Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avlyste pandemien - nå går alarmen

Slovenia har avblåst coronapandemien og åpnet opp igjen landegrensene. Viruset er imidlertid ikke beseiret. Smitteekspert slår alarm.

REAKSJONER: Etter at den slovenske regjeringen erklærte avslutningen av Coronavirusepidemien i Slovenia, syklet over fem tusen mennesker igjen på gatene i Ljubljana og foran det slovenske parlamentet for å protestere mot regjeringen og statsminister Janez Jansa. Foto: Andrej Tarfila/Shutterstock
REAKSJONER: Etter at den slovenske regjeringen erklærte avslutningen av Coronavirusepidemien i Slovenia, syklet over fem tusen mennesker igjen på gatene i Ljubljana og foran det slovenske parlamentet for å protestere mot regjeringen og statsminister Janez Jansa. Foto: Andrej Tarfila/Shutterstock Vis mer

Slovenia hadde 1089 aktive smittetilfeller - altså antall bekreftet smittede minus antall bekreftet friskmeldte - den 17. mai. Dagen etter raste antallet fra 1089 til 27 aktive smittetilfeller på de offentlige statistikkene.

Slovenia avlyste coronapandemien, opphevet restriksjonene og åpnet opp landegrensene, men de siste dagene har det likevel kommet nye smittetilfeller og dødsfall som følge av coronapandemien.

Kilder til Dagbladet forteller at Slovenias erklæring av seier over coronapandemien anklages i hjemlandet for å være politisk og økonomisk motivert.

Den slovenske staten unngikk nemlig en automatisk fornyelse av ytterligere én måned med kostnadstunge økonomiske tiltak til firmaer og borgere ved å avlyse coronapandemien forrige uke.

- Har avlyst coronapandemien

MERKER LITE TIL PANDEMIEN: Eva Urevc. Foto: BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT
MERKER LITE TIL PANDEMIEN: Eva Urevc. Foto: BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT Vis mer

Til Dagbladet forteller den slovenske langrennsprofilen Eva Urevc at nasjonens innbyggere har slått seg til ro med at pandemien er over - selv om rapporteringen av smittetilfeller sier noe annet.

- Slovenia har avlyst coronapandemien, ja. Vi er blitt fortalt at faren er over, forteller den slovenske langrennsprofilen Eva Urevc til Dagbladet.

Hun er nå tilbake i full trening igjen og klar for comeback etter kneoperasjonen som satte henne ut hele forrige sesong.

- Hvordan har coronapandemien påvirket treningen for dere i Slovenia?

- Ikke i det hele tatt for min del. Jeg er heldig som ikke bor i en stor by, sier Urevc.

POSITIV: Onsdag forteller Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer

- Alle restriksjoner opphevet

I morgen kan fotballen og øvrige idrettskonkurranser startes opp igjen i Slovenia.

Ola Vigen Hattestad holder på å avslutte sin periode som landslagstrener i Slovenia - med en siste samling som pågår nå - før han blir landslagstrener for de norske langrennskvinnene i stedet.

- Her i Slovenia har man kansellert epidemien. Alle restriksjoner er opphevet, forteller Hattestad til Dagbladet.

REAKSJONER: Etter at den slovenske regjeringen erklærte avslutningen av Coronavirusepidemien i Slovenia, syklet over fem tusen mennesker igjen på gatene i Ljubljana og foran det slovenske parlamentet for å protestere mot regjeringen og statsminister Janez Jansa. Foto: Andrej Tarfila/Shutterstock
REAKSJONER: Etter at den slovenske regjeringen erklærte avslutningen av Coronavirusepidemien i Slovenia, syklet over fem tusen mennesker igjen på gatene i Ljubljana og foran det slovenske parlamentet for å protestere mot regjeringen og statsminister Janez Jansa. Foto: Andrej Tarfila/Shutterstock Vis mer

Den beskjeden gikk statsminister Janez Jansa - som er under et hardt press - ut med til hele det slovenske folk for ei uke siden.

- Slovenia har temmet epidemien de siste to månedene. I dag har Slovenia det beste epidemiologiske bildet i Europa, proklamenterte statsminister Janez Jansa.

Slovenia har åpnet opp nasjonen igjen og avsluttet flere tiltak, deriblant økonomisk støtte til firmaer og innbyggere som rammes spesielt av coronavirusets følger.

Slår alarm

Forrige uke ble landegrensene åpnet igjen etter beskjeden om at coronapandemien er over.

FERDIG I SLOVENIA: Ola Vigen Hattestad, her sammen med sønnen Ludvig og samboer Katja Visnar, forlater jobben som landslagstrener i Slovenia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FERDIG I SLOVENIA: Ola Vigen Hattestad, her sammen med sønnen Ludvig og samboer Katja Visnar, forlater jobben som landslagstrener i Slovenia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Likevel har det kommet nye smittetilfeller og coronadødsfall de siste dagene. Smitteekspert Mateja Logar er bekymret og slår alarm.

- Ingen andre europeiske nasjoner har erklært at epidemien er over, så vi bør være forsiktige i Slovenia også. Viruset er her fortsatt, advarer Logar.

Regjeringens erklæring av coronapandemien betyr at de unngikk en automatisk fornyelse av alle økonomiske tiltak til firmaer og befolkningen fra slutten av mai til slutten av juni, som ville svidd ytterligere på statens økonomi.

Det spekuleres på om den veldig tidligere erklæringen av seier over coronapandemien kan være politisk og økonomisk motivert for å spare den slovenske staten for store kostnader i ytterligere en måned.

Åpner opp grensene

WHO har tidligere advart om at det er for tidlig å erklære coronapandemien for over.

MANGE SMITTEDE: Aldri tidligere har så mange nye smittede blitt rapportert på ett døgn til WHO, fortalte generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: WHO Vis mer

31. mai vil EU-borgere kunne ankomme Slovenia uten å måtte settes i karantene i ei uke, mens folk fra andre land må i to ukers karantene.

Slovenske helsemyndigheter har tidligere - fram til erklæringen om seier over coronapandemien - pålagt mennesker å bruke masker i offentlige innendørs rom, stå minst 1,5 meter fra hverandre og desinfisere hender når de kommer inn i offentlige rom.

Siden midten av mars har Slovenia stengt alle skoler, idretts- og kulturinstitusjoner, barer, restauranter, hoteller og butikker bortsett fra mat- og stoffbutikker, mens de kansellerte offentlig transport.

Nå er alle disse restriksjonene opphevet. Statsminister Janez Jansa er utsatt for et massivt press og har blitt møtt med flere protesttog i hovedstadens gater den siste uka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!