalanta (2009-2010) og Siena (2010-2011). Conte blir sett på som en av de aller beste managerne i verden.

Zinedine Zidane

Det har blitt en bratt læringskurve for Zinedine Zidane, som ble manager for Real Madrid Castilla i 2014. Han ledet laget i to sesonger, før han tok over selveste Real Madrid da Rafel Benitez fikk sparken. Franskmannen har et stort press på seg for å levere med stjernegalleriet, som ble nummer to i La Liga og vant finalen i Champions League forrige sesong.

Filippo Inzaghi
Den tidligere spissen begynte trenerkarrièren i Milan Primavera (Milan U19), men det tok ikke lang tid før han ble manager i AC Milan da Clarence Seedorf fikk sparken juni 2014. Han fikk en pangstart som manager med 3-1-seier over Lazio, men vant bare 14 kamper med klubben. Bare et år seinere annonserte ledelsen at Inzaghi var ferdig som manager i klubben. I stedet tok han over tredjedivisjonslaget Venezia, som har store ambisjoner om opprykk til Serie A med tiden.

Edgar Davids
Det var mange som ble overrasket da Edgar Davids plutselig tok over som spillende manager i engelske Barnet i 2012. Han hadde bodd i England med sin partner siden 2010, og fikk dermed en rolle i League Two-laget. Klubben rykket ned en divisjon den sesongen, men Davids beholdt jobben. 18. januar 2014 var det imidlertid slutt, og Davids har foreløpig lagt managerjobben på hylla.

Igor Tudor
38-åringen har ledet klubber som Hajduk Split, PAOK, Karabükspor og er nå manager i tyrkiske Galatasaray. Han signerte en kontrakt som strekker seg halvannet år fra februar. Klubben er i skrivende øyeblikk nummer tre i hjemlig liga, ni poeng bak ledende Besiktas. Tudor sa selv opp jobben i kroatiske Hadjuk Split etter nesten to år i klubben. I greske PAOK fikk han sparken etter ni måneder.

Gianluca Zambrotta
Den tidligere meritterte backen startet trenerkarrièren i sveitsiske Chiasso, som ikke er kjent for folk flest. Etter en sesong som assistentrener fikk han selv hovedansvaret i to sesonger fra 2013 til 2015. Han tok så over Delhi Dynamos i India juni 2016, hvor hans tidligere lagkamerat Simone Barone er assistenttrener. Han ledet klubben til semifinalen i Indian Super League forrige sesong, der det ble exit mot Kerala Blasters.

Alessio Tacchinardi
En skikkelig Juventus-legende som tilbrakte 13 år i klubben fra 1994 til 2007. Han er en av 50 spillere som har fått navnet sitt skrevet på innsiden av klubbens nye stadion. Managerkarrièren har ikke gått like bra. Han forsøkte seg to ganger i Serie D-klubben Pergolettese, hvor han andre gangen ga seg i 2016.

Paolo Montero
Montero vant 12 trofeer med Juventus, og pådro seg blant annet 21 røde kort i karrièren. 45-åringen fra Uruguay startet trenerkarrieren i juniorlaget til Peñarol, hvor han også var midlertidig trener for førstelaget i 2014. Han var innom både Boca Unidos og Colon de Santa Fe i 2016, før han tok over argentinske Rosario Central. Klubben ligger akkurat nå på 22. plass i den øverste divisjonen i Argentina.

Ciro Ferrara
Forsvareren var elleve sesonger i Juventus etter å ha tilbrakt de ti første sesongene på profesjonelt nivå i Napoli. Han var assistentrener for den italienske landslaget ved to anledninger, blant annet da de vant VM i 2006, før han tok over hovedjobben i gamleklubben Juventus etter Claudio Ranieri 2009/10-sesongen. Han fikk sparken i Juventus og tok over Italia U21 oktober 2010. Seinere har han trent både Sampdoria og den kinesiske klubben Wuhan Zall.

Gianluca Pessotto
Pessotto gikk under kallenavnet «Professoren» da han spilte i Juventus, på grunn av brillene, interessen for litteratur og det faktum at han studerte juss i løpet av karrièren. Pessotto ble Juventus-manager etter at han la fotballskoene på hylla i 2006. Bare uker etter at han la opp overlevde han et fall fra fjerde etasje i hovedkvarteret til Juventus. Han ble funnet med en rosenkrans mellom hendene, noe som støttet påstanden om at det dreide seg om et selvmordsforsøk. Kona har i ettertid sagt at Pessotto sleit med depresjoner. Han tok opp trenerjobben igjen i 2010 da han ledet Italia U20. I dag er han sportsdirektør i ungdomsakademiet til Juventus.

Michelangelo Rampulla
Keeperen spilte ti sesonger i Juventus, men ble stilt i skyggen av Angelo Peruzzi, Edwin van der Sar og Gianluigi Buffon. Han var derfor andrekeeper i store deler av karrièren. Etter at han la opp ble han værend ei klubben som keepertrener. Juli 2011 tok han over som hovedtrener i Serie D-klubben Derthona. Den jobben hadde han bare i seks måneder. I stedet ble han keepertrener igjen, denne gangen i den kinesiske klubben Guangzhou Evergrande. I dag er han keepertrener for det kinesiske landslaget.

Athirson
Den brasilianske backen tilbrakte to sesonger i Juventus, men fikk aldri mye spilletid. Han fikk blant annet fem landskamper for Brasil fra 1999 til 2003. Seinere var han trener i Rio de Janeiro-klubben São Cristóvão samt brasilianske Flamengo-PI.

Juan Esnáider
Den argentinske spissen spilte to sesonger i Juventus, og var også innom storlag som Real Madrid og Atlético Madrid. Etter å ha lagt fotballskoene på hylla i 2005, begynte han som assistentrener i spanske Getafe i 2009. Seinere var han manager i Zaragoza B, Cordoba og Getafe. Nå leder han den japanske klubben JEF United Chiba, som ble nummer elleve i J2 League forrige sesong.

Marco Zanchi
Zanchi fikk ikke mange kamper for Juventus, selv om han var en del av klubben i fem år mellom 2000 og 2005. Forsvarsspilleren ble seinere assistenttrener for Vicenza og Unione Venezia, før han ble hovedtrener i ungdomsklubben til Vicenza.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!