TUNG ÅPNING: Ole Einar Bjørndalen fikk det overhodet ikke til å stemme på standplass og var også et stykke bak de beste i langrennstid under verdenscupåpningen i Östersund..Foto:Erik Berglund
TUNG ÅPNING: Ole Einar Bjørndalen fikk det overhodet ikke til å stemme på standplass og var også et stykke bak de beste i langrennstid under verdenscupåpningen i Östersund..Foto:Erik BerglundVis mer

Avskriver Bjørndalen i verdenscupen

- Tror ikke han kan bli noe bedre, sier Poirée.

(Dagbladet): For en mann som har vunnet seks sammenlagttitler i verdenscupen, seks OL-gull og 16 VM-gull er ikke resultatrekka 43, 9 og 27 akkurat noe for en innholdsrik minnebok.

Det er imidlertid den nakne sannhet om Ole Einar Bjørndalens (37) åpning på verdenscupsesongen i Östersund, hvor det meste gikk galt på normaldistansen (43. plass) og jaktstarten (27. plass).

Det er på dagen nøyaktig ett år har gått siden kongen av skiskyting vant den siste av sine i alt 93 verdenscuptriumfer (én i langrenn), og det er liten tvil om at han er inne i en av de vanskeligste periodene i sin enestående internasjonale karriere som begynte for 19 år siden.

- Nådd toppen Raphaël Poirée knivet med Bjørndalen om skiskytterhegemoniet på slutten av 90-tallet og første halvdel av 2000-tallet. Den tidligere franske storløperen er et halvt år yngre enn Bjørndalen, men valgte å sette karrierepunktum så langt tilbake som våren 2007, selv om han fortsatt hadde mye å gi som toppidrettsutøver.

Selv om han på ingen måte tror hans tidligere rival har stått på en internasjonal seierspall for siste gang, mener han at tida har gått fra ham til å kunne utfordre yngre og raskere krefter som Martin Fourcade (23), Emil Hegle Svendsen (26)  og Tarjei Bø (23) over en lang verdenscupsesong.

SLUTT PÅ GUL TRØYE: Raphaël Poiree mener Ole Einar Bjørndalen fortsatt kan vinne på gode dager, men tror hans gamle rival til verdenscupen sammenlagt har tatt sin siste gule trøye til odel og eie.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bob Strong
SLUTT PÅ GUL TRØYE: Raphaël Poiree mener Ole Einar Bjørndalen fortsatt kan vinne på gode dager, men tror hans gamle rival til verdenscupen sammenlagt har tatt sin siste gule trøye til odel og eie.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bob Strong Vis mer

- Jeg tror ikke han kan bli noe bedre eller at han kan være best gjennom hele vinteren, men han har så mye erfaring og et såpass høyt nivå at han kan gjøre noen toppløp innimellom. Han kan fortsatt klare å vinne noen konkurranser og å være en kjempegod stafettløper. Han kan selvfølgelig få et godt VM (i Ruhpolding), sier Poirée til Dagbladet.

Tilbake før jul Tidligere landslagskollega Halvard Hanevold antyder også at Bjørndalen nok stopper på seks krystallkuler som synlige bevis på at han har vunnet verdenscupen sammenlagt. Samtidig tror han på et snarlig oppsving i resultatene.

- Nå har vi bare gått tre renn foreløpig. Langrennsformen er ikke så verst, men skytinga har vært veldig opp og ned. Det er for tidlig å si at noe er galt. Det er tidlig i sesongen, og han har kanskje lagt opp en plan om å ha formtopp seinere i vinter, sier Hanevold til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg tror han er tilbake og kjemper i toppen allerede nå før jul. Hvis alt klaffer så er han alltid kapabel til å vinne, og det finnes føre som passer ham bedre enn konkurrentene. Dersom det er forhold og føre som er likt for alle, vil han per i dag ha trøbbel med å slå Emil (Hegle Svendsen), Tarjei (Bø) og (Martin) Fourcade.

Sterk franskmann Også Poirée tror på bedring, og minner om at Bjørndalens grunnlag ikke er det beste etter at han fikk en kink i ryggen da han skulle løfte en tømmerstokk etter fjorårssesongen. Dessuten minner franskmannen om at det tar lengre tid både å bygge seg opp og å restituere seg i deres alder.

- Jeg tror han bare blir bedre og bedre i ukene som kommer, sier Poirée, men minner samtidig om at han ikke lenger kan støtte seg på det som lenge var et trumfkort overfor konkurrente: Styrken i langrennsløypa.

TILBAKE FØR JUL: Halvard Hanevold (t.v.) tror Ole Einar Bjørndalen kan være tilbake på toppen av resultatlistene allerede før jul.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
TILBAKE FØR JUL: Halvard Hanevold (t.v.) tror Ole Einar Bjørndalen kan være tilbake på toppen av resultatlistene allerede før jul.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Vis mer

Dermed må Bjørndalen bli mer stabil på standplass. Sju bom på 20 skudd på jaktstarten - fire på siste stående - er ensbetydende med at du ender som listefyll.

- Han er ikke så rask som Fourcade på ski, som er den beste per nå. Jeg mener han er bedre enn de beste norske også. Siden Ole Einar er en del bak i langrennstid, må han treffe, og det betyr mer press. Han har ikke lenger råd til å bomme, sier Poirée.

- Egoistisk miljø Hålandsdalens store adoptivsønn har førstehånds kjennskap til hvor stormfullt det kan være på toppen, og tror Bjørndalen er best tjent med å stenge alle unødvendige tanker ute.

- Han må ikke tenke for mye. Han må være tålmodig og ta det som en utfordring. Samtidig er det press fra media, press fra sponsorer og press andre. Det er vanskelig å tåle, og når du selv vet at du er mye bedre skytemessig, er det ikke så lett. Dessuten kjenner han konkurransen fra Emil og Tarjei som er veldig gode og yngre. Dermed er det ikke så mye støtte fra lagkameratene dine heller. Det er et egoistisk miljø, men sånn er det når du holder på med individuell idrett, sier Poirée.

- Han må konsentrere seg om seg selv og sine oppgaver. Han vet selv hva han har gjort bra, og hvor han ikke har hatt klaff. Det gjelder ikke å tenke på hva de andre gjør, men bare på seg selv, svarer Poirée på spørsmål om hvilke grep Bjørndalen må ta for å snu motgangen.

Hanevold, på sin side, vegrer seg for å komme med konkrete råd til den forestående snuoperasjonen.

- Akkurat det kan jeg ikke svare spesifikt på. Fysisk sett er han i en posisjon der han gjør de riktige tingene. Det er tidlig i sesongen, og det er ikke alle som er i slag fra første renn. Det er vanskelig for meg å gi råd til den som kan skiskyting best i hele verden, sier Hanevold.