Johannes Thingnes Bø Tarjei Bø

Avslører: - Bjørndalen ville anmelde oss

I sin nye bok «Brødrekraften» kommer brødrene Bø med nye detaljer om «rampestrekene» som ga dem og Emil Hegle Svendsen 100 000 kroner i bot etter en fest i Pokljuka i 2014.

ISFRONT: Festen i 2014 fikk store konsekvenser for brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Ikke bare risikerte de en kort stund en anmeldelse av selveste Ole Einar Bjørndalen, men det oppsto en isfront med eget forbund etter den harde straffen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ISFRONT: Festen i 2014 fikk store konsekvenser for brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Ikke bare risikerte de en kort stund en anmeldelse av selveste Ole Einar Bjørndalen, men det oppsto en isfront med eget forbund etter den harde straffen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka lanseres boka om brødrene Bø og der letter skiskytterne på sløret om en av få skandaler duoen har havnet i.

Etter en fest våren 2014 ble brødrene og Emil Hegle Svendsen bøtelagt med 100 000 kroner hver «for å ha brutt Skiskytterforbundets etiske retningslinjer gjennom uakseptabel oppførsel og hærverk i beruset tilstand».

Trioen innrømte seinere at de hadde drukket alkohol, badet i sjøen og tappet luft ut av bil dekkene til svenskene, østerrikerne og Ole Einar Bjørndalen.

Nå avslører brødrene Bø hvordan Bjørndalen reagerte og hvordan det i etterkant oppsto en isfront mellom utøverne og forbundet i etterkant.

- Vi valgte dem vi kjente best, fordi vi trodde de ville forstå spøken. Vi brukte bankkort for å tappe ut luften. Ikke all luften, men litt. Så gikk vi og la oss for å sove, skriver Tarjei Bø i boka som er ført i pennen av Lasse Lønnebotn.

- Bjørndalen ville anmelde

Dagen etter hadde skiskytterne konkurransefri og det norske herrelandslaget tok en joggetur sammen. Der nevnte Bjørndalen at noen hadde tappet bildekkene hans for luft, men brødrene Bø forsto ikke hvor misfornøyd skiskytterkongen var før de møtte ham i resepsjonen seinere.

- Han ville sjekke om overvåkningskameraene hadde filmopptak av området utenfor hotellet natta før, for han ville politianmelde dem som hadde herjet med bilen hans. Da vi løp rundt innsjøen, virket han helt rolig og nå dette? Overvåkningskamera? Anmeldelse?, skriver Bø.

- Vi har alltid hatt høy takhøyde på laget, men skjønte at denne gangen hadde vi tatt i litt for mye. Vi skjønte at det var best at han fikk vite sannheten fra oss, så etter lunsj gikk Johannes, Emil og jeg til Ole Einar og sa det som det var. At det var vi som hadde tømt dekkene for luft.

Bjørndalen likte dårlig rampestrekene og mente trioen var uprofesjonelle, men ga dem honnør for å legge seg flate. Hos svenskene og østerrikerne var tonen en annen, og det hele ble fleipet bort.

Ole Einar Bjørndalen har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.

HYLLES: Den italienske skiskytteren Dorothea Wierer imponerer de norske skiskytterne, Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø på Instagram. Reporter: Melina Pambou. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Isfront med forbundet

Etter å ha beklaget skal trioen ha blitt enige med Skiskytterforbundet om å holde saken internt og legge den bak seg. Men noen dager seinere ble de bøtelagt 100 000 kroner hver av forbundet.

- Vi følte at straffen var helt ute av proporsjoner, og snart skulle det bli verre, skriver Bø i boka og sikter til en e-post fra forbundet som media snappet opp:

- Skiskytterforbundet hadde gitt oss en altfor hard reaksjon – og heller ikke klart å håndtere det internt. Nå kunne vi ikke engang stole på vårt eget forbund. Da ble vi forbanna.

Brødrene hevder at ingen trenere eller ledere fra forbundet tok kontakt med dem etter at saken ble kjent i media og skriver at de følte de sto alene uten noe hjelp eller støtte.

Det oppsto en isfront mellom de tre stjerneløperne og forbundet.

- Snudde ryggen til oss

De inviterte på eget initiativ til pressekonferanse for å legge seg flate etter hendelsen i Pokljuka og brødrene skriver at de da var ferdig med saken, men at de ikke var ferdig med forbundet.

- Vi aksepterte å få en straff for det vi hadde gjort. Men størrelsen på boten var helt ute av proporsjoner. Fremdeles hadde ingen fra forbundet snakket med oss, ingen telefoner, ingen dialog – ingenting. De snudde ryggen til oss etter at vi i alle år hadde levert gull etter gull, og jobbet hardt for å gjøre landslaget til et attraktivt sponsorobjekt.

- Vi hadde alltid vært stolte over å være en del av et landslag som sto sammen i medgang og motgang, med et forbund som bidrar til at vi skal lykkes som idrettsutøvere. Men nå følte vi oss dårlig behandlet. Den gjensidige respekten var brutt, skriver brødrene i boka.

Per Arne Botnan var sportssjef i Skiskytterforbundet da konflikten mellom brødrene Bø og forbundet var på sitt verste.

- Dette er vel en sak som begge parter kunne vært for uten den gangen, og sikkert kunne vært håndtert annerledes, sier Botnan til Dagbladet og er klar på at saken ikke preger forholdet den dag i dag.

- Ut over det er dette en for lengst tilbakelagt sak, og jeg opplever at det de siste åra har vært et gjensidig veldig godt forhold mellom utøvere, trenere, støtteapparat og ledelse i skiskytterforbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer