Manchester City

Avis: Mottok penger fra «mystisk hold»

Nye detaljer avslørt i etterforskningen av Manchester Citys økonomiske juks.

DRØMMESESONG: Erling Braut Haaland og Manchester City klarte endelig å vinne Champions League. Foto: REUTERS / Matthew Childs.
DRØMMESESONG: Erling Braut Haaland og Manchester City klarte endelig å vinne Champions League. Foto: REUTERS / Matthew Childs. Vis mer
Publisert

I februar 2023 kom det fram at Premier League valgte å sikte Manchester City for flere brudd på finansielle regler. Blant annet brudd på Financial Fair Play (FFP).

Ligaen skal ha etterforsket dette i fire år, og siktelsen skal gjelde regelbrudd fra 2009/10-sesongen fram til 2017/18-sesongen. De etterforskes også for flere brudd til og med årets sesong, bekreftet Premier League i en pressemelding.

Totalt skal det være snakk om rundt 115 regelbrudd fra de ferske «The Treble»-vinnerne.

I løpet av tidsperioden klubben er under etterforskning for ble Manchester City seriemestere tre ganger, i 2012, 2014 og 2018.

Det dreier seg blant annet om villedende bokføring, hemmelige betalinger og angivelig mottak av uautoriserte sponsorbidrag.

Under pressekonferansen i forkant av Champions League finalen mellom Manchester City og Inter får City-spiller Kevin De Bruyne spørsmål om hans forhold til Haaland. Vis mer

Ny avsløring

Nå fire måneder seinere er klubben igjen i søkelyset, etter nye opplysninger.

Britiske The Times hevder Manchester City tok imot over 400 millioner kroner fra en «mystisk figur» i de forente arabiske emirater.

En upublisert UEFA-rapport fra 2020 konkluderte med at to betalinger på rett over 200 millioner kroner fra 2012 og 2013, ble sendt for å dekke over summer som i utgangspunktet skulle kommet fra en av klubbens hovedsponsorer, kjent som E&.

Betalingene skal være en av de 115 påståtte regelbruddene av Premier Leagues finansielle regler, som City ble siktet for tidligere i år.

Ifølge The Times mistenker UEFAs finanskontrollorgan at utbetalingene var kamuflert som sponsorbidrag, men at de faktisk var ment å dekke finansieringen av klubbens egen kapital på en måte som er i strid med reglene.

Risikerer poengtrekk

Overføringene antas å komme direkte fra Citys eier, Abu Dhabi United Group (ADUG), som kontrolleres av visepresidenten i byen, Sheikh Mansour.

PÅ PLASS: Manchester City eier Sheikh Mansour til stede under Champions League-finalen i juni. Foto: Mark Pain / Pa Photos.
PÅ PLASS: Manchester City eier Sheikh Mansour til stede under Champions League-finalen i juni. Foto: Mark Pain / Pa Photos. Vis mer

Det kommer også fram i rapporten fra 2020 at Citys advokat hevdet personen som overførte pengene gikk under navnet «Jaber Mohamed», og at han var «en person som leverte finansielle- og meklertjenester til kommersielle enheter i UAE».

I rapporten sto det videre at:

«Det åpenbare spørsmålet som ikke ble besvart på noe tidspunkt i klubbens innsending og bevis var hvorfor E& eller ADUG skulle ha trengt økonomisk bistand fra en mekler til å betale E&-sponsorforpliktelsene».

Kilder med kunnskap om UEFA-saken har fortalt overfor The Times at etterforskerne ikke var i stand til å bekrefte identiteten til Mohamed, og forsøkte uten hell å få han i vitneboksen under CAS-høringa.

Manchester City har i avhør ikke klart å forklare hvorfor noen andre betalte E&s sponsorgjeld.

I henhold til Premier League og UEFAs økonomiske regler, er klubbeiere begrenset med hensyn til mengden penger de kan spytte inn i klubben av egen lomme, men mengden sponsormidler er ubegrenset.

Ifølge Premier Leagues regelverk kan det bety at de lyseblå fra Manchester kan risikere poengtrekk, og i verste fall er det en mulighet at klubben blir ekskludert fra den engelske toppligaen.

Men ifølge rapportene i britiske medier er det ikke ventet en avgjørelse med det første.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer