AVHOPPER: Choi Kwang-hyouk flyktet fra Nord-Korea i 2001. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix.
AVHOPPER: Choi Kwang-hyouk flyktet fra Nord-Korea i 2001. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix.Vis mer

Choi Kwang-hyouk om livet i Nord-Korea

Avhopper frykter pinlig møte med nordkoreanere: - For dem er jeg en forræder

Choi Kwang-hyouk flyktet fra et liv fylt av elendighet i Nord-Korea.

GANGNEUNG (Dagbladet): Choi Kwang-hyouk (30) gjør i morgen sin Paralympics-debut for et Sør-Korea som det norske kjelkehockeylandslaget ser på som en utfordrer til å ta medalje.

Etter et liv preget av sult, ensomhet og smerte, ønsker den nordkoreanske avhopperen å være til inspirasjon for andre funksjonshemmede i Sør-Korea.

- Kallenavn som «avhopper» eller «tigger» vil alltid følge etter meg selv om jeg har forandret meg mye siden da. Jeg ønsker å bli husket som én som har gått gjennom tøffe tider, men som nå er full av lidenskap av få å representere Sør-Korea, sier Kwang-hyouk til The Guardian.

- En forræder

Hans fødeland Nord-Korea har i år for første gang sendt utøvere til et Paralympics på vinterstid.

Troppen består av 20 personer - og

Nord-Korea er ikke representert i kjelkehockeymesterskapet, men Kwang-hyouk frykter likevel pinlige sammenstøt med sine tidligere landsmenn.

​- Jeg vil være glad for å se dem, men jeg tror ikke de vil bli glad for å se meg. De vil tenke at jeg er en forræder, sier Kwang-hyouk.

Tragisk oppvekst

30-åringen ble smuglet ut av Nord-Korea i 2001 ved hjelp av faren etter et liv preget av elendighet.

Han vokste opp under hungersnøden på 90-tallet, hvor mer enn én million mennesker døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldrene hans skilte seg tidlig. Han ble tatt vare på av besteforeldrene, men da de døde under hungersnøden, måtte Kwang-hyouk klare seg på egen hånd.

Saken fortsetter under bildet.

MISTET FOTEN: Choi Kwang-hyouk mistet foten da et tog kjørte på ham. Her under en treningskamp før Paralympics starter. Foto: Ed Jones / AFP Photo / NTB Scanpix
MISTET FOTEN: Choi Kwang-hyouk mistet foten da et tog kjørte på ham. Her under en treningskamp før Paralympics starter. Foto: Ed Jones / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Som niåring skaffet han penger ved å selge iskrem til togpassasjerer.

Noen ganger ble han med tog fra stopp til stopp. For å ikke bli oppdaget av vakter gikk han ofte opp på taket til toget.

Én dag falt han derimot ned og toget kjørte over foten hans.

- De godhjertede forsvant først

Kwang-hyouk sier at han tror foten hans kunne ha blitt reddet i et annet land, men i Nord-Korea, på grunn av den lite utviklede medisinen i landet, amputerte de av ham foten uten bedøvelse.

- Jeg husker operasjonen godt. Det gjorde ikke så vondt da de sagde i beinet, men da de sagde gjennom huden - det gjorde vondt. Jeg trodde jeg skulle dø, fortalte Kwang-hyouk til The Korea Times for to år siden.

Etter skaden begynte han å tigge.

- Jeg husker fra gatene i Nord-Korea at det var de godhjertede som først forsvant eller ble drept, sier Kwang-hyouk.

Han forteller om offentlige henrettelser hvor familier som var til stede ikke turte å gråte av frykt for å selv bli tatt.

Kritisert av FN

I intervjuet med The Guardian forteller Kwang-hyouk at han ble trakassert av det nordkoreanske politiet da han solgte iskrem, og at behandlingen ble desto verre da han ble funksjonshemmet.

- Nordkoreansk propaganda ønsker å vise en nasjon som er sunn og sterk, men vi var en påminner om at det ikke er sant, så vi ble behandlet strengt av myndighetene, sier han.

​Vitit Muntarbhorn, FNs tidligere spesialrapportør om Nord-Korea, gikk hardt ut mot landet i en rapport fra 2006.

- De med funksjonshemninger blir sendt vekk fra hovedstaden, og særlig de med mentale funksjonshemninger blir plassert i områder og leirer kjent som «Ward 49» under fæle og umenneskelige kår, skrev Muntarbhorn i rapporten, ifølge The Telegraph.

I 2014 sa en avhopper til The Telegraph at Nord-Korea eksperimenterer med kjemiske våpen på funksjonshemmede.

  • Sør-Korea spiller mot Japan lørdag klokka 07.30. Norge er i en annen gruppe.