Norge tapte mot Slovenia

Avlyser ikke

Martin Ødegaard i vanlig rytme igjen etter skaden gir fest på Ullevaal.

TILFELDIG VOND KVELD: Det meste ble for rotete for Ståle Solbakken og Norge mot Slovenia i 1 - 2 tapet i går kveld. Men den smellen kom i en enslig kamp. Egentlig peker trenden for landslaget oppover. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB
TILFELDIG VOND KVELD: Det meste ble for rotete for Ståle Solbakken og Norge mot Slovenia i 1 - 2 tapet i går kveld. Men den smellen kom i en enslig kamp. Egentlig peker trenden for landslaget oppover. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FOTBALLGUTTA mistet alle poengene og den gode følelsen mot Slovenia i går kveld. Det er trist for en gjeng som har surfet på en medgangsbølge i hele år, men ikke verre enn at denne smellen er til å rette opp.

Med andre ord:

  • Den utsolgte festen på Ullevaal tirsdag er ikke avlyst.

Dit kommer Serbia til det som nå blir en ren gruppefinale.

Og som Ståle Solbakken fortsatt har mannskap godt nok til å vinne.

DET siste er det viktigste poenget inn mot denne spennende finalen. Etter det triste vorspielet i Ljubljana var det lett å gå surr i en enkelt rotete norsk kamp eller det som kunne se ut som tilnærmet keeperfeil. Men dette ble ikke avgjørende uansett:

  • Serbia med Fulham-stjernen Aleksandar Mitrovic som tremålsscorer valset over Sverige til 4 - 1 hjemme i Beograd, og sørget for at presset mot Norge øker inn mot den siste kampen i gruppa.

For et ungt norsk mannskap er det egentlig helt greit. Skal vi tro på en langvarig positiv utvikling av dette fotballandslaget, må det rett og slett prestere nettopp under det trøkket som venter på tirsdag.

Og det kommer denne gjengen til å gjøre. På Ullevaal tar de det ene poenget som Norge trenger for å rykke opp til A-pulja i Nations League. Stopper begge lagene på 11 poeng, vinner vi på innbyrdes oppgjør etter 1 - 0 seieren mot serberne på bortebane i sommer.

FOR egentlig peker det meste i riktig retning for Ståle Solbakkens landslag. Siden forrige runde i Nations League har han fått både et direkte gjennombrudd for Erling Braut Haaland i Premier League og en landslagskaptein som har ført Arsenal til topps i samme knallsterke serie.

Utviklingen til landslagets to stjerner kunne ikke vært bedre. Sånt forandrer seg ikke over søndagsnatta på grunn av et overraskende tap mot et fysisk røft og lett irriterende slovensk lag.

Fotballsportens storhet er bygget på slike seire til de antatt svakeste.

Og denne gangen var triumfen også sjansemessig grei nok.

DET skyldtes først og fremst at Martin Ødegaard på det uvant humpete gressteppet, virket mer plaget av skaden sin enn noen trodde.

Inn mot kampen var fokuset bare på få den norske kapteinen på banen. Det hadde sin grunn. Martin Ødegaard har vært den mest stabile brikken i den tydelige norske framgangen under Ståle Solbakken. Både i kraft av jobbingen, oversikten og ferdighetene på banen, og som leder i gruppa.

De siste par månedene er denne lojale innsatsen for landslaget, også blitt til noe mer:

  • I høst har Ødegaard etablert seg som en av Premier Leagues ledende spilldirigenter.

Et bredt britisk fotballpublikum har forstått hvilket skyhøyt nivå han holder.

Men akkurat det nivået var nesten ikke til å se i går kveld.

FOR en gangs skyld klarte ikke Martin Ødegaard å bestemme angrepsspillet på landslaget:

- Det var irriterende at vi ikke klarte å få mer kontroll, sa han etter en kamp der det norske spillet nesten aldri fløt.

Martin slo et par riktig kloke pasninger; for eksempel før Erling Braut Haalands sjanse fra skrått hold i første omgang, og hadde dessuten noen riktig fine dødballer som kunne endt med scoringer fra hodesterke Leo Østigård.

Likevel fant landslagskapteinen aldri den rytmen med ballen som sakte ville gitt Norge et fastere grep på kampen, og vist den vanlige nivåforskjellen mellom disse to lagene.

ET mer stabilt spillovertak ville også ha koblet Erling Braut Haaland oftere på. Nå forsvant den norske verdensstjernen i alt rotet, og fikk bare vist klassen sin da hjemmelaget ga bort ballen i eget straffefelt rett før 0 - 1.

Så lite blir det ikke på Ullevaal selv mot en klart sterkere motstander. Med Martin Ødegaard i vanlig kampform kommer rytmen sannsynligvis tilbake i det norske angrepsspillet, og med den grunnlaget for at laget suksess kan fortsette.

Denne norske framgangen er jo først og fremst knyttet til fenomenet Haaland, det stadig høyere nivået til Ødegaard og en sportslig bedre klubbhverdag for de fleste av disse ganske unge spillerne.

er det fortsatt noen defensive utfordringer som gjør at dette landslaget ikke har nådd målet om sluttspill. De dreier seg definitivt ikke om en keeper som slipper inn et langskudd i en enkelt kamp.

I denne fortsatt svært gode Nations League-kvaliken har Ørjan Håskjold Nyland stått bra for Norge helt fra redningene hans var avgjørende borte mot nettopp Serbia i den 1 - 0 seieren som kan vippe alt vår vei. Sånn var det ingen åpenbar grunn til å vrake ham for manglende klubbspill.

Den tydeligste svakheten i dette laget er mangelen på høyt tempo i midtforsvaret. Altså den ekstremkvaliteten som dels preget Norge sist fotballgutta kvalifiserte seg til sluttspill.

EN slik svakhet løser seg ikke på noen dager fram til gruppespillsfinalen mot Serbia. Dette er snakk om et langsiktig arbeid for å finne de rette typene. Det vi har sett gjennom disse kampene er likevel en positiv utvikling defensivt både i stoppernes boksspill og på begge sidebackene.

På Ullevaal tirsdag er lynraske Marcus Holmgren Pedersen tilbake igjen på høyrebacken. Det gir mest en ekstra offensiv kraft, og akkurat det kan være like greit når det i utgangspunktet holder med ett poeng.

I denne finalen er det snakk om å stole på egne, stadig bedre ferdigheter.

Altså selv å sørge for at dette blir en fest fordi vi fortjener det.

FOTNOTE: Samtidig som Norge tirsdag kveld spiller for å rykke opp i A-pulja i Nations League, må Sverige vinne hjemme mot Slovenia for ikke å rykke ned på C-nivået. Klarere vises knapt den gjennomgående solide norske framgangen under Ståle Solbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer