Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Færre tilskuere i år enn i fjor i Eliteserien

Avlyste kamper og sviktende publikumsinteresse: - Supporterne sitter med svarteper

Supporterleder mener NFF bør kompensere supportere som reiser til avlyste kamper.

FOLKETOMT: Dommeren avlyste søndagens kamp på Alfheim. Her sklir Tromsøs Hans Norbye på knærne og takker fansen for oppmøtet. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix
FOLKETOMT: Dommeren avlyste søndagens kamp på Alfheim. Her sklir Tromsøs Hans Norbye på knærne og takker fansen for oppmøtet. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tidlig seriestart pluss en svært kald og nedbørsrik vinter har vist seg å ikke være en ideell kombinasjon.

Etter helgas runde har totalt fire av 16 kamper blitt utsatt i Eliteserien, fra Sandefjord i sør til Tromsø i nord.

Søndag, bare 15 minutter før kampstart, ble det bestemt at Tromsø - Strømsgodset måtte utsettes. Det var første gang i historien at en kamp hos ligaens nordligste lag måtte avlyses.

- Jeg mener at den burde vært avlyst for lengst, da man så værvarselet tidlig i uka. Når man må måke rullebanen før man kan lande, da skjønner man tegninga, sier leder og talsmann i GodsetUnionen, Thor Arne Hansen til Dagbladet.

Fra før var det allerede bestemt at kampene mellom Stabæk og Start, og Sandefjord og Ranheim ikke kunne spilles.

Sviktende publikumsinteresse

Det kalde været ser også ut til å stoppe en del supportere fra å møte opp på de kampene som ikke blir kansellert.

Totalt har cirka 68000 tilskuere møtt opp på årets kamper. Det gir et gjennomsnitt på 5666 tilskuere per kamp. Kun fire kamper har imidlertid tiltrukket seg mer en gjennomsnittet, og Rosenborg - Kristiansund med sine 14285 trekker tallet kraftig opp. Alle tallene er basert på de offisielle tilskuertallene fra klubbene. I realiteten er disse ofte lavere.

I fjor ble årets første seriekamp spilt 1. april. I år skulle årets første kamp være Ranheim - Brann 10. mars, men den ble utsatt da banen ikke var egnet for fotballspilling. Den seinere seriestarten i 2017 ser ut til å ha gitt utslag i antall betalende tilskuere også.

Nesten 1000 flere per kamp

For tilskuertallene fra de to første serierundene i sesongen 2017/18 gir lystigere lesing.

Totalt kom 104000 mennesker på stadionene i løpet av de to første rundene, altså over 30 000 flere enn i år. En viktig faktor i dette regnestykket er naturligvis at det ble spilt fire flere kamper i fjor, men også gjennomsnittet var klart høyere.

På de 16 kampene kom det i gjennomsnitt 6505 tilskuere. Rundt 900 flere per kamp enn i år.

- Tid og penger

En liten gruppe på rundt 20-30 Strømsgodset-supportere hadde tatt turen til Tromsø søndag, men måtte altså rusle ut av stadion igjen bare kort tid før avspark.

Leder i GodsetUnionen, Thor Arne Hansen, var ikke selv til stede, men har oppfattet stor misnøye i supportermiljøet etter å ha blitt sendt den lange veien hjem igjen fra årets lengste bortetur.

- Det tar mye tid og penger. Jeg synes absolutt at det burde bli gitt en form for kompensasjon. Det er supporterne som sitter igjen med svarteper, og NFF bør kompensere både Brann og Godset, sier han.

Hansen mener seriestarten burde vært i begynnelsen av april og ikke tidlig i mars.

- Det handler ikke bare om kulde og dårlig vær. Det handler om årstida, folk er på hytta, går på ski og er i vintermodus. Det er vinter og man konkurrerer med Kollen og Raw Air. Jeg tror pipa får en annen lyd når man ser tilskuertallet, mener han.

- Tilfreds med interessen

I år som i fjor er det Discovery som sitter på TV-rettighetene. De har også blitt rammet av utsatte kamper og konkurranse fra skirenn i Holmenkollen, men er alt i alt svært godt fornøyd med TV-tallene så langt.

I gjennomsnitt har 89 000 sett de sju første kampene som har blitt sendt på MAX og TV Norge. Til sammenlikning var gjennomsnittet for hele fjorårssesongen 97 000 per kamp.

- Til at vi skriver mars, at det har vært stor usikkerhet rundt kampavvikling over hele landet og at det også denne helga var mye vintersport på TV, er vi ikke overrasket over at seertallene gikk noe ned i andre serierunde. Slike svingninger handler også mye om hvilke lag vi viser til hvilke tidspunkt, derfor trenger vi flere serierunder til å si noe klart om tendensen. Men det vi kan si om de to første helgene er at vi er tilfreds med interessen for vårt produkt ,skriver kommunikasjonsrådgiver, Lars Hojem Kvam, i en e-post til Dagbladet.

Sarpsborgs hjemmekamp mot Rosenborg har trukket desidert flest mennesker til TV-apparatet så langt denne sesongen. 171 000 så den kampen. Minst interesse var det for Lillestrøm - Sarpsborg, hvor kun 30 000 skrudde på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling