Avskjedsgave av rent gull

Seriemester Stabæk scoret seks i Nadderud-farvel.

NADDERUD (For siste gang) (Dagbladet.no): Stabæk - Vålerenga 6-2.

Det var generalprøve før cupfinale, det var hjemmekampen Stabæk skulle bruke til å formalisere seriegullet, det var de mørkeblås farvel med Nadderud - poengene sto i kø før oppgjøret i Bærum i kveld.

- Det var et helt ufattelig punktum. Fullsatt Nadderud, propagandafotball, seks mål, suverent best på banen og suverent best i Norge. En elektrisk atmosfære - et punktum, et utropstegn som man bare kan drømme om, jubler Ingebrigt Steen Jensen til Dagbladet.no.

- Det kommer til å bli en helt elektrisk fest på Bekkestua nå, tillegger han.

- Jeg synes det lukter litt sjampis av deg allerede?

- Ja, jeg ble sprøytelakkert med champagne, blant annet av han gærningen der (nikker i i retning Christian Keller, journ.anm.). Så det kommer til å lukte sjampis av meg i noen uker, svarer han.

God VIF-start

Men Martin Andresen og Vålerenga hadde kommet for å være festbremser, og Bengt Sæternes\' enorme mulighet etter et par sekunder holdt på å ødelegge starten av moroa for Stabæk-fansen.

Avskjedsgave av rent gull

Nadderud-publikummet slapp imidlertid med skrekken da Sæternes-headinga smalt i tverrliggeren, og etter hvert ble det tydelig for alle at her skulle gullmedalljer deles ut.

Veigar Pall Gunnarsson ordnet to identiske scoringer det siste kvarteret før pause, og etter hvilen ble gullet feiret med stil.

Stabæk sa farvel, takket for gullet, og Vålerenga ble bare et stakkars offer i prosessen.

- Det kunne ikke vært regissert bedre enn dette her. Det er helt fantastisk. Det kunne ikke blitt et bedre farvel med Nadderud, sier kaptein Morten Skjønsberg til Dagbladet.no.

Nesten sjokkåpning

Stabæk-publikummet hadde allerede feiret et par timer før kampen, men Vålerenga holdt altså på å stoppe kjeften på alle i Bærum med en kjempesjanse etter bare noen sekunders spill.

Mohammed Abdellaoue kom seg rundt på venstresiden, og Bengt Sæternes\' heading i tverrliggeren bak Jon Knudsen satte en støkk i alle med sorte striper på de blå draktene på tribunen.

Men etter ti minutters spill meldte speaker om Fredrikstad-baklengs i Molde, og det fikk fart i både publikum og hjemmelag.

Christian Keller serverte Henning Hauger en halvscoret 45-graders pasning på elleve meter, og bare en fantomredning av Troy Perkins hindret nye jubelhøyder på Nadderud.

Et nytt praktangrep fra hjemmelagets side kunne gitt ledelse etter en halvtime, men Johan Anderssons avslutning fra elleve meter gikk noen centimetre utenfor, og Nadderud-publikummet måtte vente noen få minutter til på den forløsende byllhulleren.

Og det var Veigar Pall Gunnarsson som skulle gjøre det.

Pontus Farnerud slo innlegget fra venstre, ballen stusset innom et VIF-hode, og plutselig umarkert kunne islendingen styre ballen ned i høyre hjørne.

Identisk dobling og VIF-gave

Stabæk-fansen kunne igjen finne fram jubelen som preget tribunene før kampen - og det tok ikke lang tid før hjemmelaget økte ledelsen på nesten klin lik måte.

Pontus Farnerud slo inn fra venstre, denne gangen fant ballen veien direkte til Gunnarssons hode, og igjen plasserte islendingen ballen i høyre hjørne.

Like etter pause ble all tvil fjernet på Nadderud.

Hadde Vålerenga vært innstilt på å ødelegge festen i første omgang, var Lars Iver Strands tilbakespill i beina på Johan Andersson mer som en utflyttingsgave å regne.

Svensken var plutselig alene med Troy Perkins, og den målfarlige midtbanespilleren viste sedvanlig kjølig avslutningsteknikk da han trillet Stabæks tredje ned ved venstre stolperot.

Feiret gullet i andre

Gullfesten var allerede i gang, og Stabæk hadde mer på lager. Veigar Pall GUnnarsson hadde allerede to, og med litt velvilje får han Stabæks fjerde scoring også.

Islendingens innsvingte corner tok kanskje innom Allan Jepsens hode før den krysset mållinja ved bakre stolpe, men hadde trolig gått rett i mål uansett.

Etter 4-0-scoringen så Stabæk-spillerne ut til å tenke litt mer på gullfest enn å putte flere på Nadderud.

Det var kanskje tanken på gullsjampisen som også kludret det til for Niklas Sandberg og Morten Skjønsberg da Moa fikk snuble inn et gratis trøstemål knappe tjue minutter før slutt - pasningen fra førstnevnte var litt for lang, kaptein Skjønsberg var litt for uoppmerksom, og Vålerenga hadde redusert på en grov bommert.

Men skal man gjøre tabber er det kanskje greit å gjøre dem i kamper som denne, for ingen kommer til å huske blunderen etter kveldens kamp i Bærum.

For selv om Moa fikset enda en VIF-redusering fra nesten død vinkel etter å ha rundet Jon Knudsen ti minutter før slutt, hadde ikke Stabæk begynt feiringa altfor tidlig. 

Dersom noen fikk smånerver av to kjappe Vålerenga-mål, roet Palmi Rafn Palmason dem ved å dunke inn 5-2 fra returrom like etter.

Og så satte Christian Keller inn nummer seks, for sikkerhets skyld. Det var ingen tvil, Stabæk skulle feire gull i kveld, og de skulle forlate Nadderud med stil.

Og stil har de rett og slett masse av, årets seriemester.

- Det føles fantastisk etter en fantastisk sesong. Jeg er veldig lykkelig. Det vil bli karneval på Bekkestua, sier Alanzinho til Dagbladet.no.

FARVEL, NADDERUD: Det lille, rare stadionet blir nå forlatt av Stabæk til fordel for et topp moderne anlegg på Fornebu. Men for et farvel det ble!
<B>SUPERSVENSKEN: Daniel Nannskog var som vanlig blid - og i kveld kanskje mer enn vanlig. Endelig kunne han ikle seg medaljen som viser at han er seriemester 2008.
GULLTRIO: Alanzinho (f.v.), Jan Jönsson og Daniel Nannskog kunne i kveld slippe jubelen helt løs.
GLUGG, GLUGG, GLUGG:</B> Stabæk-spillerne signaliserte allerede straks etter kampslutt hva de har tenkt å gjøre i kveld.
KYSS, KYSS: Daniel Nannskog var borte og ga kona et kyss etter at seriemesterskapet ble sikret.
SERIEMESTERE 2008: Stabæk vant i dag sitt første seriemesterskap i fotball noensinne.
HETT: Røyk og flammer etter at hjemmelaget sikret seriemesterskapet med seier 6-2 i eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Vålerenga på Nadderud stadion.
FEIRET MED FOLKET:</B> Store folkemengder hadde i kveld samlet seg på Bekkestua for å feire Stabæk-spillerne, som har sikret klubben seriegull.
NÅ KAN DU JUBLE, JANNE: I kveld kan alle på Stabæk endelig slippe jubelen løs, selv om de allerede forrige helg feiret gullet.
GULLUNGE: Veigar Pall Gunnarsson var selvfølgelig en svært glad mann i kveld. Sønnen hang heller ikke med hodet på pappas arm.