BEKYMRET: Joachim Walltin sier at tallene om spillavhengighet i 2019 er alvorlige.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BEKYMRET: Joachim Walltin sier at tallene om spillavhengighet i 2019 er alvorlige. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Avslører alvorlige gamblingtall i fotballen

Det er mange fotballspillere som sliter med spillavhengighet, men få som tør å stå fram, skal vi tro NISO-sjef Joachim Walltin. 10 prosent av norske fotballspillere sliter med gambling.

Publisert

Forrige uke ble det kjent at daværende Molde-profil Vegard Forren (32) sliter med gambling, noe han selv bekreftet til TV 2.

Etter noen dager med uvisshet, endte det hele med at han fikk kontrakten sin med Molde terminert. Han skal blant annet ha brukt penger fra klubbens botkasse til egen lomme.

Nå står altså Forren uten klubb, men blant annet svenske Expressen mener å vite at midtstopperen har fått tilbud fra svenske IFK Göteborg. Hans neste klubb antas å bli klart i løpet av kort tid.

- Et stort problem

Joachim Walltin, som er leder i NISO, føler med Forren etter at hans kontrakt ble sagt opp av Molde.

Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) er et landsomfattende fagforbund for idrettsutøvere innen idrettene fotball-, håndball- og ishockey, og er tilsluttet LO.

- Dette var jo et veldig kjedelig utfall. Saken er ganske kompleks, og det er ikke helt ferskt at han har hatt problemer med gambling tidligere, sier Walltin til Dagbladet og fortsetter:

- Samtidig må det sies at partene ble enige om å terminere kontrakten, og da må vi respektere det. Det har vært noen liknende tilfeller tidligere, og det er et stort problem. Gambling er jo en form for avhengighet, så man kan ikke bare skyve problemene fra seg.

Mange sliter med det samme

Walltin opplyser at NISO fikk vite om de stadig verre problemene noe før pressen. Forren ba spillerorganisasjonen om hjelp allerede i mars, men de hadde ikke detaljene den gangen.

- Han fikk ikke lov å trene med Molde, og det mener vi løser ingenting. Det var da den juridiske bistanden startet. Dette med botkassa og de andre detaljene er nå historie. Det er best for ham å se framover for å motta hjelp med spillavhengigheten, sier Walltin.

Forren får nå hjelp av en advokat fra NISO, i tillegg til å ha kontakt med rådgiver og fagpersonal.

- Det er veldig viktig at han får ny arbeidsgiver. Han får selvfølgelig hjelp av oss uavhengig hvilken klubb han ender opp i, så lenge han er medlem av NISO, sier Walltin.

Alvorlige tall fra 2019

Men dette er et problem som er ganske så stort i norsk fotball. Walltin forteller at det er mange som sliter med spillavhengighet, men få som tør å stå fram.

- Ja, jeg vil si det er for mange som bruker tid og penger i løpet av karrieren og etter den er ferdig. Men det er stor forskjell på kvinnesiden og herresiden. Vi hjelper med å ta utdanning for å forberede på tiden etter idrettskarrieren er over, for da bruker man tid på noe fornuftig. Men folk er forskjellig - det ikke ulovlig å spille, men det handler om å ha kontroll, sier han.

Og han opplyser om at tallene fra 2019 var ganske så dystre.

- De mest alvorlige tallene vi har er fra 2019. Der var det ganske nøyaktig 10 prosent som oppga at de har blitt konfrontert med et spilleproblem. Det er et tall som er for høyt. Det er ingen som skryter på seg at de har spilleproblemer, så tallene kan være enda høyere, opplyser Walltin.

Sammenliknet med Norges befolkning, anslår Lotteri- og stiftelsestilsynet at om lag 0,9 prosent av Norges befolkning er såkalte problemspillere.

- Tror du at Forrens åpenhet kan hjelpe andre spillere?

- Ja, det håper og tror vi. Han er ikke den første, og vi har snakket tett med Per Ivar Staberg som har prøvd å lage tiltak for spillere. «Bortekamp» heter det, og det er ment for å forebygge spilleproblemer, sier NISO-sjefen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer