Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Turnering tross coronaviruset

Avgjør Carlsen-motstander: - Absurd

Kandidatturneringen for å avgjøre hvem som blir Magnus Carlsens motstander i sjakk-VM holdes som planlagt.

SPILLER: Fabiano Caruana er den største favoritten til å vinne kandidatturneringen som avgjør hvem som møter Magnus Carlsen i VM. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SPILLER: Fabiano Caruana er den største favoritten til å vinne kandidatturneringen som avgjør hvem som møter Magnus Carlsen i VM. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Mens omtrent alt av organisert idrett er lagt ned i store deler av verden, kommer sjakken de nærmeste ukene til å holde en av sine desidert viktigste turneringer.

Kandidatturneringen, hvor åtte av verdens beste sjakkspillere gjør opp om om hvem som skal få møte Magnus Carlsen i VM-kampen, avgjøres i løpet av de neste tre ukene i Jekaterinburg i Russland.

Selv om nærmest all annen idrett er lagt bort, overrasker det ikke ekspertene at det internasjonale sjakkforbundet ikke har kommet til samme konklusjon.

- Det har vært klart lenge at det satt utrolig langt inne å avlyse, så sånn sett er det ikke så overraskende, men i et større perspektiv er det litt rart at sjakk ikke følger resten av idrettsverden som nå stopper opp, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til Dagbladet.

Heller ikke NRKs andre fast ekspert under deres sjakksendinger, Atle Grønn, forstår helt hvorfor turneringen skal gjennomføres.

- Man kan kanskje si at det i en sånn situasjon verden er i, kan en slik type turnering være et avbrekk og underholdning for folk, men det er veldig absurd, sier Grønn.

- Hvis man først skal gjennomføre et sjakk, så er det kanskje med åtte spillere og uten publikum den rette turneringen å holde. Samtidig er det mange usikkerhetsmomenter, for det er mange parabler, hva om en av trenerne, kokkene eller hotellresepsjonisten er syk, for eksempel, sier Grønn.

Ukjent smittespredning

I stedet for å avlyse har arrangøren iverksatt omfattende tiltak for å hindre spredning av viruset.

Både deltakere, ledere og gjester må før hvert parti gjennom et sjekkpunkt der de blir undersøkt for eventuelle virussymptomer av en egen sykepleier. Det inkluderer febermåling. Videre vil et tilstrekkelig antall ansiktsmasker være tilgjengelig, både i lokalet der partiene spilles og på hotellrommene til deltakere og ledere.

«Avhengig av hvordan situasjonen vurderes, kan det bli obligatorisk for publikum å benytte maske», opplyser arrangøren.

Om det skulle være smitte tilstede tror ikke Torstein Bae det vil hjelpe med tiltakene som er innført av arrangøren.

ABSURD: Atle Grønn kaller situasjonen rundt kandidatturneringen for absurd. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ABSURD: Atle Grønn kaller situasjonen rundt kandidatturneringen for absurd. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Man har et tett samvær under et sjakkparti og skal sitte overfor hverandre i sju timer, og skal pågå i tre uker. Så hvis en av dem pådrar seg dette så vil det nok sirkulere bra i Jekaterinburg, sier han.

Grønn er i tillegg til å være internasjonal mester i sjakk, professor i russisk ved Universitetet i Oslo: Han forteller at i russiske nyheter er coronaviruset hovedsaken, men at det blir nedtonet og avdramatisert.

Derfor vet man også lite om hvor utbredt viruset er i landet.

- Vi vet veldig lite om smittesituasjonen i Jekaterinburg, og generelt om situasjonen i Russland. Offisielt er det jo få smittede i Russland, men det har nok. Det er rett og slett litt vanskelig å vite, særlig i disse store landene hvor det ikke er litt fremskreden som her hjemme, sier Grønn.

Trakk seg

Nylig kom beskjeden om at den aserbajdsjanske stormesteren Teimur Radjabov trakk seg fra turneringen. I et intervju med chess24.com opplyste Radjabov at hans beslutning handlet om frykt for koronaviruset. Han ba samtidig Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) om at turneringen skulle utsettes.

Det er han ikke blitt hørt på. I stedet har franske Maxime Vachier-Lagrave kommet inn som erstatter. Annet enn Radjabov stiller de andre kandidatene til turneringen som varer i tre uker.

- Kineseren Wang Hou, vil at de skal avlyse, men at det kinesiske forbundet har tvunget ham til å stille. De andre virker innstilt på å spille, forteller Grønn.

Det er uvisst hvilke årsaker som gjør at FIDE ikke har valgt å suspendere turneringen, men Bae spekulerer i at det har å gjøre med den planlagte VM-kampen som skal arrangeres i enten De Forente Arabiske Emirater eller Argentina.

- Hvis man utsetter kandidatturneringen, hva gjør man da med VM-kampen? Man aner ikke veien videre. Mye taler for at om man hadde utsatt denne så ville også høstens VM-kamp med Magnus Carlsen gått i vasken. Det kan være sånne vurderinger som også ligger bak, sier Bae.

- Det er et overraskende valg og det bør stilles spørsmål ved om det er det riktig å gjøre. Det internasjonale sjakkforbundet mener at dette kan og bør man gjøre, forteller han videre.

NB! Magnus Carlsen har skapt bølger i idretts-Norge. Sist da han inngikk en avtale med Kindred Group og ville at sjakkforbundet skulle tale deres sak mot norske myndigheter. Carlsen var ikke tilstede da norsk idrett hyllet seg selv på Idrettsgallaen i vinter. Det spøkte Karsten Warholm med.

MORSOM: Karsten Warholm slo av en spøk om Magnus Carlsen da han mottok prisen for «Årets navn» under Idrettsgallaen. Video: NRK Vis mer

Interessant sportslig

De åtte spillerne som deltar i kandidatturneringen er Fabiano Caruana, Ding Liren, Wang Hao, Aleksandr Grisjtsjuk, Jan Nepomnjatsjtsjij, Kirill Aleksejenko, Anish Giri og Maxime Vachier-Lagrave.

På det sportslige planet har ekspertene tro på en spennende turnering.

- Det er den mest interessante turneringen man har i sjakkverden. Det har alltid vært knyttet stor spenning til kandidatturneringen. Om de først spiller tror jeg ikke situasjonen vil plage dem veldig. Ved sjakkbrettet glemmer du alt som foregår utenfor. Jeg tror det kan bli skikkelig interessant og det er 4-5 av dem som er blant de absolutt beste i verden, sier Grønn.

Caruana, som var Carlsen utfordrer i forrige VM-kamp, er igjen favoritt til å gjøre VM-finalen til en omkamp.

- Fabiano Caruana går inn som klar favoritt, etter å ha vært sterk i årets første storturnering i Wijk-an-Zee. Hvis han er i normal form tror jeg han tar dette her. Om han er preget av omstendighetene, så kan flere vinne. Ding Liren er nok den største utfordreren, men om Caruana skulle svikte er det veldig åpent, sier Bae.

Hele Norges coronakart