Ski-NM på Gjøvik

Avlyst etter sprengkulde

Lørdagens NM-renn er avlyst på grunn av ekstremkulde. NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener det er dårlig nytt for de som skulle kjempe om VM-plass.

KULDE: Lørdagens NM-renn er avlyst på grunn av ekstremkulde. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJØVIK/OSLO (Dagbladet): Klokka 10.30 skulle de norske kvinnene etter planen kjempe om NM-gull på 15 kilometer fellesstart med skibytte på Gjøvik.

Det får de ikke muligheten til. På grunn av sprengkulde er lørdagens renn avlyst.

- Selv om alt ligger til rette for en strålende folkefest her på Vind, vil utøvernes helse og sikkerhet alltid komme først, og det er derfor en helt riktig avgjørelse, sier rennleder Ole Henrik Evensen hos NM-arrangøren.

Det er ikke tatt noen avgjørelse om gjennomføring av søndagens øvelser på nåværende tidspunkt.

SMILET PÅ PLASS: Men Ingvild Flugstad Østberg forteller at hun er skuffet over at lørdagens renn ikke ble gjennomført. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMILET PÅ PLASS: Men Ingvild Flugstad Østberg forteller at hun er skuffet over at lørdagens renn ikke ble gjennomført. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

NRK-ekspert reagerer

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland sier det er uheldig at NM-rennene nå blir avlyst. Han peker på det kommende verdensmesterskapet i Planica.

- At begge rennene nå er avlyst er veldig uheldig. Dette er den eneste gangen vi hadde muligheten til å arrangere VM-øvelsen 15 kilometer med skibytte for kvinner og 30 kilometer skibytte for menn. Det hadde vært viktig med tanke på uttak til den øvelsen. Dette får selvfølgelig konsekvenser, sier han til NRK.

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ragnhild Haga sier det er bra de følger reglene, men er likevel klar på at hun gjerne skulle gått.

- Hva har det å si for deg og distansen i VM?

- For min del er det bra det ble renn i går i hvert fall. Jeg var gira på å gå i dag, så sånn sett er det kjedelig. Jeg har få kvalifiseringsrenn, og da er det her en viss risiko ved det. Jeg får bare glede meg over resultatet i går og jobbe videre etter det, sier Haga til Dagbladet.

PAKKET SAKENE: Helene Marie Fossesholm og resten av landslagsløperne på vei ut av smørebussen etter at de fikk beskjed om at rennene var avlyst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PAKKET SAKENE: Helene Marie Fossesholm og resten av landslagsløperne på vei ut av smørebussen etter at de fikk beskjed om at rennene var avlyst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hodebry

Landslagstrener Sjur Ole Svarstad forteller at det avlyste rennet gir ham hodebry mot VM. Egentlig skulle trenerteamet hatt to skiathlon-renn å lene seg på inn mot VM-uttaket, men nå ender det opp med at VM blir første gangen utøverne går distansen i år:

- Helsa må gå først, så det er en helt riktig avgjørelse. Det hadde vært fint å ha en skiathlon i dag. Nå må vi ta en totalvurdering med det som har vært både på skøyting og klassisk tidligere. Det gjør uttaket enda mer krevende. Det er det ingen tvil om. For min del er det kjedelig, sier Svarstad til Dagbladet.

FÅR UTFORDRINGER: Sjur Ole Svarstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR UTFORDRINGER: Sjur Ole Svarstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagens avgjørelse får også konsekvenser for Marte Skaanes, som har slitt med covid gjennom sesongen. Hun håpet at et godt renn kunne kaste henne inn i VM-kampen, men nå er det bare et syltynt håp igjen.

I TRØBBEL: Marte Skaanes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I TRØBBEL: Marte Skaanes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Under fredagens 10 kilometer, som Lotta Udnes Weng vant, valgte samme kvinne å gå uten lue. Det fikk konsekvenser.

- Jeg har tydeligvis forfrosset det ene øret mitt. Jeg fikk beskjed i mål om at jeg så kald ut på øret. Da jeg kjente på det var det tjukt og knallhardt, sa hun til Dagbladet.

SATT UT: Marte Skaanes fikk en ubehagelig overraskelse etter målgang på 10 kilometeren i NM. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer