Naomi Osaka

Avgjørelsen skaper debatt: - Kritikken er latterlig

Naomi Osaka (23) trakk seg fra årets Roland Garros fordi hun får angst av pressekonferansene. Det har skapt en voldsom debatt innen sportsverdenen.

TRAKK SEG: Naomi Osaka har høstet både kritikk og støtte for avgjørelsen om å droppe pressekonferansene. Foto: AP
TRAKK SEG: Naomi Osaka har høstet både kritikk og støtte for avgjørelsen om å droppe pressekonferansene. Foto: AP Vis mer
Publisert

Japanske Naomi Osaka er en av verdens største idrettsutøvere og har i sin unge alder allerede vunnet fire grand slam-titler.

Den siste uka har den 23 år gamle tennisstjerna skapt store overskrifter uten å i det hele tatt spille tennis.

Onsdag forrige uke fortalte hun at hun ikke kom til å stille opp på pressekonferanser under årets French Open. Det likte arrangøren dårlig og delte ut en bot på om lag 125 000 norske kroner da hun ikke møtte til pressekonferansen.

I tillegg truet arrangøren med å kaste henne ut av turneringen og advarte at dette kunne føre til at Osaka kunne bli utestengt fra framtidige Grand Slam turneringer.

Osaka svarte med å trekke seg fra årets French Open.

Hun fortalte at det å møte pressen går ut over hennes mentale helse.

- Jeg er ikke en naturlig taler, og jeg får angst når jeg skal snakke med media, skrev Osaka i en twittermelding på mandag.

Tennisstjerna forklarte at hun følte seg engstelig og sårbar før turneringen og valgte derfor å trekke seg. Hun beskriver at hun har sosial angst.

- Jeg tenkte at det var bedre å ta vare på min egen helse og derfor droppe pressekonferansen.

- Jeg kommer til å tilbringe litt tid vekk fra tennisbanen nå, men når tiden er inne, vil jeg veldig gjerne jobbe med touren og snakke om hvordan vi kan gjøre ting bedre for spillerne, pressen og fansen, skriver Osaka.

- Irriterer meg

Saken har startet en bredere kritikk av hvordan sportspressen behandler utøvere på slike pressekonferanser.

- Unge idrettsutøvere forventes å svare på de mest intime spørsmålene i et kynisk og angripende miljø, skrev kommentator i The Guardian Jonathan Liew.

Han mener at det er et fundamentalt problem med pressekonferansene. The Athletic-journalist Lindsay Adler liker heller ikke pressekonferansene.

- Vi ønsker ikke pressekonferanser. Vi vil snakke med mennesker personlig. Å gjøre pressekonferansen til reality-TV irriterer meg. Jeg vil ha innsikt, svar og sitater for det skriftlige arbeidet mitt. Hvorfor den prosessen er på TV er utenfor min kontroll, skrev Adler i en tweet.

Både det internasjonale tennisforbundet (ITA) og Kvinnenes tennisforbund (WTA) har lovet en omfattende gjennomgang og vurdere eventuelle endringer som kan blir gjort, skriver Yahoo Sport.

Kritiseres

Enkelte slaktet likevel Osaka for avgjørelsen om å droppe pressen.

Presidenten i det franske tennisforbundet, Gilles Moretton, kalte Osakas avgjørelse en gigantisk feil. Dette skjedde riktignok før Osaka forklarte bakgrunnen for at hun trakk seg.

Andre har poengtert at dette er en del av jobben til Osaka og at hun derfor må gjøre den.

Blant dem var den kontroversielle journalisten Piers Morgan.

- Jeg har et problem med høyprofilerte mennesker som utnytter media for enorm økonomisk gevinst og deretter angriper media, og bruker mental helse som et våpen for å dempe kritikken.

Ifølge Forbes er hun den best betalte kvinnelige idrettsutøveren noensinne og tjente i fjor 55 millioner dollar (460 millioner norske kroner) på sponsoravtaler alene.

Mange ville kanskje også trodd at Osaka vil tape masse penger på denne potensielle boikotten. Ifølge Forbes er det langt fra sannheten.

I AKSJON: Osaka under førsterunde kampen i Roland Garros mot Patricia Maria. Foto: Reuters
I AKSJON: Osaka under førsterunde kampen i Roland Garros mot Patricia Maria. Foto: Reuters Vis mer

De skriver at flere av Osakas sponsorer allerede har kommet ut og støttet Osaka og at exiten fra French Open kan hjelpe henne økonomisk.

David Carter, en sportsprofessor ved USCs Marshall School of Business, forteller til Forbes at Osakas åpenhet kan spille spesielt bra med business-to-business-merkevarer som støtter hennes sak.

Joe Favorito ved Columbia University sier det samme.

- Jeg tror ikke det er noen ulempe for henne Jeg tror ikke det vil gjøre noe skade på hennes merkevare og dette kan forhåpentligvis være en god historie som sponsorer vil være en del av, sier forteller han.

Roses

Osakas kritikere virker å være i mindretall. De siste dagene har flerfoldige personer kommet ut å støttet Osaka.

- Tenk deg å straffe noen for å ha angst … i 2021, skrev skuespiller Jameela Jamil på Twitter.

Formel 1-stjerna Lewis Hamilton fortalte på pressekonferansen foran helgas Formel 1-løp at han også støttet Osaka.

- Kritikken mot henne var latterlig. Folk tok ikke hensyn til at hun er et menneske. Hun sa: «Jeg er ikke frisk nok til å gjøre dette akkurat nå», sa Hamilton ifølge The Guardian og fortsatte:

- Når du er i så ung alder og med så mye vekt på skuldrene, så er det som skjedde uunngåelig. Hun var utrolig modig, og det handler nå om å stille spørsmål til de som har makt, og få dem til å tenke på hvordan de reagerer fordi måten de reagerte med boten ikke var bra.

Will Smith la ut en post på Instagram der han fortalte at han sto med Osaka og la ut et bilde med følgende tekst:

- Du har rett og de har feil.

Tennisturneringens nyeste pressemeldingen står i sterk kontrast til den som annonserte at Osakas hadde blitt bøtelagt.

- På vegne av Grand Slams ønsker vi å tilby Naomi Osaka vår støtte og hjelp på alle mulige måter da hun tar seg tid fra banen. Hun er en eksepsjonell idrettsutøver, og vi ser fram til at hun kommer tilbake så snart hun føler det er riktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer