KAMPKLAR: Landslagsjef Thorir Hergeirsson forbereder seg til kamp mot Romania i kveld. Etter Tsjekkia-kampen sist var han skuffet over nivået på dømmingen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KAMPKLAR: Landslagsjef Thorir Hergeirsson forbereder seg til kamp mot Romania i kveld. Etter Tsjekkia-kampen sist var han skuffet over nivået på dømmingen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Håndball-EM 2018:

Avfeier Thorirs EM-slakt

EHF forstår ikke dommerkritikken. Tidligere toppdommer mener det er en skremmende utvikling.

  • Norge - Romania, kl. 21 på TV3

BREST (Dagbladet): Landslagssjef Thorir Hergeirsson var frustrert etter seieren mot Tsjekkia. Islendingen var ikke fornøyd med dømmingen og kom med en liten tirade på direkten rett etter kampslutt.

Til Dagbladet utdypet han kritikken. Hergeirsson var ikke ute etter å ta noen, men etterlyser en debatt om kvaliteten på dommerne i mesterskap. Landslagssjefen mener kvinnenes mesterskap bortprioriteres av forbundene.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) forstår ikke kritikken.

- EHF nominerer alltid de beste tilgjengelige dommerne til hvert mesterskap basert på tidligere erfaringer, opplyser EHFs kommunikasjonssjef JJ Rowland til Dagbladet.

- De tolv dommerparene i EM har betydelig internasjonal erfaring, mange har flere deltakelser i EM, VM og OL. Det inkludert finaler, og deltakelse i Champions League for kvinner og menn, skriver Rowland i en mail.

Hergeirsson etterlyser likestilling - der de beste dommerne bør være tilgjengelig i mesterskap som EM og VM for begge kjønn. Slik er det ikke nå, ifølge den norske landslagssjefen.

- Jeg mener ikke noe vondt om dommerne. De gjør så godt de kan. De prøver å bli best og skal få øve seg. Spørsmålet mitt er om kvinnelige mesterskap er det riktige stedet å øve? De beste dommerne er i herremesterskap, og de nest beste dømmer herrene i Champions League som pågår nå, sier Hergeirsson.

- Hvor er likestillingen? Jeg har sagt dette i mange år. Nå må politikerne på banen. Vi trenger de beste dommerne. Og de bør være i både herre- og damemesterskapene, sier islendingen.

På TV 3 rett etter kampen var han mer krass i tonen:

- Vi får unge og lovende dommere, mange av dem er flinke, men vi er forsøkskaniner hele tida og jeg er drita lei av det, sa Hergeirsson.

- Flere med erfaring

Tidligere toppdommer Guro Røen forteller til Dagbladet at hun forstår poenget til Hergeirsson, men mener samtidig at han bommer litt i kritikken.

TIDLIGERE TOPPDOMMER: Guro Røen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TIDLIGERE TOPPDOMMER: Guro Røen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Mesterskap må få være en utviklingsarena også for dommere, akkurat slik som det er en utviklingsarena for de yngste spillerne i hans EM-tropp. Utfordringen i EM er når dommere uten nok erfaring skal lede de store kampene, sier Røen til Dagbladet.

Røen har studert de tolv dommerparene i EM, der hun mener de fleste faktisk har god erfaring.

- Sju dommerpar kan anses som erfarne på mesterskapsnivå. De har vært i EM eller VM tidligere og flere har finaler. Ett dommerpar har OL-finale og seks av parene dømmer Champions League for herrer regelmessig. Samtlige av dommerparene i EM har dømt kvinnenes Champions League denne høsten. Alt i alt er det bred erfaring blant de aller fleste dommerne, sier Røen.

Hun dømte selv OL-finalen i 2016 i Rio, og har flere EM og VM på CV-en. Røen mener derimot håndballen har en lang vei å gå for å få nødvendig bredde i toppen.

- Utviklingen av dommere er helt avgjørende for sporten, og her må det gjøres en bedre jobb. Akkurat som med spillere, må dommere oppleve progresjon. De beste dommerne må få lov til å dømme de største kampene med de beste lagene, sier Røen.

Hun forteller:

- Jeg har kjent på det selv. Politiske tildelinger og en tanke om at «alle skal få kamper». Dommere må også få lov til å utvikle seg. Det var derfor jeg ga meg. Det var ingen god utvikling for dommerne og da tappes motivasjonen, sier Røen.

- Hvordan opplever du dømmingen i EM?

- Jeg har på langt nær sett alle kampene i EM, men av det jeg har sett synes jeg det er ujevnt nivå. Jeg savner mer kampledelse og mindre dømming. Jeg regner med dette justerer seg fremover. Dommere kan også ha litt startproblemer og har som regel stigning gjennom mesterskapet.

Bør vinne

Norge møter Romania til den siste kampen i gruppespillet i kveld klokka 21. Seier kan gi norsk gruppeseier og flere poeng i hovedrunden. Romania står med fire poeng. Norge har to.

- Vi tenker bare på å vinne kampen. Vi tenker ikke på alle scenarioer, sier Hergeirsson før kveldens kamp.

For å lykkes mot Romania handler mye om å stoppe storskytter Cristina Neagu.

- Hun må takles. Vi vet at hun er en god spiller. Vi må være høyt nok og tøffe fra start, og presse henne til å skyte i dårligere posisjoner. Vi må spille fysisk, sier Hergeirsson.

Det er dommerparet Viktoria Alpaidze og Tatyana Berezkina som skal lede kampen i kveld.