Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russisk langrenn koker etter Norges corona-valg

- Avlys nå!

Det koker i Russland etter at Norge trakk seg fra verdenscupavslutningen. Nå flytter imidlertid Russlands landslagstrener kritikken vekk fra Norge og angriper FIS for situasjonen de har havnet i.

ALENE: Aleksandr Bolsjunov har gjennom hele vinteren vært omringet av nordmenn. Det skjer ikke i sesongens seks siste verdenscuprenn. oto: Heiko Junge / NTB scanpix
ALENE: Aleksandr Bolsjunov har gjennom hele vinteren vært omringet av nordmenn. Det skjer ikke i sesongens seks siste verdenscuprenn. oto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I går haglet den russiske kritikken mot norsk langrenn etter beslutningen om å droppe verdenscupavslutningen som eneste nasjon.

Russernes skipresident Jelena Välbe og Sport Express-redaktør anklaget begge Norge for å være dårligere tapere. Det begrunnet de med at de trodde Norge droppet å stille opp for å ta glansen vekk fra Aleksandr Bolsjunovs sammenlagttriumf.

Norges langrennssjef Espen Bjervig slo tilbake mot påstandene overfor Dagbladet og fikk støtte av Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug, som i kjølvannet av avgjørelsen ikke får være til stede å motta krystallkula for verdenscupen sammenlagt som hun allerede har vunnet.

Johaugs manager Jørn Ernst opplyser til Dagbladet at de foreløpig ikke vet hvordan de skal få tilsendt og motta krystallkula.

Foreløpig har verdens beste kvinnelige langrennsløper isolert seg på hytta si på Sjusjøen mens coronaviruset stiger eksponentielt i Norge -nasjonen som nå har tredje flest bekreftede smittede per innbygger i hele verden.

HETS: Russiske hatmeldinger har haglet inn i retning Simen Hegstad Krüger. Aleksandr Bolsjunov velger - i motsetning til fansen - å tilgi Krüger. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

Det har fått norsk idrett til å ta den voksende pandemien på fullt alvor - og arrangement etter arrangement har enten blitt stengt for publikum eller avlyst de siste dagene.

- Trist

Nå får Norge delvis støtte av Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer.

Overfor Dagbladet sier den russiske landslagstreneren at han synes det er synd at Norge ikke kommer til Canada, men at det er først og fremst det internasjonale skiforbundet (FIS) som har gjort en stor feil.

- Det er ikke bra at Norge ikke kommer hit til Canada, fordi det er nå verdenscupen skal avsluttes. Dette gjør at interessen for publikum og TV-seere forsvinner. Det er trist, sier Cramer til Dagbladet.

- Etter min mening er det FIS som har gjort en feil og som burde ha tatt en avgjørelse, i stedet for at Norge foretar sin egen beslutning. Slik situasjonen er i verden nå, må verdenscupavslutningen i Canada og USA avlyses nå! mener tyskeren.

Han opplyser videre til Dagbladet at Andrej Larkov ikke har fått påvist coronaviruset, etter at han ble sendt hjem til Holmenkollen i helga med coronamistanke.

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Skipresident Välbe er enig med Cramer i at det er FIS - og ikke Norges Skiforbund - som burde ta en kollektiv avgjørelse. Hun forstår også faren, men mener at så lenge FIS ikke stopper skirennene, bør Norge stille opp.

Dagbladet har vært i kontakt med FIS, som begrunner avgjørelsen om å arrangere verdenscupen i langrenn som planlagt med at de følger de nasjonale myndighetenes råd.

- Alle utøverne bor på et hotell

Jury Borodavko er i likhet med Cramer russisk landslagstrener og har blant annet har hovedansvaret for Aleksandr Bolsjunov, der Cramer har hovedansvaret for Sergej Ustjugov.

Borodavko forstår imidlertid ikke den norske avgjørelsen.

- Situasjonen er uhyggelig, men likevel er alle de andre nasjonene her, selv om noen nasjoner er mer rammet enn Norge. Vi er alle truet, men bare Norge velger å bli hjemme, sier russeren til Sport Express.

- Hvordan tok Bolsjunov selv beskjeden om at de norske utøverne ikke kommer?

- Jeg kan ikke snakke for ham, men jeg så ingen glede i øynene hans.

- Hvordan er situasjonen i Quebec nå?

- Veldig rolig. Det er lite folk i gatene. Alle utøverne bor på et hotell. Alle spiser sammen. Jeg ser ingen problemer. Alt er normalt, svarer Borodavko.

PS: Etter at Dagbladet skrev denne saken besluttet FIS at vrdenscupsprinten som skulle arrangeres 17. mars i amerikanske Minneapolis er avlyst som følge av koronaviruset. Rennet i canadiske Quebec til helgen går foreløpig som normalt.

Hele Norges coronakart