Slik ble Alex Ferguson Manchester United-manager

Avslører 31 år gammel hemmelighet. Bløffet for å lokke Ferguson til United

Den tidligere styreformannen Martin Edwards brukte et triks for å komme i kontakt med Alex Ferguson da han skulle lokke skotten til Manchester United.

KLUBBLEGENDE: Sir Alex Ferguson løftet Manchester United til å bli den mest suksessfulle klubben i Englands moderne fotballhistorie. Foto: NTB Scanpix
KLUBBLEGENDE: Sir Alex Ferguson løftet Manchester United til å bli den mest suksessfulle klubben i Englands moderne fotballhistorie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skru klokka tilbake rett over 30 år. The Communards – Don't Leave Me This Way dundret ut fra høyttalerne mellom olajakker, fargerike bukser og permanent.

På fotballbanen er det fortsatt svarte fotballsko som dominerer – og på den engelske balløya flyr lange baller opp i retning mot en høy spiss som har en rask kompanjong luskende i bakrom.

Det er bortimot 48 færre TV-kameraer rundt fotballbanen. Milliardavtaler, rike sjeiker og TV-frisører virket bare som en fjern drøm der norske klubblag tapte mot Dudelange og andre storheter i Europa, mens vi lot oss blende av Van Basten og Gullit.

En sovende storhet

Manchester United – den største og mestvinnende klubben i engelsk fotball de siste 30 åra – Hadde hatt problemer med å erstatte Matt Busby, og hadde gått gjennom et tiår med mye utskiftning og lite suksess.

De vant riktignok FA-cupen både i 1983 og 1985, men ligaen, som var et stort mål, hadde de ikke vunnet siden 1967.

Daværende styreformann Martin Edwards sier:

– Vi var etter ligagullet, men så Liverpool vant det hvert eneste år.

Etter at de vant de ti første kampene i 1985 – var de store favoritten til å vinne ligagullet det samme året. Det endte i en real kollaps som varte langt ut i sesongen året etter.

Fra å være tittelfavoritter – lå de på kanten til nedrykk ett år seinere. Manager Ron Atkinson fikk sparken.

Og inn kom ... Ingen ringere enn Alex Ferguson. Han har fått lagt ved en Sir i navnet etter prestasjonene i Manchester United.

Men dette er historien om hva som skjedde før han ble adlet.

Men det var ikke bare-bare å lokke ham til Manchester.

Bløffet gamleklubben

Styreformann Martin Edwards har overfor podkasten Warm Down fortalt om bløffen som var starten på jobben med å få Ferguson til klubben.

Alex Ferguson ledet det skotske laget Aberdeen, og skotten hadde kommet i Manchester Uniteds søkelys på grunn av den store suksessen. Under Fergusons ledelse vant den skotske klubben europacupen i 1983 og ligaen i 1984 og 1985

– Han hadde hatt en vanvittig suksess i Skottland. Vi visste at han kunne gjøre det bra for oss også, forklarer Edvards, som styrte klubben fra 1980–2002 til Warm Down.

Han fortsetter:

– Men jeg kunne ikke bare ringe til sekretæren og si at jeg var Martin fra Manchester United og at vi ville signere Ferguson.

Det førte til at Edwards fikk et halvsprøtt forslag fra en av sine undersåtter. Hvorfor ikke bare ringe og late som han var noen helt andre?

– Han ga seg ut for å være Gordon Strachans agent og faket en skotsk aksent. Det var sånn vi tok kontakt første gang, sier Edwards og smiler.

Vanvittig suksess

Og resten er som de sier, historie.

13 ligagull, 5 FA-cupseirer og 2 Champions League-trofeer er høydepunktene i løpet av Fergusons år i klubben.

Men det som ble en suksesshistorie startet som noe alt annet. Manchester United sleit i flere år etterpå. Styreformannen forteller at han fikk flere brev fra sinte supportere og den kjente «Three years of excuses and its still crap»-banneret hang på Old Trafford.

– Det var mange som ikke følte at Alex var den riktige. Det som fikk oss til å ha tillit var måten han jobbet på. Det første han gjorde da han kom var å spørre hvorfor City plukket opp de beste unge spillerne.

Edwards innrømmer at de aldri var i tvil om at han måtte ha tid, men at cupseieren i 1990 gjorde livet til styrerommet vesentlig lettere.

Det er de nok glad for den dag i dag. Men som de hadde vist, var de ikke redde for å ta en bløff for å få det som de ville.

HEDRET: Manchester United-fans holder opp et banner etter at Alex Ferguson hadde vært 20 år i klubben. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix
HEDRET: Manchester United-fans holder opp et banner etter at Alex Ferguson hadde vært 20 år i klubben. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer