Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballandslaget

Avfeier påstanden som antyder Høgmos fiasko: - Kjenner meg ikke igjen

- Vi var veldig tydelige og klare. 

TUNG STUND: Jarl Torske (til høyre) var assistent under Per-Mathias Høgmo (til venstre). Her sitter duoen i spillerbussen etter playofftapet for Ungarn i november 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
TUNG STUND: Jarl Torske (til høyre) var assistent under Per-Mathias Høgmo (til venstre). Her sitter duoen i spillerbussen etter playofftapet for Ungarn i november 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

LONDON (Dagbladet): Lars Lagerbäck (68) er for alvor i gang med jobben som trener for det norske fotballandslaget. Mandag møtte han de 24 spillerne som er i troppen til kampen i VM-kvaliken mot Nord-Irland søndag.

Scenen var Pestana Hotel på Londons vestkant. Laget skal trene på feltet til Fulham før turen går til Belfast fredag. Lagerbäck inn, Per-Mathias Høgmo er historie - så da starter vi vel med blanke ark? Ikke helt.

Noe av inntrykket som har festet seg etter at Høgmo gikk av i fjor høst, var at han ledet et litt for snilt regime.

- Jeg håper Lagerbäck strammer opp, uttalte Joshua King til VG nylig. Og mente at han «ikke har noe imot å bli fortalt hva han skal gjøre når han er på samling».

- Jeg blir subjektiv i saken. Men jeg kjenner meg ikke igjen i bildet av at vi var for snille, sier Jarl Torske - assistentrener under Høgmo - til Dagbladet.

Teoretisk mulighet

Da Lagerbäck møtte spillerne mandag, gjorde han det klart hva som forventes både på og utenfor banen. Norge har fortsatt en teoretisk mulighet til å gå til VM-sluttspillet i 2018. Med seier over Nord-Irland på Windsor Park, kan gruppa ta full fyr igjen (se tabell nederst i saken).

NY SJEF: Lars Lagerbäck er på plass i London med det norske fotballandslaget. Her under mandagens pressekonferanse på Pestana Hotel.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
NY SJEF: Lars Lagerbäck er på plass i London med det norske fotballandslaget. Her under mandagens pressekonferanse på Pestana Hotel.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har et brennende ønske om at de skal lykkes, sier Torske, representant for det gamle regimet.

Han mener Norge, med Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen, har fått inn svært kompetente folk. Han understreker at lederstiler er forskjellige. Og at det i en tropp kan være 22, 23, 24 forskjellige meninger.

Lykkes du ikke, er du lettere å angripe. Men Torske avfeier at manglende sluttspillsuksess skyldes at Høgmos regime var for snilt.

- Vi var veldig tydelige og klare. Vi hadde krav til hva vil ville gjennomføre. Så kan det bli oppfattet som snilt hvis du bruker en involverende tilnærming. Men vi føler at vi traff spillergruppa godt, framholder Torske.

Tydelig ramme

Han understreker at enkeltpersoner kan ha ønsket en tøffere linje, men mener det var en tydelig ramme rundt laget.

- Jeg kan nevne et eksempel. Jeg hadde ansvaret for dødballer de to første åra. Vi brukte en veldig involverende metodikk i forhold til sentrale spillere. Vi fikk godt betalt. Og spillere synes det var gøy å bli tatt med på råd.

Torske fortsetter:

- Det vil alltid være ulike måter å lede på. Men jeg satt aldri igjen med følelsen av at vi var for snille. Vi gjorde det vi hadde tro på til enhver tid. Vi hadde en tydelig tråd i arbeidet. Vi var trofaste mot filosofi og ideer.

Høgmos filosofi var kort fortalt et mer spillende Norge. Backer skulle komme rundt på kantene - og Norge skulle framstå som mer underholdende. Med Lagerbäck blir det knallhard organisering i forsvar og mer direkte angrepsspill.

- Jeg tror spillerne vil takle dette bra. De har en hel uke å forberede seg på. De er vant til ulike spillestiler fra ulike klubbmiljøer. Gode fotballspillere takler justeringer fort, sier Torske.

VEKKER TILLIT: - En lun og fin humor, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen om Lars Lagerbäck  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet   .
VEKKER TILLIT: - En lun og fin humor, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen om Lars Lagerbäck  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet . Vis mer

Skadetrøbbel

Av de 24 spillerne Lagerbäck tok ut mot Nord-Irland, har bare Hull-spiller Markus Henriksen skadetrøbbel. Han møter likevel resten av troppen i London for å bli mer kjent med Lagerbäck og hvordan han tenker.

Svensken framsto med godt humør på en pressekonferanse mandag.

- Han er selvsikker og tydelig. Det er noe det norske folk har savnet. Og det er noe spillerne har savnet. Han vet hvordan han vil angripe. Og han vet hvordan han vil forsvare seg, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

- Han har ingenting han trenger å bevise. Han har ledet tre land i sluttspill (Sverige, Nigeria og Island). Han har en lun og fin humor. Men det hjelper lite hvis vi ikke ser forbedringer, sier TV 2-eksperten.

VM-kvalifisering, gruppe c
1.Tyskland4400160+1612
2.Nord-Irland421182+67
3.Aserbajdsjan421124-27
4.Tsjekkia412124-25
5.Norge410357-23
6.San Marino4004117-160
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media