Choi Kwang-hyouk om livet i Nord-Korea

Avhopper frykter pinlig møte med nordkoreanere: - For dem er jeg en forræder

Choi Kwang-hyouk flyktet fra et liv fylt av elendighet i Nord-Korea.

AVHOPPER: Choi Kwang-hyouk flyktet fra Nord-Korea i 2001. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix.
AVHOPPER: Choi Kwang-hyouk flyktet fra Nord-Korea i 2001. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GANGNEUNG (Dagbladet): Choi Kwang-hyouk (30) gjør i morgen sin Paralympics-debut for et Sør-Korea som det norske kjelkehockeylandslaget ser på som en utfordrer til å ta medalje.

Etter et liv preget av sult, ensomhet og smerte, ønsker den nordkoreanske avhopperen å være til inspirasjon for andre funksjonshemmede i Sør-Korea.

- Kallenavn som «avhopper» eller «tigger» vil alltid følge etter meg selv om jeg har forandret meg mye siden da. Jeg ønsker å bli husket som én som har gått gjennom tøffe tider, men som nå er full av lidenskap av få å representere Sør-Korea, sier Kwang-hyouk til The Guardian.

- En forræder

Hans fødeland Nord-Korea har i år for første gang sendt utøvere til et Paralympics på vinterstid.

Troppen består av 20 personer - og

Nord-Korea er ikke representert i kjelkehockeymesterskapet, men Kwang-hyouk frykter likevel pinlige sammenstøt med sine tidligere landsmenn.

​- Jeg vil være glad for å se dem, men jeg tror ikke de vil bli glad for å se meg. De vil tenke at jeg er en forræder, sier Kwang-hyouk.

Tragisk oppvekst

30-åringen ble smuglet ut av Nord-Korea i 2001 ved hjelp av faren etter et liv preget av elendighet.

Han vokste opp under hungersnøden på 90-tallet, hvor mer enn én million mennesker døde.

Foreldrene hans skilte seg tidlig. Han ble tatt vare på av besteforeldrene, men da de døde under hungersnøden, måtte Kwang-hyouk klare seg på egen hånd.

Saken fortsetter under bildet.

MISTET FOTEN: Choi Kwang-hyouk mistet foten da et tog kjørte på ham. Her under en treningskamp før Paralympics starter. Foto: Ed Jones / AFP Photo / NTB Scanpix
MISTET FOTEN: Choi Kwang-hyouk mistet foten da et tog kjørte på ham. Her under en treningskamp før Paralympics starter. Foto: Ed Jones / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Som niåring skaffet han penger ved å selge iskrem til togpassasjerer.

Noen ganger ble han med tog fra stopp til stopp. For å ikke bli oppdaget av vakter gikk han ofte opp på taket til toget.

Én dag falt han derimot ned og toget kjørte over foten hans.

- De godhjertede forsvant først

Kwang-hyouk sier at han tror foten hans kunne ha blitt reddet i et annet land, men i Nord-Korea, på grunn av den lite utviklede medisinen i landet, amputerte de av ham foten uten bedøvelse.

- Jeg husker operasjonen godt. Det gjorde ikke så vondt da de sagde i beinet, men da de sagde gjennom huden - det gjorde vondt. Jeg trodde jeg skulle dø, fortalte Kwang-hyouk til The Korea Times for to år siden.

Etter skaden begynte han å tigge.

- Jeg husker fra gatene i Nord-Korea at det var de godhjertede som først forsvant eller ble drept, sier Kwang-hyouk.

Han forteller om offentlige henrettelser hvor familier som var til stede ikke turte å gråte av frykt for å selv bli tatt.

Kritisert av FN

I intervjuet med The Guardian forteller Kwang-hyouk at han ble trakassert av det nordkoreanske politiet da han solgte iskrem, og at behandlingen ble desto verre da han ble funksjonshemmet.

- Nordkoreansk propaganda ønsker å vise en nasjon som er sunn og sterk, men vi var en påminner om at det ikke er sant, så vi ble behandlet strengt av myndighetene, sier han.

​Vitit Muntarbhorn, FNs tidligere spesialrapportør om Nord-Korea, gikk hardt ut mot landet i en rapport fra 2006.

- De med funksjonshemninger blir sendt vekk fra hovedstaden, og særlig de med mentale funksjonshemninger blir plassert i områder og leirer kjent som «Ward 49» under fæle og umenneskelige kår, skrev Muntarbhorn i rapporten, ifølge The Telegraph.

I 2014 sa en avhopper til The Telegraph at Nord-Korea eksperimenterer med kjemiske våpen på funksjonshemmede.

  • Sør-Korea spiller mot Japan lørdag klokka 07.30. Norge er i en annen gruppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer