Alberto Moreno imponerer i Liverpool

Avskiltet og helt ute i kulda. Så snudde alt: - Forbløffende

Det var få som trodde at Alberto Moreno (25) ville bli værende på Anfield før sommerens overgangsvindu stengte. I stedet for å dra ut har Liverpool-spilleren kapret tilbake venstrebacken.

HAR SLÅTT TILBAKE: Alberto Moreno er fast på venstrebacken til Liverpool denne sesongen. Det var det få som hadde spådd. Foto: Reuters / Carl Recine / Livepic / NTB Scanpix
HAR SLÅTT TILBAKE: Alberto Moreno er fast på venstrebacken til Liverpool denne sesongen. Det var det få som hadde spådd. Foto: Reuters / Carl Recine / Livepic / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sevilla - Liverpool spilles 20.45 i kveld

LIVERPOOL (FourFourTwo): I kveld spiller Alberto Moreno i hjembyen for første gang siden han ankom Liverpool i 2014.

Venstrebacken er født og oppvokst i spanske Sevilla, den eneste klubben han har vært i tidligere. I morgen er han sannsynligvis å finne i startoppstillingen til de røde på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán - og det mot alle odds.

Vi skrur tiden tilbake til 18. mai 2016. Liverpool og Sevilla møtes i Europa League-finalen på St. Jakob-Park i Basel. Moreno var innbytter i starten av 2015/16-sesongen, men hadde spilt seg til fast plass under Jürgen Klopp.

Liverpool tok ledelsen i finalen, men tapte til slutt 1-3. Etter kampen ble Moreno kraftig kritisert av eksperter og journalister for dårlig posisjonering og defensive feil.

Liverpool-legende Jamie Carragher gikk blant annet ut på Twitter og ba Liverpool kjøpe en ny venstreback, mens Mark Lawrenson sa at venstrebacken ikke kunne forsvare.

Moreno hadde sviktet mot gamleklubben.

Langt nede

Det er få som følger Liverpool tettere enn Liverpool Echo-journalist James Pearce. Han trodde ikke Moreno hadde en framtid på Anfield etter Europa League-finalen.

- Mange husker nok finalen i Europa League mot Sevilla i 2016, hvor han tok på seg skylden for tapet på mange måter. Han var veldig svak den kvelden. Jeg tror mange på det tidspunktet trodde at det var slutt på Liverpool-karrieren hans. For Milner ble seinere foretrukket på venstrebacken, sier Pearce til Dagbladet.

James Milner er en potet som kan brukes i mange posisjoner på banen, men har stort sett spilt på midtbanen opp gjennom årene.

Han ble likevel overraskende Klopps foretrukne venstreback gjennom hele fjorårssesongen. Det at Milner ble brukt der i stedet for Moreno, sier litt om hvor langt nede spanjolen var.

- Definitivt. 100 prosent. Særlig siden Milner gjentatte ganger gikk ut i media og sa at han ikke likte å spille i den posisjonen, men at han «gjorde en jobb for laget». Når du er den eneste venstrebacken i troppen og fortsatt ikke får spille kamper - jeg tror han bare spilte to Premier League-kamper hele sesongen - viser det hvor langt han hadde falt med tanke på Klopps meninger om ham. Han er det perfekte eksempel på hva en spiller som har falt ut av troppen må gjøre. Det er hardt arbeid som gjelder, og han har endret sin lykke, sier Pearce.

INGEN GOD KAMP: Alberto Moreno sleit mot gamleklubben i Europa League-finalen. Foto: Reuters / Michael Dalder
/ NTB Scanpix
INGEN GOD KAMP: Alberto Moreno sleit mot gamleklubben i Europa League-finalen. Foto: Reuters / Michael Dalder / NTB Scanpix Vis mer

- Forbløffende

For denne sesongen har Moreno spilt 90 minutter i 10 av 12 Premier League-kamper og fire av fire kamper i Champions League.

I sommer hentet Liverpool venstrebacken Andrew Robertson fra Hull, som kun har spilt to kamper. James Milner er igjen omskolert, men denne gangen til innbytterbenken.

Det er Moreno som plutselig er Jürgen Klopps førstevalg.

- Det er helt forbløffende egentlig, fordi jeg forventet at han skulle forlate klubben denne sommeren. Det var ventet at han ville forlate Liverpool, som satte en prislapp på 15 millioner pund (rundt 180 millioner kroner journ.anm.) på ham. Jeg tror Napoli bare var villig til å gi elleve millioner pund, sier Pearce.

Men Moreno har tidligere uttalt at han «elsker Liverpool». Han ville på ingen måter gi opp.

- Moreno skal ha æren for at han sa til Klopp: «Jeg vil ikke dra, jeg vil bli værende og kjempe». Det letteste ville vært å dra og akseptere at han ikke hadde en framtid her, men han ga ikke opp. Mange spillere ville nok tenkt at de ikke hadde en sjanse her. Spesielt i Liverpool, som brukte 10 millioner pund på Andrew Robertson, men han tvang seg tilbake, sier han videre om venstrebacken.

SLO TILBAKE: Moreno har overrasket Klopp. Foto. AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix
SLO TILBAKE: Moreno har overrasket Klopp. Foto. AFP PHOTO / Paul ELLIS / NTB Scanpix Vis mer

Overrasket Klopp

Og det er ikke bare Pearce som ble tatt på senga av dette. Klopp er også overrasket over hvor profesjonell Moreno har vært mens han har vært ute i kulda på Anfield.

- Jeg har aldri opplevd liknende, det har aldri skjedd for å være ærlig. Det han har levert denne sesongen er ikke overraskende, det som er overraskende er hvordan han taklet forrige sesong. Han sa ikke et stygt ord hele sesongen, sier Klopp.

Tyskeren innrømmer at han ikke brukte Moreno nok forrige sesong og at spanjolen hadde fortjent mer spilletid.

- Ja, han var på kontoret mitt. Ja, han spurte hva han kunne gjøre bedre, og vi snakket om tingene han måtte forbedre, sier Klopp.

Det skulle vise seg at Moreno måtte gå imot sine egne instinkter. Han har tidligere vært ving og har alltid likt å angripe, men en back må være god til å forsvare seg også.

- Jeg snakket med Klopp en del ganger for å høre hva jeg kunne gjøre og han sa: «Alberto, du gjør det bra, men jeg kan ikke endre det (lagoppstillingen journ.anm.)». Mot slutten av sesongen spurte jeg meg selv: «Alberto, hva kan du endre?» sier Moreno til The Guardian.

- Forrige sesong var nyttig for meg: Til å tenke, å endre på ting, å si til meg selv: «Alberto, hva kan du gjøre bedre?» Og det første var å «forsvare». Jeg er en forsvarer. Og jeg har forandret det. Jeg er mer fokusert, jeg tror du kan se det - og heldigvis har jeg ikke gjort noen store feil. Kanskje jeg hele tiden tenkte «angrip, angrip, angrip» i mine første år som Liverpool-spiller. Selvtillit er viktig for en fotballspiller, men jeg har også slått meg mer til ro, jeg er mer fokusert. Nå er jeg mer: «Først, la oss forsvare oss, holde nullen og gå framover», sier Moreno.

Jeg har aldri opplevd liknende Jürgen Klopp om Alberto Moreno.

Motbevist mange

Også Liverpool-fansen har vist misnøye når Moreno har vært i startoppstillingen til de røde, særlig mot storklubber.

Årsaken er blant annet at han ofte har hatt problemer med å posisjonere seg, i tillegg til at han har en tendens til å være involvert i mange baklengsmål.

- Han har motbevist mange, inkludert meg selv. Han har alltid vært god framover i banen, men kritikken har gått på at han har vært svak defensivt. Det virker som han har lyttet og tatt til seg det Klopp har bedt ham om å gjøre. I dag var det enda en god forestilling fra ham, sier Pearce, etter at Liverpool slo Southampton 3-0 i helga.

Samtidig viser det at Jürgen Klopp er villig til å gi spillere en ny sjanse (selv om Mamadou Sakho kanskje ikke er helt enig).

- Jeg tror Klopp alltid har uttalt at han ikke lukker døra for noen, dersom de kan tilpasse seg og gjøre som de blir fortalt og leverer på treningsfeltet, sier Pearce.

Liverpool422013-38
Sevilla42118-87
Spartak Moskva41218-55
Maribor40131-141

Stor uke

Og for en uke det har vært for Moreno. Han spilte sin første kamp på det spanske landslaget på tre og et halvt år da han kom innpå etter pause mot Russland i midtuka. Og natta før helgas ligakamp ble han far for andre gang.

- Alberto Moreno er far. Halv tre i natt fødte hans fantastiske kone. Alberto Junior Moreno ble født i Liverpool, uttalte Klopp på pressekonferansen etter kampen.

Samtidig la manageren til at Moreno selv ikke fikk med seg fødselen, fordi han forberedte seg til kamp mot Southampton på spillerhotellet.

- Han var på hotellet. Sorry!

James Pearce mener det er høyst fortjent at Moreno opplever glede både på og utenfor banen om dagen.

- Det har vært en fantastisk uke for ham og han fortjener alt som kommer i hans retning for tiden.

P.S. Med seier over Sevilla vil Liverpool være klare for neste runde i Champions League. Det første oppgjøret mellom lagene endte 2-2 på Anfield.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer