Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennssesongen er over

Avlyst etter massiv kritikk

Johannes Høsflot Klæbo sikret seieren i sprintverdenscupen etter at FIS omsider tok samfunnsansvar i lys av corona-pandemien. Therese Johaug og Aleksandr Bolsjunov er offisielt årets vinnere av verdenscupen sammenlagt.

FERDIG: Aleksandr Bolsjunov har vunnet verdenscupen sammenlagt i langrenn for menn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
FERDIG: Aleksandr Bolsjunov har vunnet verdenscupen sammenlagt i langrenn for menn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

Det internasjonal skiforbundet (FIS) tviholdt lenge på at verdenscupavslutningen i Canada skulle arrangeres etter planen til tross for corona-pandemien, men fredag formiddag valgte også FIS å avlyse og avslutte langrennssesongen.

Norge var først ute med å droppe verdenscupavslutningen. Sverige, Finland, Storbritannia, Tsjekkia, Tyskland, USA og vertsnasjonen Canada har de siste dagene og timene fulgt Norges eksempel og gitt beskjed om at også de trekker seg fra verdenscupavslutningen - og heller reiser hjem.

VANT SPRINTVERDENSCUPEN ETTER AVLYSNING: Johannes Høsflot Klæbo.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VANT SPRINTVERDENSCUPEN ETTER AVLYSNING: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Nå er sesongen definitivt over for langrennsløperne. Det bekrefter både FIS og arrangøren i en pressemelding.

Fra før var det klart at rennene i Minneapolis og Canmore var avlyst.

Krystallkule til Klæbo og Johaug

Therese Johaug og Aleksandr Bolsjunov er dermed offisielt vinterens sammenlagtvinnere i verdenscupen, mens Johannes Høsflot Klæbo vinner sprintcupen sammenlagt.

Johaugs manager Jørn Ernst opplyser til Dagbladet at de foreløpig ikke vet hvordan de skal få tilsendt og motta krystallkula.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Johannes Høsflot Klæbo risikerte å miste seieren i sprintverdenscupen sammenlagt, men avlysningen gjør nå at den krystallkula er i boks - for fjerde sesong på rad.

- Idrett og titler blir litt uvesentlig i denne sammenhengen. Jeg støtter beslutningen til NSF 100 prosent. Vi bør alle bidra i «dugnaden» med å begrense smitte, slik verdensbildet ser ut i dag. Dette er viktigere enn at vi skal gå de avsluttende verdenscuprennene i Canada og USA, sa Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet tidligere i uka.

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Linn Svahn sikrer samtidig seieren i kvinnenes sprintcup foran Jonna Sundling og Anamarija Lampic.

Heidi Weng ble nr. 2 bak Johaug i verdenscupen sammenlagt, mens Klæbo og Pål Golberg sikret 2. og 3. plassen bak Bolsjunov i herreklassen.

Kritikk

Overfor Dagbladet i går sa Russlands landslagstrener Markus Cramer at han - i motsetning til sine kolleger i russisk langrenn - mente FIS gjorde en stor tabbe ved å ikke avlyse.

- Det er ikke bra at Norge ikke kommer hit til Canada, fordi det er nå verdenscupen skal avsluttes. Dette gjør at interessen for publikum og TV-seere forsvinner. Det er trist, sa Cramer til Dagbladet.

HETS: Russiske hatmeldinger har haglet inn i retning Simen Hegstad Krüger. Aleksandr Bolsjunov velger - i motsetning til fansen - å tilgi Krüger. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

- Etter min mening er det FIS som har gjort en feil og som burde ha tatt en avgjørelse, i stedet for at Norge foretar sin egen beslutning. Slik situasjonen er i verden nå, må verdenscupavslutningen i Canada og USA avlyses nå! mente tyskeren.

Like etter begynte en rekke nasjoner å følge Norges eksempel å trekke seg fra verdenscupavslutningen.

Til slutt lyttet altså FIS.

Cramer opplyser for øvrig videre til Dagbladet at Andrej Larkov ikke har fått påvist coronaviruset, etter at han ble sendt hjem til Holmenkollen i helga med coronamistanke.

Hele Norges coronakart