Avgjør legionærene igjen?

Ikke siden Italia i 1982 har et lag uten utenlandsproffer vunnet VM. Det skjer ikke i år heller, men det er ingen tvil om hvilken finalist som er mest avhengig av «legionærer».

Brasils ti europaproffer er i mindretall i VM-troppen, men de har scoret alle lagets 16 mål så langt i VM. Ronaldo (Inter) har seks, Rivaldo (Barcelona) fem, Ronaldinho (Paris St. Germain) to, Roberto Carlos (Real Madrid), Edmilson (Lyon) og Junior (Parma) ett hver.

Eneste hjemlige spiller i en hovedrolle så langt er Palmeiras-keeper Marcos, som hadde avgjørende redninger både mot Belgia i åttedelsfinalen og mot Tyrkia i semifinalen. Corinthians og S?ao Paulo har tre spillere hver i troppen, men de seks har spilt til sammen 95 minutter i VM.

Tyskland har bare tre utenlandsproffer i troppen, og de har nøyd seg med biroller. Liverpool-spiller Dietmar Hamann har riktignok vært svært verdifull som defensivt anker på midtbanen, og får trolig en mer synlig rolle i finalen. Tottenham-spiller Christian Ziege har spilt fire kamper på venstre flanke, men ble vraket da tyskerne valgte å spille 4-4-2 i semifinalen.

Oliver Bierhoff fra Monaco, den tidligere lagkapteinen, har bare fått noen korte innhopp.

Matchvinnerne

For fire år siden vant et fransk lag med utenlandsproffer i alle nøkkelrollene finalen mot et Brasil med utenlandsproffer i de fleste nøkkelrollene. Zinedine Zidane, den gang Juventus-spiller, scoret to ganger før daværende Arsenal-spiller Emmanuel Petit satte punktum med 3-0. Frankrike hadde 13 utenlandsproffer i troppen.

I 1994 var Barcelona-spiller Romario VM-konge, i en brasiliansk tropp med 12 utenlandsproffer. Da finalen ble avgjort på straffespark, var lagkaptein Dunga (Stuttgart) og keeper Taffarel (Reggiana) matchvinnere.

Tyskland hadde bare fem utenlandsproffer i 1990, men det var nøkkelspillerne Lothar Matthäus, Jürgen Klinsmann, Rudi Völler, Andreas Brehme (matchvinner i finalen) og Thomas Berthold.

I 1986 bar Napoli-spiller Diego Maradona et middelmådig argentinsk lag til gull med tidenes sterkeste individuelle prestasjon i et VM-sluttspill. Han var en av åtte utenlandsproffer i den troppen, forsvarsklippen Daniel Passarella og finalens matchvinner Jorge Valdano var blant de andre.

Legionærlag

Om utenlandsproffer avgjør også i år, er det mest nærliggende å tro at Brasil får trofeet. Sju europaproffer spilte fra start i semifinalen, og i finalen er også Ronaldinho klar igjen.

Årets brasilianske VM-tropp har fire spillere i italiensk serie A, tre i spansk Primera, to i fransk toppserie og en i tysk Bundesliga. Midtstopperen Lucio møter flere av sine lagkamerater fra Leverkusen, selv om han slipper å stoppe utestengte Michael Ballack.

Det eneste interne klubbmøte i VM-finalen garanterer at minst en Leverkusen-spiller får avslutte sesongen med jubel, selv om klubben ble slått på målstreken i serien og tapte to cupfinaler. Det betyr også at minst en Leverkusen-spiller taper tre cupfinaler i løpet av halvannen måned.

Ronaldos italienske klubb Inter hadde flere VM-spillere enn noen annen med 13, fulgt av Leverkusen, Roma og Arsenal med 11 hver. Av VMs 360 utenlandsproffer (49,0 prosent av alle VM-spillerne, opp fra 30,1 prosent i 1994 og 43,2 i 1998) spilte 78 for engelske klubber, 55 for italienske, 51 for tyske, 39 for tyske og 35 for spanske.

13 legionærer forbereder seg til finale. Fire av dem spiller i Italia, tre i Spania og Frankrike, to i England, en i Frankrike. Men uansett hvem som avgjør finalen søndag, er en ting klart: Er han ikke allerede utenlandsproff, stiger sjansen for at han snart blir det.

NTB

LEVERKUSENSPILLERE: Lucio trakk det lengste strået i semifinaleoppgjøret mot lagkameraten Bastürk fra Bayer Leverkusen. Om Brasil vinner VM-finalen på søndag blir Lucio den eneste Leverkusen-spilleren som kan juble over et trofe i år.