Avlytting avslørte kunstløpfiksing

Den internasjonale olympiske komité (IOK) fikk mandag tilgang til FBI-dokumenter som bygger opp under anklagen om at en mafialeder fikset OL-resultatene i kunstløp.

Frankrikes tidligere skøytepresident Didier Gailhaguet og den russiskfødte franske isdanseren Marina Anissina knyttes i dokumentene begge til den arresterte Alimzhan Tokhtakhounov, blant annet gjennom avlyttede telefonsamtaler.

En rapport fra FBI-spesialagent William E. McCaugland ble mandag overlevert IOK. McCaugland har deltatt i etterforskningen av usbekiskfødte Tokhtakhounov, som sitter fengslet i Venezia anklaget for fiksing av kunstløpkonkurransene i OL.

Tokhtakhounov påstår at beskyldningene mot ham er grunnløse og at han ikke engang er interessert i kunstløp, men ifølge FBI-dokumentene tilbød han seg å fikse resultatene mot at Gailhaguet og Anissina jobbet for at han skulle få forlenget sitt visum til Frankrike.

Tokhtakhounov skal ha inngått en avtale med Gailhaguet om å sørge for at franske Marina Anissina/Gwendal Peizerat vant isdans i OL. Til gjengjeld skulle Gailhaguet sørge for støtte til Jelena Berezjnaja/Anton Sikharulidze i parløp.

Ekte mafia

Begge parene vant gull i omstridte avgjørelser. I parløp skapte dommeravgjørelsen stor skandale, og canadiske Jamie Sale/David Pelletier ble i ettertid tildelt et ekstra sett gullmedaljer. Gailhaguet og den franske dommeren Marie-Reine Le Gougne, som han skal ha påvirket til å stemme på russerne, ble begge utestengt i tre år.

Påstandene om at Tokhtakhounov sto bak skandaleresultatene slo ned som en bombe da de ble kjent i forrige uke.

- Vi har alltid mistenkt at det foregikk stemmebytte i kunstløp, men om det var snakk om mafia så trodde vi det var en «skøytemafia», ikke den virkelige mafiaen, sa OL-lederen Dick Pound.

IOKs president Jacques Rogge og visepresident Thomas Bach antydet i helgen begge at OL-resultatene kan bli endret som følge av avsløringene, men at man trengte flere beviser. Noe nærmere en oppklaring kom man mandag.

Ifølge FBI-dokumentene tilbød Tokhtakhounov før OL å hjelpe Gailhaguet med etableringen av en profesjonell ishockeyklubb i Paris, mot hjelp til å få oppholdstillatelse i Frankrike.

Konspirasjon

Senere skal Tokhtakhounov så telefonisk fra Italia ha tilbudt seg å «hjelpe» Anissina/Peizerat til å få OL-gull. En russisk kriminell som i forhørsprotokollen bare betegnes som «ko-konspirator 1» (Tokhtakhounov er KK-2), garanterte for at dette skulle la seg gjøre.

Før isdansen sa KK-1 til KK-2 i en avlyttet samtale at «franskmennene har bare to dommere på sin side, de trenger to til. En har vi alt, den andre skal vi få fra venner. Med vår hjelp vinner de 5-4».

Anissina/Peizerat vant 5-4, men med et russisk par på sølvplass, ikke det italienske paret som på forhånd var regnet som tøffeste utfordrer.

I en telefonsamtale som ble avlyttet 7. mars forklarer Anissina overfor Tokhtakhounov hvorfor hun ventet 17 dager med å ringe ham. Hun sier at presidenten (Gailhaguet) forbød henne å ta kontakt før, fordi han allerede var blitt avhørt av FBI og var redd for telefonavlytting.

Gailhaguet, Anissina/Peizerat og Berezjnaja/Sikharulidze holdt mandag en felles pressekonferanse i Arles der de avviste alle beskyldninger om at de har deltatt i fiksing av OL-resultatene.

(NTB)