Fotball-VM

Avis: Flyktet fra hotellet

David Beckham (43) er elsket i Qatar, men nå skal han ha blitt «jaget» vekk fra hotellet sitt i den qatarske hovedstaden.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FORLOT LUKSUSHOTELL: Britisk presse hevder David Beckham måtte ta hotell-grep i Qatar. Foto: AFP
FORLOT LUKSUSHOTELL: Britisk presse hevder David Beckham måtte ta hotell-grep i Qatar. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Det skriver Daily Mail, som henviser til en ikke navngitt kilde.

Hotellet som den engelske legenden nå skal ha sjekket ut av, heter Mandarin Oriental, og skal være det beste og mest luksuriøse hotellet i Doha.

Grunnen til at hotellet nå har en gjest mindre , er at fans skal ha funnet ut at briten oppholdt seg på luksushotellet.

En kilde til Daily Mail sier:

- De ansatte elsket å ha ham på besøk. De kalte han «Sir David» fordi han var så respektfull mot alle. Det er synd at han ikke er her lenger, men jeg er sikker på at han kommer tilbake.

Hvorfor er fotbal-VM i Qatar kontroversielt? Vi skal forklare. Tekst: Jonas Giæver Video: Henrik Ljosland Kilder: Amnesty, The Guardian, Sky Sports, WorkersWelfare.qa Vis mer

Ifølge Booking.com koster én natt på hotellet rett i overkant av 23 000 norske kroner.

Penger er riktignok ikke noe problem for Beckham. Engelskmannen signerte i 2021 en tiårsavtale med Qatar, som innebærer at han skal fungere som en ambassadør for landet de neste åra. Beckham tjener totalt 150 millioner pund på avtalen, hevder Inside The Games.

VM-nasjonen har brukt 43-åringen flittig i promoteringen av det pågående mesterskapet. Han har flere ganger blitt avbildet på tribunen under VM-kampene.

FØLGER MED: David Beckham (t.h) på tribunen under England mot Iran forrige uke. Foto: Pa Photos
FØLGER MED: David Beckham (t.h) på tribunen under England mot Iran forrige uke. Foto: Pa Photos Vis mer

Du kan lese mer om hvordan Qatar har alliert seg med de største stjernene i verden her.

I august 2020 publiserte Visit Qatar en såkalt promoteringsvideo, der Beckham kastet glans over alt landet. Beckham fikk massiv kritikk etter at videoen ble publisert.

Han har foreløpig unngått kritiske spørsmål knyttet til hans sterke bånd med Qatar.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer