Avkledd Petter tapte alt

- Det begynte å bli svart i topplokket.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Petter Northug (27 år i dag) prøvde, men var sjanseløs i monsterbakken.

- Jeg hadde ikke de beina som skulle til i dag, konstaterer han.

- Da vi gikk inn i bakken syntes jeg Alexander Legkov var den som så sprekest ut. Jeg gikk bare å ventet på at han skulle støte, som i et sykkelløp. Og da støtet kom, maktet jeg ikke å følge. Jeg så at Dario Cologna og Maxim Vylegsjanin prøvde å holde følge, men de ga seg etter 50 meter de også, sier Northug, som ikke legger skjul på at 4. plassen i Tour de Ski var en gedigen nedtur.

- Jeg ser ikke bort fra at det kommer en reaksjon senere i dag. Akkurat nå kjennes det ut som et hus som knuses, sier Northug til Dagbladet.

- Når du er ferdig med Tour de Ski og kan senke skuldrene litt, så begynner man utover kvelden med å vurdere hva som kunne vært gjort annerledes og se om det er noe som i det hele tatt kunne vært gjort annerledes

Påskeantrekk Selv om det ikke gikk denne gangen heller, er Northug likevel fornøyd med mye.

- Jeg var i den posisjonen jeg ønsket før avslutningen. FIS har jo lagt opp dette slik at de ønsker at flere skal komme inn i bakken samtidig. Slik ble det i år, og jeg var med der. Det var planen også.

- Det er mye som har fungert som det skulle. Opplegget rundt har vært overlegent, støtteapparatet likeså.

- Og skidressen du avsluttet Touren i, med avklippte armer og bein?

- Vi vil jo optimalisere, og merket at det var veldig varmt da vi gikk i går. Vi ville gjøre det mer behagelig å gå, sier Petter, som sammen med Tord Asle Gjerdalen klippet av skidressene sine før start i går og la ut i påskeantrekk.

Ble svimmel
Men beina holdt altså ikke.

- Nei, jeg prøvde å komme litt tilbake i det midterste henget og gå for en pallplass, men ble bare sliten og svimmel.

- Det begynte å bli svart i topplokket en periode, sier Northug, som på slutten fikk mer enn nok med å holde Marcus Hellner bak seg.

Prøver igjen
Petter Northug er en sta skiløper, og det at han har vunnet absolutt alt, med unntak av Tour de Ski, sitter tydeligvis godt.

- Tour de Ski blir veldig viktig for meg også neste år. Kanskje det blir det største for meg den sesongen, sier Northug, vel vitende om at det er OL neste vinter.

- Hva må du gjøre for å vinne?

- Jeg må være med i fronten som jeg var i dag. Med bedre bein og en optimal dag opp slalåmbakken kan det gå.

- Det har vært mye fokus på vekt. Du er adskillig tyngre enn vinneren Alexander Legkov. Er det i det hele tatt mulig å vinne da?

- Ja, det tror jeg. Vekt spiller inn, men det er langt mer enn kiloene som teller. De kiloene jeg har, har jeg vunnet VM- og OL-gull med. Jeg gir ikke opp å vinne Tour de Ski med dem heller.