Avfeier polske rykter

Jarl Magnus Riiber (25) hoppet 240 meter i Vikersund i går. Polsk TV hevder det ikke er verdensrekord for kombinertløpere. Angivelig årsak: Han er nedi med hånda. Dette avfeier norsk dommerekspert.

SE TV: Kombinertstjerna Jarl Magnus Riibers første skiflygingshopp noen gang endte på 240 meter. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Følg Raw Air hele uka på TV 2 Direkte og TV 2 Play

VIKERSUND (Dagbladet): Kombinertløper Jarl Magnus Riiber slutter aldri å sjokkere i hoppbakken. Torsdag hoppet han sensasjonelle 240 meter som prøvehopper i skiflygingsbakken i Vikersund.

Hoppet er 13,5 meter bak den offisielle verdensrekorden til østerrikeren Stefan Kraft. Rekorden er på 253,5 meter fra 2017.

Den uoffisielle verdensrekorden til kombinertløperne er det østerrikeren Fabian Steindl som har hatt. I 2016 hoppet han 229 meter i Kulm i Østerrike.

HOPPET 240 METER: Jarl Magnus Riiber. Foto: Geir Olsen / NTB
HOPPET 240 METER: Jarl Magnus Riiber. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Den polske kringkasteren TVP - eller Telewizja Polska - omtaler hoppet til Riiber, men slår fast at det ikke vil bli stående som verdensrekord. Det samme gjør nettavisa Sport.

Årsak: Han er nedi med hånda.

Kombinertløpernes hopptrener, Stig Morten Fredheim, bekrefter at «vi tror at Riiber var nedi med hånda». Han understreker at han ikke har studert TV-bildene, men konkluderer med at det nok var tilfelle.

TOUCHER BAKKEN: TV-bildene viser at Jarl Magnus Riiber er nedi med hånda. Foto: NTB
TOUCHER BAKKEN: TV-bildene viser at Jarl Magnus Riiber er nedi med hånda. Foto: NTB Vis mer

De polske mediene med TVP i spissen mener dette diskvalifiserer Riiber fra å ha verdensrekorden for kombinertløpere.

Den norske hoppdommer-eksperten Ole Walseth er imidlertid av en annen oppfatning. Han mener det ikke er noen tvil om at Riiber nå har den uoffisielle verdensrekorden for kombinertløperne.

Årsak: Ei hånd i bakken er ikke et fall.

- Hvis det hadde vært dømming, og han hadde vært nedi med ei hånd, så er det fortsatt et stående hopp. Du må være nedi med begge hendene for å få registrert fall, sier Walseth til Dagbladet.

- Så hvordan ville Riibers hopp blitt dømt i en konkurranse?

- Det er sikkert ingenting å trekke i lufta. Han ville blitt trukket 3,5 eller 4 poeng i nedslaget. I tillegg ville han blitt trukket 3 poeng for å ha touchet den ene hånda i utkjøringen. Jeg tipper han ville fått 12 eller 12,5 i stil, sier Walseth til Dagbladet.

FORNØYD: Jarl Magnus Riiber var en glad mann etter hoppet. Foto: NRK
FORNØYD: Jarl Magnus Riiber var en glad mann etter hoppet. Foto: NRK Vis mer

I 2015 hoppet russeren Dmitri Vassiliev 254 meter i Vikersund. Han dunket rygg og begge hender i bakken, men klarte likevel å kjøre ut på sletta.

- Hvorfor ble ikke denne rekorden stående? Hva er forskjellen på Riiber og Vassiliev?

- Vassiliev datt nedi med rumpa og begge hendene og ble trukket fem poeng i utkjøringen. Da er det per definisjon et fall, sier Walseth.

Han påpeker:

- Så lenge du ikke blir trukket mer enn tre poeng i utkjøringen, er det et stående hopp. Du kan i prinsippet bli trukket fem poeng i svevet, fem poeng i landingen og tre poeng i utkjøringen. Men selv med sju i stil kan det være et stående hopp, så lenge du ikke har begge hendene nedi.

ENORMT: Vikersund er den største skiflygingsbakken i verden. Slik så det ut da Jarl Magnus Riiber forlot hoppkanten. Foto: NRK
ENORMT: Vikersund er den største skiflygingsbakken i verden. Slik så det ut da Jarl Magnus Riiber forlot hoppkanten. Foto: NRK Vis mer

Riiber skal være prøvehopper resten av helga. Da avsluttes hoppturneringen Raw Air i monsterbakken - der både kvinnene og mennene skal hoppe. Halvor Egner Granerud leder i herreklassen.

Både Riibers trener, Stig Morten Fredheim, og rennsjef Ole Gunnar Fidjestøl mener at stjernas hopp bør stå som kombinertrekord. Fredheim tror eleven har mer inne:

- Med litt lavere hastighet på hoppet, og litt lavere hastighet i landinga, så kan det være mulig å hoppe noen meter til, sier han til Dagbladet.

- Jeg satt med en følelse av at Jarl ville hoppe kjempelangt i det første hoppet, sier sportssjef Ivar Stuan.

- Første gang han er i en hoppbakke er han alltid litt spent og nervøs. Da er han veldig skjerpet. Og da går det langt, påpeker Stuan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer