Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avlyser Kollenfesten: - Høy risiko

Det bekrefter Oslo kommune i dag.

SMITTE: Torsdag besluttet Oslo kommune at årets skifest i Holmenkollen avlyses for publikum. Det vil si at hele stadionområdet stenges av for publikum. Bilder fra NTB Scanpix. Vis mer

Coronaviruset har ført til at sportsarrangementer har blitt utsatt, avlyst eller liknende flere steder i verden. I Norge har også viruset hatt et lite utbrudd, gjennom folk som har oppholdt seg i land som Italia og Kina.

Det ble derfor gjort vurderinger rundt Holmenkollen Skifestival, der det skal gås tremil, femmil og avholdes hopprenn i helga.

Vurderingen viser at arrangementet kommer til å gå uten publikum.

Oslo kommune har i nært samråd og samforståelse med nasjonale helsemyndigheter besluttet å avlyse publikumsarrangementene i forbindelse med Holmenkollen skifestival, heter det i en pressemelding.

- Det beklager vi. Vi anmoder om at ingen møter utenfor stadion disse dagene, sier Svein Lyngroth, kommunaldirektør i Oslo kommune på en pressekonferanse torsdag kveld.

Tar beina fatt: Merk deg ordet «Wuhan Shake». Det er den nye virale trenden på hvordan man kan hilse på andre mennesker uten å bli smittet av Corona. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Folkemengder på t-bane

Publikum anmodes å ikke oppsøke områdene utenfor arenaen i helga.

- Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sier kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune.

Det er ventet rundt 30.000 tilskuere til arrangementene i Holmenkollen fredag, lørdag og søndag. Nå pliktes Holmenkollen skifestival å stenge skiarenaen for publikum.

- Vi tenker at gjennomføringen av dette i seg selv ikke vil være en vesentlig driver av denne epidemien, vi tror ikke at arrangementet til akselerere dette arrangementet betydelig. Vi tror flere kan bli smittet enn hvis arrangementet ikke ville blitt gjennomført. Den risikoen anser vi som høy, sier Geir Bukholm, områdedirektør for FHI i Oslo.

Berusede øker risikoen

Blant faktorene som legges til grunn, er at T-banen tradisjonelt er folks hovedtransport til og fra arrangementet. Her vil det være en tett ansamling med mennesker over lengre perioder, noe som vil medføre stor smittefare.

«Berusede personer øker ytterligere risiko for smittespredning ved sin atferd fordi det er grunn til å frykte at de ikke vil etterleve generelle smittevernråd. Risiko for smittespredning vil derfor være vesentlig større enn ved fulle T-baner knyttet til for eksempel rushtid», heter det i pressemeldingen.

- Erfaringen fra tidligere arrangementer, er store folkemengder og tettpakkede t-baner. Det har også til tider vært et høyt antall berusede personer. Dette øker faren for smitte, da berusede personer ikke vil forholde seg til anbefalte smittevernråd, sier Lyngroth.

Hele Norges coronakart