Landslagsheltene fra 1992

- Avhengig av Ødegaard

Dette mener heltene fra 1992 må til dersom historien skal gjenta seg mot Nederland i kveld. - I vår tid var det jo aldri snakk om hvem vi spilte mot, eller hvilke spillere som sto på motsatt banehalvdel, sier landslagslegende.

NORSKE LEGENDER: De elleve spillerne som startet mot Nederland i 1992. Bak f.v.: Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Roger Nilsen, Rune Bratseth, Gran Sørloth og Erik Mykland. Foran f.v.: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, Tore Pedersen, Gunnar Halle, Erik Thorstvedt og Kåre Ingebrigtsen. Foto: Jon Eeg / NTB
NORSKE LEGENDER: De elleve spillerne som startet mot Nederland i 1992. Bak f.v.: Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Roger Nilsen, Rune Bratseth, Gran Sørloth og Erik Mykland. Foran f.v.: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, Tore Pedersen, Gunnar Halle, Erik Thorstvedt og Kåre Ingebrigtsen. Foto: Jon Eeg / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag kveld får Norge besøk av Nederland på Ullevål stadion. I 1992 vant det norske landslaget sensasjonelt 2-1, et resultat som landslagssjef Ståle Solbakken sannsynligvis ville vært meget fornøyd med før kveldens kamp.

Både Norge og Nederland står med to seirer og et tap etter tre kamper spilt i VM-kvalifiseringen, men de oransje må anses som store favoritter til å hente hjem alle tre poengene.

I 1992 var Gøran Sørloth mannen som scoret det avgjørende 2-1 målet. Han er klar på hva som skal til for at Norge nok en gang skal ta skalpen på nederlenderne.

- Først og fremst må vi vise at vi er Norge. Det vil si at vi vinner alle duellene vi går i. Da blir de satt litt på plass. Man kommer langt hvis man vinner sin egen duell. Det må skje hver gang, ikke annenhver gang, men hver gang. Det er da man føler man er i flyten. Man må åpne øynene, opp med haka og fram med kassa. Gjør vi det har vi muligheter, sier Sørloth til Dagbladet.

LEGENDE: Gøran Sørloth i duell i kampen mot Jugoslavia. Foto: Morten Hvaal / NTB
LEGENDE: Gøran Sørloth i duell i kampen mot Jugoslavia. Foto: Morten Hvaal / NTB Vis mer

Med Egil «Drillo» Olsen i spissen hevdet det norske landslaget seg mot store nasjoner på 90-tallet. Sørloth ser likhetstrekk mellom den ikoniske treneren og nåværende landslagssjef, Ståle Solbakken.

- I vår tid var det jo aldri snakk om hvem vi spilte mot, eller hvilke spillere som sto på motsatt banehalvdel. Det var «Drillo» ekstremt flink til, og jeg ser at Ståle har litt av det samme i seg. Han driver ikke å hauser opp de andre, men er veldig fokusert på sitt eget lag, sier den tidligere storscoreren.

OPPGITT: Landslagssjef er tydelig oppgitt over hvordan helsemyndighetene har håndtert tiltak opp mot idretten og mener tiltakene står til stryk. Vis mer

Forsvarskabalen

Den største svakheten til det norske laget de siste åra har vært forsvarsrekka. Kristoffer Ajer (23) har vært det soleklare valget på stopperplass, men det store spørsmålet er hvem den nybakte Brentford-spilleren skal ha som makker i hjertet av forsvaret.

Stefan Strandberg startet begge kampene forrige samling, men Stian Rode Gregersen og Marius Lode har også vært spillere Solbakken har benyttet seg av.

For tidligere landslagsspiller Kåre Ingebrigtsen er det der skoen trykker hardest.

- Vi må treffe ordentlig defensivt. Det kan ikke gjøres noe feil, da blir vi straffet. Vi må luke bort de feilene som har blitt gjort i det siste, og ha et bunnsolid forsvar. Offensivt har vi mer enn nok kraft, sier den tidligere Rosenborg-treneren til Dagbladet.

I oppladningen til kveldens kamp har det vært spekulert i hvilken formasjon Solbakken sender laget sitt ut i. En potensiell 5-backslinje har vært nevnt, men tidligere forsvarskjempe Rune Bratseth tror ikke nødvendigvis det vil sørge for et godt defensivt lag.

STOPPERKJEMPE: Rune Bratseth i duell mot legenden Robbie Fowler. Foto: Gunnar Lier / NTB
STOPPERKJEMPE: Rune Bratseth i duell mot legenden Robbie Fowler. Foto: Gunnar Lier / NTB Vis mer

- Det er jo ulike varianter som kan fungere fint i forhold til å være trygge defensivt. Så tallkombinasjonen er ofte ikke avgjørende, men heller utførelsen. Der må det drilles litt. Det er klart Ståle ikke har hatt god tid, og jeg tror nok han har hatt mange spørsmålstegn med en del bytter på mannskap og formasjon, så jeg er spent på hva han velger, sier Bratseth til Dagbladet.

Både Ingebrigtsen og Bratseth startet kampen mot Nederland i 1992.

Etterlyser Haaland-hjelp

En som etter all sannsynlighet må levere onsdag kveld, dersom Norge skal ta poeng mot Nederland, er Erling Braut Haaland. Jærbuen har startet Bundesliga-sesongen med seks målpoeng på de tre første kampene, og nå knyttes det stor spenning til om spissen vil levere like bra i den norske drakta onsdag kveld.

Landslagslegende Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, mener en mann må ta ansvar for å fôre Haaland.

- Haaland må jo serveres, som betyr at Ødegaard må være mer synlig. Hvis jeg ser litt historisk på det, så trenger vi en som Hallvar Thoresen. Ikke det at han scoret så mange mål, men heller det at han spilte opp andre. For meg kan Ødegaard ta den rollen. Han må ta enda litt mer plass enn det han har gjort til nå, synes jeg, sier den tidligere angrepsspilleren til Dagbladet.

ETTERLYSER MER: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen mener Ødegaard må vise seg fram. Her i VM kvalifisering mot Tyrkia i 1993.. Norge vant 3-1 og Jakobsen scoret det tredje målet. Foto: Tor Richardsen / NTB
ETTERLYSER MER: Jahn Ivar «Mini» Jakobsen mener Ødegaard må vise seg fram. Her i VM kvalifisering mot Tyrkia i 1993.. Norge vant 3-1 og Jakobsen scoret det tredje målet. Foto: Tor Richardsen / NTB Vis mer

Jakobsen startet også den nevnte kampen mot Nederland i 1992.

Den store duellen

Ødegaard, Haaland og co. må være sylskarpe dersom de skal trenge gjennom den nederlandske forsvarsmuren. På motsatt banehalvdel står nemlig mannen som Haaland har beskrevet som sin vanskeligste motstander noensinne, Virgil van Dijk.

Det er en duell Bratseth gleder seg til å se.

- Det er to med stor fart og fysisk som møtes. Van Dijk var den soleklart beste midtstopperen i verden før han skadet seg. Vi kan få noen dueller der. Erling er avhengig av å ha et lag som fungerer rundt ham, slik at han kan bli satt opp på en god måte. Han kan ikke bare trylle, avslutter Bratseth.

Avspark på Ullevål Stadion er 20:45.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer