STÅR FRAM PÅ TV: Den britiske hekkeløperen Colin Jackson forteller for første gang om sin seksualitet i programmet «Regnbueheltene» med Kajsa Bergqvist. Her forteller han om da han første gang hørte at Bergqvist også var homofil. Video: SVT Vis mer Vis mer

Kajsa Bergqvist lager tv-program om homofili i idretten

Avlyste alle arrangement homofile Bergqvist skulle delta på under Moskva-VM: - Det var i den mer korrupte tida

Lager nå tv om homofili i idretten.

(Dagbladet): Mandag kveld har Kajsa Bergqvist og Peter Häggström Lindecrantz' nye tv-program, Regnbueheltene, premiere på den svenske statskanalen SVT.

I fem episoder skal idrettsstjerner fortelle om sin homoseksualitet. Programserien er ment som en stemme inn i idretter der homoseksualitet stort sett er tabu.

Bergqvist er tidligere verdensmester i høydehopp, og har vært et av Sveriges mest kjente friidrettsfjes i mange år.

Et program som betyr noe

Nå er hun ekspertkommentator for SVT i friidrett, og sammen med Lindecrantz forteller de nå egne og andres historier om å være homofil i toppidretten.

- Å få lage dette programmet føles som om det er første gangen jeg gjør noe som virkelig betyr noe, sier Bergqvist til den svenske avisa Expressen i forkant av premieren.

Bergqvist, som også var gift med en mann i fire år, er nå gift med Hanna Hanve. Det var først i 2011 hun fortalte offentligheten om sin legning.

- Man kan jo prise seg lykkelig over å bo i Sverige. Det er betydelig tøffere å være homoseksuell i mange andre land, sier Bergqvist til Expressen, og forteller om opplevelsen hun hadde under friidretts-VM i Moskva i 2013.

Negleprotest

Den sommeren vedtok Russland en svært kontroversiell lov som forbød «offentlig promotering av homofili og pedofili». I praksis forbød den homofile å vise eller fortelle offentlig at de var homofile.

Bergqvist var invitert til Moskva som ambassadør for det internasjonale friidrettsfobundet, IAAF, der hun skulle delta på en rekke forskjellige arrangementer under VM.

EKSPERT: Kajsa Bergqvist er fast inventar som ekspertkommentator hos SVT.
EKSPERT: Kajsa Bergqvist er fast inventar som ekspertkommentator hos SVT. Vis mer

Den ferske homoloven ble utsatt for massiv kritikk, og da svenske Emma Green lakket neglene sine i regnbuefarger under konkurransen i Moskva, ble det bråk.

- Respektløst, sa den russiske superstjernen Jelena Isinbajeva.

For Bergqvist ble det starten på et merkelig ambassadøroppdrag for IAAF, som altså visste at svensken var homofil.

- Helt plutselig ble det ene arrangementet etter det andre innstilt, uten at jeg fikk en forklaring på hvorfor. Det endte med at jeg ikke deltok på noen ting, forteller Bergqvist til Expressen.

Korrupt regime

I dag er hun helt klar på hvorfor.

- De var redde for at jeg skulle si noe om Emmas neglemanifestasjon, meg selv, eller at jeg skulle kritisere Russlands syn på homofile. Dette var på den mer korrupte tida i IAAF. I dag er det et helt annet forbund, en del av den daværende ledelsen sitter i fengsel nå, sier hun, og sikter til den skandale- og korrupsjosnomgitte presidenten Lamine Diack, som da styrte forretningene i IAAF.

Opplevelsen skremte Bergqvist.

- Jeg følte meg utrolig krenket. Når det stormet som verst under VM lurte jeg på om jeg i det hele tatt våget å gå ut og spise middag. Vi fikk beskjed om å være forsiktige, sier hun til Expressen.