Avis:- Holdt avskjedstale

Thomas Müller (33) er ferdig på det tyske landslaget etter 121 kamper. Det går han så langt som det er mulig å bekrefte overfor ARD.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

ENDTE I FLAUSE: Thomas Müller. Foto: NTB
ENDTE I FLAUSE: Thomas Müller. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Costa Rica - Tyskland 2-4
  • Japan - Spania 2-1

DOHA (Dagbladet): - Dette er en katastrofe, sier Bayern München-spilleren om VM-exiten.

Bild skriver at han holdt «en avskjedstale». Müller spilte svakt i 4-2-seieren. Han la inn en promille med reservasjon. Men det er ikke mulig å tolke det annerledes enn at han ikke kommer tilbake for Tyskland.

- Hvis dette er min siste kamp, vil jeg gjerne si noen ord til den tyske fansen. Det har vært enormt mye glede. Vi har hatt store øyeblikk. Jeg prøvde å holde hjertet på banen i hver kamp, sier 33-åringen, som vant VM med Tyskland i 2014.

- Jeg ga alltid mitt beste. Noen ganger var det gledestårer på grunn av handlingene mine. Noen ganger følte tilskuerne smerte i ansiktet. Selv om jeg ikke lyktes med alt, gjorde jeg det med kjærlighet, sier han.

Dette er andre VM på rad at Tyskland ryker ut etter gruppespillet. Japan og Spania går videre fra gruppa.

VM-SJOKK: Esten O. Sæther tror VM-exiten får konsekvenser for trener Hansi Flick. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Jeg er målløs, sier trener Hansi Flick etter kampen.

- Jeg var skuffet og sint på laget i første omgang. Vi inviterte motstanderen inn i kampen gjennom feil og slurv, påpeker han.

- Undergangen skjedde ikke i dag, men på 20 minutter mot Japan. Vi kunne også ha vunnet mot Spania med litt effektivitet. Skuffelsen er enorm.

VM - GRUPPE E

Japan32014-36
Spania31119-34
Tyskland31116-54
Costa Rica31023-113

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer