Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avfeier debatt om kapteinsrolle for Norge: - Glem det

Stefan Johansen: - Per Ciljan er vår kaptein.

- NEI:  Stefan Johansen har ingen ambisjoner om å bli permanent kaptein for Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- NEI: Stefan Johansen har ingen ambisjoner om å bli permanent kaptein for Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Belgia - Norge, på MAX søndag klokka 18.00

BRUSSEL (Dagbladet): Stefan Johansen (25) har ingen ambisjoner om å bli Norges kaptein, selv om han framstår som sjef på midtbanen.

Torsdag kveld landet Celtic-spilleren og fotballandslaget i Brussel. Det skjedde etter en oppløftende 3-2-seier over Island onsdag. Om to dager venter en ny treningskamp, denne gang mot Belgia.

Les også: Belgisk avisslakt

En liten snakkis her og der er det om Johansen bør erstatte skadde Per Ciljan Skjelbred (28) som kaptein etter å ha vikariert i to kamper. Han har stått fram som en klassisk hærfører, men legger selv debatten død:

- Glem det. Per Ciljan er vår kaptein. Jeg har ingen intensjon om å forlange kapteinsbindet permanent. Per er utrolig viktig for gruppa vår. Vi har savnet ham på samlingen. Han er nummer én. Jeg kan steppe inn når han er ikke er her, sier han.

Fakta er likevel at Høgmo har tatt Skjelbred av banen i oppsiktsvekkende mange kamper. Johansen har hatt klippekort.

Celtic-profilen har heller ikke vært redd for å si meningen sin når det har gått dårlig. For et landslag som sliter med tilliten hos folket, har dette gått rett hjem. Hvorfor glatte over noe som strengt talt har vært håpløst?

Overrasket TV 2-ekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen har uttalt at han ble overrasket da Høgmo valgte Skjelbred som kaptein. Begrunnelsen var at han ikke har autoriteten til for eksempel Rune Bratseth.

Fotballekspert Lars Tjærnås er ikke sikker på om det spiller så stor rolle hvem som bærer bindet. Dette til forskjell fra England, hvor du nærmest er personlig ansvarlig overfor dronningen.

Tjærnås sier:

- Jeg synes det er mye viktigere hvem som opptrer som kapteiner på banen. Hvem som står fram som ledere, betyr mer enn hvem som har bindet rundt armen. Men samtidig: Skal Skjelbred fortsette som kaptein, må Høgmo ha tro på at han vil bruke ham i 90 minutter i nesten hver kamp. Kapteinen bør ha en sterk posisjon, både på og utenfor banen.

Hertha-spiller Skjelbred sliter med bukinfeksjon. Derfor har han meldt forfall denne uka, i det Høgmo har kalt for «mini-EM». En provoserende merkelapp for noen, all den tid Norge står i skammekroken når fotball-EM starter 10. juni.

Optimisme På den annen side viste seieren over Island at det ikke er mye som skal til for å skape glød og optimisme.

PÅ PLASS I BELGIA:  Stefan Johansen og fotballandslaget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PÅ PLASS I BELGIA: Stefan Johansen og fotballandslaget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Norge skal slå gutta fra vulkanøya ni av ti ganger. Men fordi Island kom til Ullevaal med glans av EM-status, fikk seieren ekstra prestisje.

Johansen - som trolig blir hærfører mot Belgia også - har det samme inntrykket som ekspertene: Noe bærer bud om bedre tider!

- Jeg synes vi kontrollerte kampen fra første minutt, påpeker han.

- Pål André Helland, Joshua King og Adama Diomande ga oss X-faktor. Jeg vil også trekke fram matchvinner Alexander Sørloth. En fantastisk ydmyk og profesjonell spiller.

50.000 tilskuere Kampen søndag spilles på King Baudouin Stadium i Brussel, med en kapasitet på 50.000 tilskuere. Hjemmelaget vil signalisere at de er i rute før EM-sluttspillet i Frankrike. For Norge handler det om å vise at prestasjonen mot Island ikke var et drypp.

Mandag går Johansen ut i ferie. Han vet ikke om han fortsetter i Celtic til høsten.

- Jeg fikk nylig en telefon fra den nye manageren, Brendan Rodgers. Jeg ble litt overrasket da jeg plutselig så et ukjent nummer. Men det var en positiv prat. Vi får se hva som skjer.

- Lover du bedre tider for landslaget?

- Jeg synes vi er inne på noe. Vi var gode mot Portugal i perioder. Mot Island varte de gode periodene enda lengre. Det var deilig å se, sier han.

NORGES KAPTEIN:  Per Ciljan Skjelbred. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NORGES KAPTEIN: Per Ciljan Skjelbred. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!