- Av og til må vi ta et valg

Gamsten ber ungdom bruke stemmeretten.

BISLETT (Dagbladet.no): Helten fra lørdagens landskamp og resten av landslaget kommet med et felles opprop der de ber folk - og særlig de unge - bruke stemmeretten ved Storingsvalget på mandag.

Morten Gamst Pedersen ser parallellen til den avgjørende situasjonen på lørdag: Han kom alene med Slovenias keeper Borut Mavric. Han valgte å kippe ballen over keeper, og reddet tre poeng.

- Av og til må vi ta et valg, sier Morten Gamst Pedersen til Dagbladet.no.

Har stemt

- Det er viktig at folk stemmer. Jo flere som deltar, jo større er sjansen for at resultatet blir rettferdig, sier Morten Gamst Pedersen til Dagbladet.no.

Finnmarkingen var bortreist første gang han var gammel nok til å stemme, men har siden benyttet seg av stemmeretten sin. Hva han har stemt, og hvilke områder innen politikken han synes er viktige, vil han imidlertid holde for seg selv.

Gamsten fyller 24 år på torsdag. Han forstår at en del unge synes det er vanskelig å vite hva de skal stemme.

- Men det er ikke farlig å gjøre et valg, sier han.

- Og så går det an å spørre noen til råds.

- Tar valg hele tida

Valget han måtte ta på overtid lørdag er ikke noen unik situasjon for en mann i Morten Gamst Pedersens bransje.

- Som fotballspillere må vi ta valg hele tida, sier han.

Men på banen har man ikke så god tid til å vurdere alternativene som man har i løpet av valgkampen - eller inne i valglokalet på valgdagen, for den saks skyld.

- Dette hadde i grunnen vært greit, gliser Gamsten.

- Tenk om jeg kunne ropt til dommeren: Stopp! Jeg må tenke meg litt om her!

GAMSTENS VALG: Morten Gamst Pedersen måtte ta et valg alene mot Slovenias keeper Borut Mavric. Resultatet ble full poengpott.