REAGERER: Tottenham reagerer på artikkelen i spanske Marca. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Tottenham reagerer på artikkelen i spanske Marca. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tottenham i Marca

Avis-artikkel vekker oppsikt. Tottenham reagerer:
- Fullstendig smakløs

Spanske Marca skriver blant annet at Spurs er «hatet» på grunn av sin jødiske opprinnelse.

(FourFourTwo): I morgen møtes Real Madrid og Tottenham i Champions League. I den anledning har den spanske avisa Marca viet flere sider, blant annet coveret, til en oppskriving av Tottenham.

Der kommer det blant annet fram at Spurs er «hatet» på grunn av sin jødiske opprinnelse.

«Deres jødiske opprinnelse har gjort dem til en klubb som er mislikt av fansen til rivalene, men i løpet av den 135 årige tiden klubben har eksistert, har de alltid hatt stil og fantastiske spillere», står det blant annet i artikkelen.

Tottenham har sterke jødiske røtter. Det er tette bånd mellom klubben og jødiske grupper i London.

- Forbauset

Klubben reagerer på Marca-artikkelen, som starter med å beskrive klubbens opprinnelse.

Etter hvert fokuserer artikkelen på at Tottenham er hatet av mange London-rivaler, særlig Arsenal, West Ham og Chelsea.

- Vi er forbauset over at en publikasjon som Marca, som presenterer seg som en kilde til profesjonell journalistikk, mener det er passende å publisere en slik artikkel som er åpenlyst feil og fullstendig smakløs, heter det i en uttalelse fra klubben gitt til ESPN.

The Telegraph har omtalt samme uttalelse fra London-klubben.

Artikkelen får heller ingen varm velkomst av Tottenham-supportere i sosiale medier.

Beklager

I ettertid har Marca gått offentlig ut og beklaget seg.

«Artikkelen som i dag ble publisert i Marca om historien til Tottenham, Real Madrids neste motstander, hadde som mål å gi et generelt innblikk i Spurs, en klubb med enorme tradisjoner i britisk fotball og som alltid har blitt hyllet for sin gode fotballsmak», heter det blant annet i en uttalelse.

Avisa hevder at det er det spanske ordet «odiado» (oversatt til 'hatet') i artikkelen som har skapt forvirring, og som de mener er feil oversatt i engelske medier.

«Dette «hatet» som Tottenham opplever er veldig fokusert på radikale og rasistiske grupper som gjemmer seg blant fansen, særlig Chelsea og West Ham. Disse gruppene representerer ikke på noen måte fansen eller det engelske samfunnet», står det i uttalelsen.

«Intensjonen var ikke å skade Tottenhams image, en klubb vi respekterer, verdsetter og beundrer - uten å dra det lenger så var en av spillerne deres på coveret i dag - og vi vil ikke fungere som et mikrofonstativ for disse rasistiske minoritetene, som fotballen har for mange av, og som bruker alle påskudd for å spre meldinger om hat, noe vi tar fullstendig avstand fra», heter det videre.

Kamprop

Kampropet «Yid» har lenge vært brukt i engelsk fotball.

Enten av Tottenhams tilhengere som et støttende og positivt utrop om eget lag og egne supportere. Eller av London-klubbens motstandere i et forsøk på å rakke ned på klubben.

Tottenham-supporterne har lenge kalt seg «Yid Army» og «Yids», mens en spiller eller en enkelt fan bare går under «Yiddo».

Deler av supporterne kaller seg «Yids», en negativ måte å omtale en person med jødisk tro. Tottenham-fansen bruker denne sjargongen som et svar på hetsen fra motstanderfans opp gjennom historien.

FORSIDEN TIL MARCA: Harry Kane og Tottenham er fokuset. Foto: Marca
FORSIDEN TIL MARCA: Harry Kane og Tottenham er fokuset. Foto: Marca Vis mer