Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avslører bakgrunnen for nytt drama: - Fikk det akkurat som vi ville

Norway Chess ønsker flere nervepirrende partier.

VANT: Magnus Carlsen fikk starten han ønsket seg under Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
VANT: Magnus Carlsen fikk starten han ønsket seg under Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I fjor endte åpningsrunden av Norway Chess med et skandaløst tap for Magnus Carlsen. Grunnen var en spesiell tidskontroll som verdensmesteren ikke var klar over.

I år er det innført nok en ny regel. Det førte til ny dramtikk, men denne gang var Carlsen forberedt. Mot slutten av partiet mot Pentala Harikrishna ble både 25-åringen og hans indiske motstander tvunget til å reagere panisk på hverandres trekk etter hvert som tiden var i ferd med å renne ut. Overfor Dagbladet avslører turneringsleder Jøran Aulin-Jansson bakgrunnen for den oppsiktsvekkende Norway Chess-regelen.

- Den betenkningstiden vi har, uten tilleggstid de første 60 trekkene, er først og fremst for å skape drama. Og det fungerer, sier Aulin-Jansson og gliser.

Øker spenningen Flere av klodens aller beste spillere er samlet i Stavanger, hvor prestisjen er stor og premiesummene høye. Til felles har navn som Carlsen, verdenstoer Vladimir Kramnik og verdensfirer Anish Giri at ingen av dem er vant med tidskontrollen som brukes. 

I dag var det imidlertid ingen som klaget. Samtlige av de tre vant sine partier, noe som førte til at tre av fem matcher ble avgjort. Det er relativt sjelden uttelling i internasjonal sjakksammenheng hvor remisprosenten vanligvis er høyere.

STÅR BAK NY REGEL: Tidligere sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson er turneringsleder for Norway Chess. Her sammen med finansminister Siv Jensen og FIDE-president Kirsan Iljumzjinov. 
Foto: Scanpix
STÅR BAK NY REGEL: Tidligere sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson er turneringsleder for Norway Chess. Her sammen med finansminister Siv Jensen og FIDE-president Kirsan Iljumzjinov. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er absolutt ikke vanlig. Det ble dramatisk. Vi fikk det som vi ville. Jeg syns det var veldig bra. Partiene holdt også bra kvalitet utifra mine vurderinger, sier Aulin-Jansson.

- Hvordan landet dere på denne tidskontrollen?

- Det er et slags kompromiss, for uten tilleggstid blir det mange unøyaktigheter i sluttspillet grunnet tidsnød. Vi ønsker at det skal være så mye kvalitet i partiene som mulig, samtidig som vi ønsker drama, sier turneringslederen, med visshet om at alle partiene var ferdige på under fire timer.

Lettet Carlsen Aulin-Jansson tror regelen er kommet for å bli i Norway Chess. Akkurat det kan passe Carlsen godt. I dag var han i alle fall totalt overlegen da partiet skulle avgjøres mot Harikrishna.

- Det er veldig deilig. Det er lenge siden sist jeg vant et åpningsparti. Det er et godt tegn for tiden fremover, forteller Carlsen til Dagbladet.

TAPTE: Pentala Harikrishna slet mot Carlsen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TAPTE: Pentala Harikrishna slet mot Carlsen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Grunnet den ekstreme tidsnøden måtte 25-åringen gjøre 10 trekk på under tre minutter. Med hjelp av et tidligere opparbeidet overtak løste han likevel oppgaven glimrende.

- Det var litt rot, men heldigvis var stillingen min vunnet nok til at det gikk. Jeg fikk en veldig god stilling tidlig. Så greide jeg å holde på fordelen, men brukte litt lang tid. Derfor ble det litt kaos, men objektivt sett beholdt jeg fordelen hele veien, analyserer Carlsen.

- Intenst Hans indiske motstander hadde problemer gjennom mer eller mindre hele partiet. Til slutt bukket Harikrishna også under for det massive presset.

Like etter nederlaget forteller 29-åringen at en av årsakene var at han slet med å tilvende seg den uvanlige tidskontrollen, uten at han klandrer andre enn seg selv for det.

- Det var første gangen for meg. Det var ikke lett. Hjernen min registrerte ikke at jeg ikke fikk tilleggssekunder for hvert trekk. Jeg skrev også ned trekkene mine med 11 sekunder igjen selv om jeg egentlig slapp, for det er det du skal gjøre med andre tidskontroller. Reglene ble jo forklart for meg, så i morgen skal jeg være bedre forberedt, forteller Harikrishna til Dagbladet.

- Hvordan vil du beskrive de siste minuttene av partiet?

- Det var veldig intenst. Jeg forsøkte egentlig bare å gjøre trekkene i stedet for å finne gode løsninger. Jeg måtte gjøre rundt fem trekk på seks sekunder og stillingen var veldig komplisert, så det var utrolig vanskelig å forsvare den, erkjenner han.

Etter første runde av Norway Chess leder Carlsen sammen med Kramnik og Giri. Totalt skal det spilles ni runder. Den neste starter i morgne klokken 16.00 og vises direkte på TV 2 Sportskanalen.

Hele Norges coronakart