GRØNNE FINGRE: Dessverre for Robert Green var det noen som hadde stødige fingre etter 40 minutter av gårsdagens VM-kamp: Pressefotografene. Den engelske keeperen er den suveren mest avbildete mannen i dagens engelske aviser.
GRØNNE FINGRE: Dessverre for Robert Green var det noen som hadde stødige fingre etter 40 minutter av gårsdagens VM-kamp: Pressefotografene. Den engelske keeperen er den suveren mest avbildete mannen i dagens engelske aviser.Vis mer

Avis slakter Green med Lilleliens ord

Mener alle andre engelske keepertabber «took one hell of a beating».

||| LONDON (Dagbladet): De to rødtopp-tabloidene Sunday Mirror og News of the World har likelydende førstesider i dag:

«Hand of clod», skriver begge, med bilde av Robert Greens kolossale miss i Englands 1-1-kamp mot USA.

Uttrykket er en omskriving av maradonismen «Hand of God». Men er du en Clod, er du slett ingen gud, snarere en kløne, klossmajor eller klæbb.

1 på børsen

News of the World, Storbritannias mestselgende søndagsavis, gir Green 4 på børsen, og begrunner karakteren i Bjørge Lillelien-stil:

«Peter Bonetti, David Seaman, David James, Paul Robinson, ja, til og med Scott Carson — hører dere etter? De høyprofilerte feilgrepene dere har levert som keepere for England «took one hell of a beating» i går kveld.»

Greens tabbe preger det meste av de i alt 16 sidene de bruker på kampen. Lengst går deres gjestespaltist Sam Allardyce, som mener David James bør inn fra neste kamp.

På baksida av hovedkonkurrenten Sunday Mirror står det «God Save our Green». De deler ut en sjelden 1-er på spillerbørsen, og på neste to sider fastslår den tidligere landslagskapteinen Terry Butcher at dette var den verste keepertabben han noensinne har sett.

Samme start i 1966

Sunday Express tar sjansen på å fastslå at «Capello vil vrake klovnen Queen» til fordel for David James. Avisa er snillere på børsen, og gir 5 til Green, like mye som stakkars James Milner ble tildelt for de 30 minuttene han fikk av nådeløse Capello.

Mail on Sunday framstår som Fleet Streets gentlemen: På forsida skriver de «Ikke få panikk, Fabio — vi åpnet med uavgjort i 1966.»

De gir Robert Green riktignok 3 på børsen, men har sympati med ham inne i spaltene, og synes synd på «den stakkars» West Ham-heeperen som vil bli hjemsøkt av feilen resten av karrieren.

TAPTE TO POENG: England hadde kontroll på oppgjøret da Green fomlet Clint Dempseys skudd inn i nota. Foto: Scanpix
TAPTE TO POENG: England hadde kontroll på oppgjøret da Green fomlet Clint Dempseys skudd inn i nota. Foto: Scanpix Vis mer

«Målet var grotesk, en av disse ulykkene som skjer når du legger andre planer», skriver den faste Mail-kommentatoren Patrick Collins.

Keeperminner

Selv de tyngre avisene er preget av grønne avissider: Den grønnkledde Green som vrir seg på gresset i Rustenburg er og blir gjengangeren. Kaptein Steven Gerrard er den som får nest mest omtale, men selv ikke kapteinens gode åpningskamp kan rokke ved at denne kampen handlet om Green.

Sunday Telegraph er en av flere som ripper opp i lista over engelske keepertabber, fra Bonetti i 1970, via Seaman i 2002 og fram til Robinson og Carson de siste åra.

«Å nei, ikke nå igjen...» lyder overskriften på forsida.

De har Chelseas gamle keeperlegende Peter Bonetti som gjestespaltist, og han skriver at han vet hvordan Green føler seg. Så får man heller lure på hvor mye trøst det er i følgende setning:

«Det er 40 år siden jeg lot et liknende skudd fra Franz Beckenbauer sprette inn i nettet under VM-kvartfinalen mot Vest-Tyskland i Mexico, og jeg har fortsatt ikke fått lov til å glemme det.»

Lennon og Cole like svak

Den tidligere landslagsbacken Graeme Le Saux mener keeperen ikke er Englands hovedproblem, Han peker på at Gareth Barry ikke kan bli frisk raskt nok, slik at laget får inn en defensivt orientert midtbanemann som kan balansere Frank Lampard og Steven Gerrard.

Independent blir tredjemann i klassen som bruker «Hand of Clod». De gir Green 5 på børsen, like mye som Ashley Cole og Aaron Lennon - mens gulkort-Milner får 4.

Avisa beskriver målet slik:

«Det så ut til å være liten fare — det var ingen — da Dempsey mottok ballen rundt 20 meter til venstre for målet. Skuddet var for lavt til å dra fordel av vingling forårsaket av høyden, men Green klarte ikke å få kroppen bak, og ballen snodde seg ut av hånda hans og rullet nesten unnskyldende over linja.»

LEGENDE: Bjørge Lilleliens oppramsing av britiske kjendiser etter seieren over England i 1981 har kultstatus på Balløya. Foto: Scanpix
LEGENDE: Bjørge Lilleliens oppramsing av britiske kjendiser etter seieren over England i 1981 har kultstatus på Balløya. Foto: Scanpix Vis mer

The Observer deler ut 4-er til Green, men passer også på å påpeke at Englands problemer i åpningskampen ikke bare lar seg isolere til en svak målmann.

«Det amerikanske målet var kanskje en ulykksalighet, men det skjedde fordi England forsvarte seg for dypt og tillot motstanderne å avfyre skudd. Vi så altfor lite av Englands angrepsspillere — Capello måtte til og med ty til Peter Crouch mot slutten — til at all skyld kan legges på keeperen», rapporterer spaltist Paul Wilson.

«Grønne fingre» er overskriften The Sunday Times har på sin forside av dagens fotballbilag.

På de neste sidene skriver Jonathan Northcroft:

«Robert Green, Fabio Capellos omstridte valg av førstekeeper, imploderte — og myten om at England på en eller annen måte er blant favorittene i dette sluttspillet, var eksplodert».