Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Charlotte Kalla fikk hjerteflimmer

Avslører årsaken til Kallas uforståelige kollaps. Samme skjebne som Jörgen Brink: - Hjerteflimmer

Charlotte Kallas sprekk i Kuusamo var av samme årsak som kollapsen til Jörgen Brink i VM-stafetten i Val di Fiemme i 2003. Brink slo knallsterkt tilbake noen dager senere.

HJERTEFLIMMER: Charlotte Kalla kollapset under verdenscupåpningen i Kuusamo, grunnet hjerteflimmer.
Foto: Anders WIklund / TT kod 10040
HJERTEFLIMMER: Charlotte Kalla kollapset under verdenscupåpningen i Kuusamo, grunnet hjerteflimmer. Foto: Anders WIklund / TT kod 10040 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Charlotte Kalla kollapset under verdenscupåpningen i Kuusamo og ble nr. 75. Aldri har hun gått så sakte. Ingenting fungerte. Svenskene fortvilte. Konkurrentene var sjokkerte.

- Ble Kalla nesten sist? Det var rart. Jeg aner ikke hva som skjedde, sa Kerttu Niskanen til Dagbladet.

- Jeg så ikke hva som skjedde med Charlotte. Det var leit, men jeg er sikker på at hun kommer sterkt tilbake, supplerte Ingvild Flugstad Østberg.

Ingen kunne forklare hva som gikk galt - ikke engang Kalla selv da hun møtte Dagbladet etter løpet.

- Jeg er frustrert. Jeg skjønner ikke hva som skjedde. Jeg hadde ikke energi i kroppen etter de to første kilometerne. Jeg vet ikke hva som gikk galt, sa Kalla etter kollapsen.

- Det var ikke skiene som var problemet. Jeg må analysere hva som gikk galt, sa Kalla, før hun ble ledet vekk av Sveriges støtteapparat.

Hjerteflimmer

Nå er omsider årsaken kjent.

- Kallas kollaps var på grunn av hjerteflimmer, sier landslagslege Per Andersson i en pressemelding fra det svenske skiforbundet.

- Under undersøkelsene tirsdag og i dag kjenner vi oss trygge på at det er ingen fare for Charlotte kan begynne å trene igjen og konkurrere på høyt nivå, betrygger han.

HJERTEFLIMMER: Jörgen Brinks kjente kollaps på stafetten i VM i Val di Fiemme skyldtes også hjerteflimmer. Foto: NTB Scanpix
HJERTEFLIMMER: Jörgen Brinks kjente kollaps på stafetten i VM i Val di Fiemme skyldtes også hjerteflimmer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kollapsen minnet om den velkjente sprekken som Jörgen Brink gikk på i VM-stafetten i Val di Fiemme da det plutselig stoppet helt opp og Thomas Alsgaard og Axel Teichmann suste forbi i gullkampen. Årsaken var den samme, altså hjerteflimmer. Brink slo knallsterkt tilbake senere i karrieren og tok bronse på femmila bare noen dager senere i samme mesterskap. Fra 2010 til 2012 vant han Vasaloppet tre ganger på rad.

Også langrennsprofiler som Oddvar Brå, Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Martin Johnsrud Sundby har fått påvist hjerteflimmer eller andre beslektede hjerteproblemer tidligere.

Lettet Kalla

Hjerteflimmer trenger ikke å gi langvarige plager. Kalla er lettet etter at undersøkelsene har gitt svar på hva den mystiske kollapsen skyldtes.

- Jeg har ikke kjent noe galt med kroppen verken før eller etter løpet. Jeg er lettet over at undersøkelsen viser at jeg ikke er syk på noe vis. Jeg legger det nå bak meg og fokuserer på det som venter, sier Kalla.

- Det er ikke uvanlig at man blir veldig sliten i sporten min. Den her gangen kom melkesyra tidligere enn jeg noen gang har opplevd. Med fasiten i hånda må det tilskrives at jeg ville mer enn kroppen den dagen. Det ble et sjokk på kroppen, forteller den svenske gladjenta, som står over rennene i Lillehammer i helga.

Kallas trygghet

Tomas Pettersson, langrennsekspert i svenske Expressen, er glad for at Sverige har andre langrennsløpere tilbake i verdenstoppen mens de venter på Kallas tilbakekomst.

- Calle Halfvarsson og Stina Nilsson gjorde det veldig bra i åpningen, så det er ikke bare Kalla det handler om. For svensk langrenn betyr det veldig mye at vi har mange andre navn i toppen, men for Kalla er dette tøft, sa Pettersson til Dagbladet etter Kallas kollaps søndag.

- Kalla slet stort også før VM i Falun. Det endte heldigvis bra. Fant man ut hva som gikk galt da?

- Hun hadde trøbbel da og ble knust i skandinavisk cup like før VM. Charlotte har ofte hatt en del formdupper, men alltid vært dyktig til å toppe formen i mesterskap. Det er en trygghet hun tar med seg de kommende månedene.

- Hva betyr det at hun står utenfor landslaget?

- Denne kollapsen har ingenting med det å gjøre. Det er ikke treningsopplegget som er problemet. Charlotte har hatt gode testresultater i høst til tross for skaden i skulderen. Det ble sagt at hun har vært i bedre form enn noensinne, avslutter Petterson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!