Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drama rundt Froome:

Avis hevder Froome vil påta seg ansvar i Salbutamol-saken

Hovedpersonen tilbakeviser påstandene: - Helt usant.

TUNGE VALG: Corriere della Sera skriver at Chris Froome kan erkjenne ansvar for å slippe billigere unna. Men hovedpersonen selv tilbakeviser dette.
TUNGE VALG: Corriere della Sera skriver at Chris Froome kan erkjenne ansvar for å slippe billigere unna. Men hovedpersonen selv tilbakeviser dette. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Avisen Corriere della Sera hevder at Chris Froome langt på vei har akseptert nederlag i kampen om å renvaske eget navn og rykte etter det grenseoverskridende salbutamol-funnet under vueltaen.

Ifølge avisens opplysninger skal 32-åringen vurdere å ta ansvaret for at han hadde ulovlig store mengder av stoffet i kroppen.

Det kan føre til at han slipper unna med en kortere sanksjon, trolig rundt seks til måneder med utgangspunkt i datoen dopingprøven ble avlagt.

Hvis Froome innrømmer - hva gjør Sky?

Dette støttes opp av WADAs antidopingkode, men bloggeren The Inner Ring er uenig - og mener at straffeutmålingen starter fra høringen der utøveren eventuelt påtar seg ansvaret for dopingprøven.

Hvis det gjelder fra datoen prøven ble avlagt, vil det i Froomes tilfelle bety at han mister Spania rundt-seieren og VM-bronsen fra temporittet opp Fløyen.

Samtidig vil det åpne veien både inn mot Giro d’Italia og Tour de France.

Et spørsmål vil dog være hva Team Sky foretar seg om Froome erkjenner ansvaret for uføret han både har brakt seg selv og laget ut i.

Mandag dristet også Froome seg ut i sosiale medier, der han prøvde å ta livet av påstandene i den italienske avisa:

- Jeg har sett oppslaget i Corriere della Sera i formiddag - og opplysningen er helt usanne, skriver Froome via Twitter.

Sjarapova fikk straffen redusert

Man skal kanskje vokte seg mot å sammenlikne sakene til forskjellige idrettsutøvere, og i hvert fall når de tester positivt på ulike stoffer.

Et likhetstrekk som likevel er opplagt, er det faktum at advokat Mike Morgan har tatt på seg oppdraget med å forsvare Froome. Briten representerte Alberto Contador da han testet positivt for clenbuterol i 2010.

Av nyere dato kan vi trekke fram både Therese Johaug og Maria Sjarapova. De valgte to helt forskjellige strategier, da begge til slutt mislyktes med å renvaske seg.

Johaug sto hardnakket på at hun var ’helt uten skyld’ etter at hun testet positivt på clostebol.

Da saken ble behandlet i CAS (idrettens voldgiftsrett) ble sanksjonen økt fra 13 til 18 måneder.

Den russiske tennisspilleren Maria Sjarapova valgte en annen linje etter at hun testet positivt for meldonium. Mens Johaug sa hun hadde ’null skyld’ uttalte Sjarapova på en pressekonferanse at hun ’tok det fulle ansvaret for hennes positive dopingprøve.

Tennisstjernens straff ble redusert fra 24 til 15 måneder. Sanksjonen ble tilbakeført til dagen hun testet positivt.

Worst case: To-årig utestengelse

WADA-koden differensierer mellom å erkjenne ansvar og å påta seg skylda når det gjelder forbudte stoffer i kroppen.

Det er ikke utenkelig at Morgan og Froome nå tenker i de baner, på tross av kontrameldingen fra sistnevnte. Den største usikkerheten knyttes til hvordan Team Sky - og lagets sponsorer vil agere - dersom lagets aller største stjerne innrømmer ansvar og havner på feil side av lagets «nulltoleranse mot doping».

Les også: CAS-ekspert om frifinnelse: - Dette er hans beste mulighet

Et annen mulig vei vil være å gjennomgå en farmakokinetisk undersøkelse. Da vil hensikten være å danne et bildet av hvordan Sky-kapteinens kropp håndterer lovlig inntak av astmamedisin og i hvor stor grad eliminasjon og utskillelse påvirkes av fysisk påkjenning.

Å gjenskape de ytre forholdene fra et treukersritt i et laboratorium blir vanskelig. Dersom Froomes resultater skulle sprike voldsomt fra verdiene han testet i Spania, vil han risikere en utestengelse på mellom 12 og 24 måneder.

Tidligere lekkasjer fra Froome-leiren indikerte at forsvaret skulle bygges rundt at nyrene hans hadde bunkret opp salbutamol som igjen forårsaket de grenseoverskridende verdiene ikke skal ha falt i god jord hos verken UCI eller blant ledende idrettsleger.

PS: Cyclingnews.com har forsøkt å få en uttalelse fra Team Sky etter oppslaget i Corriere della Sera, men laget uttalte at ingenting har endret seg i situasjonen rundt Froome.

​Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!