Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

WADA stoler fortsatt ikke på russisk antidopingarbeid

Avslører: - Russisk antidopingarbeid fungerer fortsatt ikke

WADA mener fortsatt at det russiske antidopingbyrået ikke er troverdig. Fremdeles beslaglegges dopingprøver av den russiske staten. Likevel får de russiske utøverne konkurrere internasjonalt. Det skaper reaksjoner.

IKKE TROVERDIG: Aleksandr Bolsjunov har tatt langrennssporten med storm sammen med jevngamle Johannes Høsflot Klæbo. Bolsjunov er en del av den nye russiske generasjonen og har et rent rulleblad. Men er det russiske regimet til å stole på nå? Nei, mener WADA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE TROVERDIG: Aleksandr Bolsjunov har tatt langrennssporten med storm sammen med jevngamle Johannes Høsflot Klæbo. Bolsjunov er en del av den nye russiske generasjonen og har et rent rulleblad. Men er det russiske regimet til å stole på nå? Nei, mener WADA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det statsstyrte dopingregimet til Russland fikk konsekvenser da nasjonen ble kollektivt straffet og utestengt fra OL, med unntak av de ferske utøverne som fikk spesialinvitasjon fra IOC.

Samtidig ble hele Sotsji-gjengen frikjent av CAS, all den tid de av juridiske årsaker ikke kunne anvende bevisene i McLaren-rapporten på samme måte som IOC. Nå er Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin og co. tatt inn i varmen igjen og kan konkurrere som de vil i verdenscupen og VM kommende vinter.

Men har egentlig russerne kommet noen vei siden skandalelekene i Sotsji? Kan vi nå stole på det russiske antidopingarbeidet? Er det troverdig?

Dagbladet har vært i kontakt med WADA og Dr. Matt X. Richardson, leder i Antidoping Sverige, om tematikken.

Konklusjonen er lite hyggelig: Antidopingarbeidet i Russland fungerer fortsatt ikke.

RUSADA, det russiske antidopingbyrået, er fremdeles ikke godkjent av WADA og systemet er fremdeles ikke troverdig, får Dagbladet opplyst.

COMEBACK: Maksim Vylegzjanin slo til med 3. plass bak Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby i sitt første renn etter utestengelsesperioden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
COMEBACK: Maksim Vylegzjanin slo til med 3. plass bak Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby i sitt første renn etter utestengelsesperioden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Russlands nasjonale antidopingorganisasjon er fortsatt utestengt. Antidopingarbeidet i Russland fungerer fortsatt ikke. Framsteget er at de har fått tillatelse av WADA til å kontrollere egne utøvere med sine egne dopingkontrollører igjen, men de har bare lov til å analysere blodprøver, ikke urinprøver, forteller Matt X. Richardson til Dagbladet.

- Men RUSADA som organisasjon er ikke godkjent og får ikke teste utøvere fra andre land. Det er fortsatt et godt stykke igjen før antidopingarbeidet i Russland kan bli betraktet som pålitelig igjen, forteller antidopingsjefen.

Kritisk Kaggestad og Løfshus

Dette får tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til å reagere.

- Det du viser til med Russland er et eksempel på at det ikke får noen konsekvenser at land og idretter ikke følger reglene og ansvaret de har forpliktet seg gjennom WADA, sier Kaggestad til Dagbladet.

- WADA har ingen sanksjonsmulighet, og da blir det vanskelig å skape incentiv og press på land til å ta tak i problemet. IAAF (friidrettsforbundet) er vel eneste idrett som følger opp Russland-problematikken på en OK måte, mener TV 2s antidopingekspert.

Langrennssjef i Norges Skiforbund, Vidar Løfshus, synes dette er beklagelig.

- Vi i Norges Skiforbund beklager dette, samtidig som vi innser at vi ikke er dømmende myndighet og dermed må forholde oss til dette, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

WADA griper inn

At RUSADA fortsatt ikke følger WADAs forpliktelser, reiser nye spørsmål:

Hvordan kan særforbundene da tillate russerne å konkurrere internasjonalt når det nasjonale antidopingbyrået i Russland ikke fungerer?

Og betyr dette at russerne i teorien kan dope seg fritt utenfor sesong, fordi de som skal kontrollere utøverne hjemme i Russland fortsatt ikke er til å stole på?

- WADA har kontinuerlig kontroll på hvordan RUSADA gjennomfører sine dopingkontroller. Andre dopingkontroller utføres av eksterne parter eller tredjepartskontrollører, for å komplettere det ufullstendige russiske kontrollprogrammet, forklarer Richardson.

Årsaken til at RUSADA fremdeles ikke blir godkjent som et velfungerende og troverdig antidopingbyrå, er at den russiske staten fortsatt beslaglegger dopingprøver tatt av russiske utøvere, ikke er tilstrekkelig samarbeidsvillige med WADA og nekter å innrømme konklusjonene i McLaren-rapporten.

Regelendring fra 1. april

Fra og med 1. april trer imidlertid en ny regelendring i kraft i lys av denne uheldige situasjon. En ny standard blir satt i WADA-koden i kategorien «compliance», som omhandler blant annet ikke-godkjente antidopingbyrå som RUSADA.

- I den nye standarden står det mye tydeligere hvilke konsekvenser et land kan få om de ikke har en godkjent antidopingorganisasjon, slik som Russland. Blant annet kan man bli fratatt internasjonale konkurranser man har blitt tildelt som arrangør, samt ikke få levere søknader om å få arrangere internasjonale konkurranser, forteller Richardson til Dagbladet.

- Slik det er nå står det ikke i WADA-koden at man ikke kan arrangere internasjonale konkurranser. Det står bare at de ikke kan bli tildelt VM. Den nye standarden og reglene er et resultat av det som har skjedd i Russland, forklarerer han.

Det vil si at hvis regelen hadde blitt realisert litt tidligere, ville russerne aldri ha fått arrangert verdenscuprenn i skiskyting, slik de skal denne helga i Tjumen.

Mister ikke fotball-VM

Men hva da med fotball-VM i Russland i sommer som skal arrangeres etter 1. april? Vil russerne miste mesterskapet om ikke RUSADA er godkjent i god tid før fotball-VM starter?

- Nei, selv om det finnes argumenter for det, svarer Richardsson til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Russland ble tildelt fotball-VM for lenge siden, og en ny standard og regelverk kan ikke endre tidligere avgjørelser. Men i framtida vil ikke russerne få arrangere flere internasjonale idrettsarrangement før RUSADA er WADA-godkjent igjen.

- Alle landslagsspillerne til Russland spiller i hjemlig liga i russiske klubber. Er WADA inne her også og kontrollerer, så lenge RUSADA ikke fungerer?

- Jeg har faktisk ikke innsyn i testprogrammet, men FIFA, UEFA og WADA har alle mulighetene for å teste fotballspillerne innen ulike rammer, svarer antidopingeksperten.

I tillegg til Russland er heller ikke de nasjonale antidopingbyråene i Kuwait og Mauritius godkjent av WADA. Derfor er også de stemplet som «non-compliant».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!