Avslører den dystre sannheten om fotballmillionærene

- Det spørs hvor lenge dette kan fortsette.

ARROGANTE: Viasats Roar Stokke er skuffet over oppførselen til blant andre Louis van Gaal og Wayne Rooney. Foto: Scanpix
ARROGANTE: Viasats Roar Stokke er skuffet over oppførselen til blant andre Louis van Gaal og Wayne Rooney. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): I en årrekke har Roar Stokke reist Europa rundt og kommentert Champions League-fotball. I et innlegg på Viasats nettside deler Stokke i dag sin opplevelse av stjernene som dominerer fotballsirkuset.

Stokke mener skyhøye lønninger og kunstig høye egoer har vært med på å ødelegge fotballen.

- Det er på mange måter en beskrivelse av hvordan jeg opplever fotballen fra utsiden. Det inkluderer pengefokuset som til dels har blitt selve fotballen. Du ser det i FIFA og UEFA, med korrupsjon og posisjonsspill. Fotballen har endret seg fra å være en grasrotsorganisasjon til at aktørene er blitt våre pop- og rockestjerner med alt det innebærer på godt og vondt, sier Stokke til Dagbladet på telefon fra Tyskland hvor han i kveld kommenterer Bayern Münchens møte med Arsenal.

- Null respekt for andre I innlegget tar Stokke for seg scenene som utspilte seg da han var på jobb på Old Trafford i går. Etter kampen mellom Manchester United og CSKA Moskva tok Viasat-profilen oppstilling i intervjusonen.

Fra den posisjonen ble Stokke vitne til det han skildrer som en arrogant oppførsel fra både Manchester United-kaptein Wayne Rooney og manager Louis van Gaal.

«Mange aktører innen toppfotballen er i ferd med å vokse ut av sine egne sko. De er selvhøytidelige og med null respekt for at andre også har en jobb å gjøre. De er så dyrket, og får så enormt med oppmerksomhet på toppen av sine astronomiske lønninger, at de helt har mistet gangsynet.» skriver han.

- Det aller viktigste for meg er hvor lite de gir av seg selv. Hvor lite raus fotballen er blitt. Det vet du og alle andre journalister som jobber med fotball. Da sikter jeg til kritikk utenfra, hvor journalister på mange måter blir boikottet om man stiller kritiske spørsmål om spillere og treneres prestasjoner, utdyper Stokke overfor Dagbladet.

Sirkusdirektør van Gaal I går fikk de tilstedeværende journalistene først beskjed fra en person fra Uniteds presseavdeling om at det kun var tillatt med spørsmål om selve kampen, noe Stokke så på som åpenbart.

Etter et intervju med unggutten Jesse Lingard, nektet likevel Rooney å svare på et eneste spørsmål fra Stokke og en av de andre medieaktørene.

Så kom mannen Stokke omtaler som «sirkusdirektøren himself», van Gaal. Med et kjølig, granskende blikk skriver Stokke at van Gaal så rundt på alle de nyttige idiotene. Så gjorde han et intervju, og så et annet. Begge var over på til sammen tre minutter.

«Så starter tullballeriet som manageren er så kjent for, eller det ekstreme markeringsbehovet som det også heter. Nummer tre i rekken av nyttige idioter er en amerikaner fra selskapet Fox. Da svarer Van Gaal; hvorfor skal jeg intervjues av Fox, jeg var i USA i sommer og det får holde....jøss, selveste Van Gaal, som beriket den jevne amerikaner med sin tilstedeværelse sist sommer. Det lever de nok lenge på «over there» vil jeg tro.», skriver Stokke.

Fikk nei Etterpå forsøkte han seg med en vennlig tilnærming. Siden van Gaal ikke var i Norge i sommer, kunne han kanskje tenke seg å svare på et av Stokkes spørsmål.

OPPGITT: Viasat-kommentator Roar Stokke forteller om opplevelsen av fotballmillionærene.
Foto: Ole Thomassen/Dagbladet
OPPGITT: Viasat-kommentator Roar Stokke forteller om opplevelsen av fotballmillionærene. Foto: Ole Thomassen/Dagbladet Vis mer

Men det var aldri aktuelt.

«Nederlenderen bare så på meg i tre sekunder, ikke hjertevarmt, og trampet så av sted. Med pressemannen på slep. Mission done. Fotografer og annet personell ristet bare på hodet og lo av det hele. Jeg også. Det var mer morsomt enn skuffende. Har man levd en stund så ser man det komiske i det.»

Noen minutter seinere passerte Stokke rommet hvor van Gaal hadde pratet noen minutter med skrivende presse i forveien. Der hadde United-manageren tydeligvis fått noen spørsmål som ikke falt i spesielt god jord, noe nederlenderen lot klubbens pressemedarbeider få høre.

- Distanserer seg fra folket
Etter gårsdagens opplevelse innrømmer Stokke at han for lengst har sett seg lei på oppførselen til flere av fotballindustriens mektigste menn. Selv har Stokke aldri vært en person som beundrer andres status, titler eller suksess. Derfor ser han heller ingen grunn til at multimillionærene ikke skal oppføre seg som skikkelige folk.

«Så spørs det hvor lenge dette kan fortsette. Tv-selskaper som betaler milliarder - for tv-rettighetene som er med på å finansiere astronomiske lønninger - kan umulig fortsette med å bli avspist med lite eller ingenting fra hovedaktørene.» skriver Stokke.

- Dette er en refleksjon rundt en idrett jeg har vært uendelig glad i siden jeg var liten. Heldigvis er jeg gammel nok til at jeg vokste opp i en tid hvor de beste fotballspillerne tjente det dobbelte av en industriarbeider, men fremdeles hadde den sammen statusen. De var fortsatt de store heltene for mannen i gata, men de hadde den dimensjonen at de ikke var så utenomjordiske, de var en del av folket. I dag har dessverre fotballen distansert seg fra sitt eget publikum og på mange måter også fra media, i alle fall den delen av media som våger å være kritisk. Sånn skal det ikke være. Fotballen skal være raus nok til å gi av seg selv både når det går bra og når det butter imot, forteller Stokke til Dagbladet.