Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avkledd OL-profil: - Det er ikke ofte man blir konfrontert med sånne bilder

Norske idrettspersonligheter har «kledd av seg» for kunstneren Martine Eid. Hun vil rette fokus på hvor lite representative de sosiale mediene er for mange.

AVKLEDD: Tiril Sjåstad Christiansen var en av flere norske idrettsprofiler som stilte opp som modell til billedkunstner Martine Eids utstilling. Foto: Thomas Rasmus Skaug
AVKLEDD: Tiril Sjåstad Christiansen var en av flere norske idrettsprofiler som stilte opp som modell til billedkunstner Martine Eids utstilling. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Morgensola varmer såpass at man litt flau må innrømme at dette ble første dagen i 2018 hvor man klager over at det er« for varmt» i solveggen.

Bak forsøker 150 elever fra ymse videregående skoler å komme seg gjennom en svingdør på Aker Brygge i Oslo.

De har nettopp sett utstillingen til Martine Eid. Kunstneren har den siste tida jobbet med utstillingen «Avkledd». Hun håper å skape dialog rundt viktigheten som blir lagt i fasade og hvor lite representative de sosiale mediene er for mange.

- Tittelen «Avkledd» spiller på hvor seksualisert selv ord knyttet opp mot nakenhet er blitt, forteller Eid til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Jeg ønsker å fremme det som ikke er å «pene seg til» eller være deilig. Jeg vil bevisstgjøre folk for mønstrene vi er blitt blinde for. Mye går på hva som er visuelt godkjent av media, i og med at mesteparten av inntrykkene våre kommer fra bilder, film, serie, TV-spill og sosiale medier. Det former oss så mye at det bare blir sånn vi faktisk forholder oss til det. Dette er godkjent, dette er ikke godkjent. Dette er stygt, da vil jeg ikke ha det i livet mitt.

- Hva håper du å få ut av dette?

- Jeg vil at folk bare skal få den «nå må jeg ta meg sammen, nå merker jeg at det jeg står og poserer.» Jeg håper folk skal tørre å bryte den barrieren og legge ut noe ekte. Det som vi nå kaller stygg, men som i realitet er «vanlig» eller «avslappet.»

- Vil ha en movement

Med seg på laget har Martine Eid fått flere idrettspersonligheter i Norge. Da utstillingen ble avduket torsdag på Aker Brygge i Oslo, møtte både MMA-stjerna Emil Meek, freestyle-kjører Tiril Sjåstad Christiansen og de to hockeyprofilene Tallak Lyngset og Martin Laumann Ylven opp.

Alle har bidratt til utstillingen gjennom å være modeller:

STILLER UT: Martine Eid avduket utstillingen sin foran flere videregående-skoler i Oslo. Foto: Stig Ark
STILLER UT: Martine Eid avduket utstillingen sin foran flere videregående-skoler i Oslo. Foto: Stig Ark Vis mer

- Jeg syns det var et bra budskap at man ikke bare skal fokusere på det estetiske, men faktisk få fram det som er den vanlige mannen i gata, sier Vålerenga-spiller Tallak Lyngseth.

Han har selv tatt seg i at han alltid legger ut «de beste bildene» av seg selv i sosiale medier.

- Jeg har brutt noen grenser jeg ikke var komfortabel med før, så nå skal vi se hvordan det blir framover. Jeg håper flere slenger seg på og at det blir en movement av dette her. Det beste hadde vært om flere hadde fokusert litt mindre på å bare se perfekt ut. Det hadde vært bra hvis det fikk flere folk til å tenke seg om.

- Hvorfor er dette så viktig?

- Det har vært mange år hvor vi har hatt ett bilde av hvordan mennesker skal se ut. Slankt, tynt og høyt. Nå er folk litt lei tenker jeg og har lyst til å se hvordan folk egentlig ser ut. Jo flere som kaster seg på denne bølgen, jo bedre blir det.

MMA-profilen Emil Weber Meek og hans team jobber for tiden med å få en kamp i UFC 226 i Las Vegas denne sommeren.

AVKLEDD: Emil Weber Meek. Maleri: Martine Eid
AVKLEDD: Emil Weber Meek. Maleri: Martine Eid Vis mer

29-åringen mente likevel at det var viktig å stille opp for denne saken:

- Vi lever i det jeg kaller en glorifisert/ tilgjort «second word» i sosiale medier. Jeg er selvfølgelig med på det selv også. Det er bra å vise at man er som alle andre og ser «støgg ut» hvis man ikke tar seg sammen av og til.

- Hvorfor stilte du opp på dette?

- Jeg håper å være med på å bevisstgjøre ungdom. Det er veldig aktuelt for dem, som er unge, lettpåvirkelig og sitter dag inn og ut og ruller i sosiale medier mens de sammenlikner seg med Cardi B og Beyoncé og de der. Da er det fort gjort at man graver seg ned, selv om de er flotte unge mennesker. Det jaget etter det perfekte er skummelt, og man vil hele tiden ha mer, sier Meek til Dagbladet.

STILTE OPP: Idrettsprofilene Tallak Lyngseth (fra venstre), Tiril Sjåstad Christiansen, Martin Laumann Ylven og Emil Weber Meek. Foto: Stig Ark
STILTE OPP: Idrettsprofilene Tallak Lyngseth (fra venstre), Tiril Sjåstad Christiansen, Martin Laumann Ylven og Emil Weber Meek. Foto: Stig Ark Vis mer

- Skremt av seg selv

Det samme sier OL-profilen Tiril Sjåstad Christiansen. Hun er blitt mer og mer bevist på hvordan hun framstiller seg til sine følgere i sosiale medier.

For Sjåstad Christiansen er det ikke alltid enkelt å balansere behovet for eksponering og å vise «seg selv» fram.

- Nei, jeg syns det er vanskelig. Jeg pratet mye med mine nærmeste som hjelper meg. Vi har snakket mye om å være seg selv og vise en annen side av seg selv enn det man ser i media, film og sosiale medier. Der vil man vise seg fra sin beste side, men så glemmer man litt at det er ikke bare en side som er din beste side. Samtidig vil jeg jo selge et produkt, og man skal jo vise sponsorer sin beste side. Da glemmer man litt, sier Sjåstad Christiansen.

AVKLEDD: Tiril Sjåstad Christiansen. Maleri: Martine Eid
AVKLEDD: Tiril Sjåstad Christiansen. Maleri: Martine Eid Vis mer

Hun fortsetter:

- Men hvem er det som har sagt at det å stå flott og tilgjort til som er min beste side? Man må ta seg selv i det noen ganger. Jeg prøver å bli flinkere til å gå litt mer f, Jeg syns det er fælt å se hvilken vei det her går.

Sjåstad Christiansen er en junkie på sosiale medier. Og hun er skremt over det hun ser:

- Jeg er mye i sosiale medier og bruker Instagram ekstremt mye. Jeg skjønner at det er så mye deprimerte mennesker som sliter med psyken - det skal ikke mye til å få et dårlig selvbilde hvis man ruller i ett minutt på Instagram. Du kan ikke komme unna fitness-bilder av flotte damer og perfekte mager og lår uten noen linjer. Det er ikke så ofte man blir konfrontert med sånne bilder som vi har tatt her,

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!