Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avkledd av lillesøster Sverige

Norges første EM-tap siden 2002.

SEIERSREKKA ER BRUTT: Norge hadde 27 strake kamper uten EM-tap. Den rekka ble brutt da Gro Hammerseng og Norge ble avkledd av Sverige. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
SEIERSREKKA ER BRUTT: Norge hadde 27 strake kamper uten EM-tap. Den rekka ble brutt da Gro Hammerseng og Norge ble avkledd av Sverige. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Sverige - Norge 24-19.

Norge hadde 27 strake EM-seire før denne kampen. Det forrige tapet kom i EM-finalen i 2002, da de norske jentene røykt for Danmark.

I kveld var det de svenske jentene som ble for sterke - i en veldig svak kamp av Norge.

Dermed gikk de norske jentene på en pinlig smell mot lillesøster i øst.

- Det var ganske grusomt, for å være helt ærlig. Vi kan vel kalle det en kollaps, en felles kollaps, sier kaptein Gro Hammerseng til TV 2.

Motsatt av spillermøtet Trener Thorir Hergeirsson er litt forundret - ikke over at Sverige var så gode - men over at så mye gikk galt for Norge.

- Vi kom aldri inn i kampen. De spiller klokt, med lange angrep og et lavt tempo. Og så angriper de oss i bredden. Vi faller kollektivt, i alle spillets faser, sier Hergeirsson til Dagbladet.

SKUFFET: Gro Hammerseng har her redusert til 2-4, men nærmere enn det kom faktisk ikke Norge mot de svenske jentene. FOTO: BJØRN LANGSEM
SKUFFET: Gro Hammerseng har her redusert til 2-4, men nærmere enn det kom faktisk ikke Norge mot de svenske jentene. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Egentlig gjør vi det motsatte i angrep av det vi snakket om på taktikkmøtet. Vi bruker bredden for lite og angriper ikke nok på utsiden av dem. Skuddtrusselen er for lav og vi brenner også store sjanser når vi egentlig kan komme inn i kampen igjen, sier han.

Til tross for dette er en semifinale absolutt innen god rekkevidde, siden Norges neste motstandere Ukraina og Nederland er langt svakere enn Sverige.

Marerittstart Med Heidi Løke, Kari Mette Johansen og Tine Stange foran tv på hotellet, stilte Norge noe svekket i kveld. Men selv med disse tre ute med magevirus, skulle det være klasseforskjell på lagene.

Men det var det ikke. I hvert fall ikke i Norges favør.

Sverige spilte veldig bra i forsvar, og de norske jentene ble kjempet ut av stilen. I løpet av de første ti minuttene scoret Norge bare ett og de fikk ikke tak i Sveriges skyttere.

Kvarteret inn i kampen klasket Thorir Hergeirsson timeout-kortet i sekreteriatsbordet. Da ledet Sverige 6-2.

- Litt mer ro og klartenkning i angrep nå, sa Hergeirsson til spillerne sine.

Scoret bare seks på 30 min. Det gikk også lang tid mellom redningene til Katrine Lunde Haraldsen, som ikke var i samme praktslag som mot Ungarn på fredag.

Skuddbom og tekniske feil preget det etablerte angrepsspillet til Norge - og med bare ett kontringsmål før pause (Camilla Herrem) var det dømt til å bli stygt i målprotokollen.

13-6 til pause, den er sjelden. Det er ikke ofte Norge bare scorer seks mål i løpet av 30 minutter.

- I pausen snakket vi om at det fortsatt var mulig å snu det og vi trodde vi skulle klare å få kampen inn i vårt tempo. Jeg føler ikke at vi la oss ned og lot dem vinne, men vi klarte ikke snu det, sier Hammerseng til Dagbladet.

Kari Aalvik Grimsbø kom inn mellom stengene etter pause, men også hun fikk en tung dag på jobben. Angrepsspillet var litt bedre etter hvilen - framfor alt Ida Alstad banket inn mål etter mål.

Men hun ble for alene.

Svensk gruppeledelse Sverige klarte å holde på forspranget.

Den norske benken var ofte misfornøyd med det russiske dommerparet, men det var ikke dem som avgjorde kampen i Håkons Hall.

Mot slutten av kampen tok Norge et lite gjafs av den svenske ledelsen, men det var ikke nok og det endte med femmålstap (24-19).

- En taktisk triumf, men framfor alt en enorm arbeidsseier av jentene våre. Tro kan flytte fjell, og det gjorde det i dag, sier Sveriges trener Per Johansson.

- Det eneste vi snakket om var å jobbe tilbake på kontringer og spille fysisk mot Norge, og det gjør vi. En superkamp av oss, sier Johansson.

Etter denne seieren er Sverige eneste lag med full pott og seks poeng i hovedrundegruppa. Norge og Ungarn har fire poeng og Frankrike og Nederland har to. Ukraina har ingen.

TAKTISK TRIUMF: Det mener Sverige-trener Per Johansson, som også karakteriserer dette som en arbeidsseier. Foto: BJØRN LANGSEM
TAKTISK TRIUMF: Det mener Sverige-trener Per Johansson, som også karakteriserer dette som en arbeidsseier. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!