TERPER PÅ REGLER:  Thorir Hergeirsson og de norske håndballjentene gjør seg klar for OL - men må bruke mye tid på å trene på nye regler som kommer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TERPER PÅ REGLER:  Thorir Hergeirsson og de norske håndballjentene gjør seg klar for OL - men må bruke mye tid på å trene på nye regler som kommer. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Avslører den store skrekken før OL: - Da kan plutselig alt mulig skje

Håndballjentene bruker mye tid på å trene på de utskjelte OL-reglene. Landslagssjefen håper kampledere gjør det samme.

ULLENSAKER (Dagbladet): Landslagssjef Thorir Hergeirsson tok nylig ut de 14 spillerne i OL-troppen.

Håndballjentene har vært på samling i hele juni - sist i Algarve i Portugal - der de har trent spesifikt på de nye reglene som innføres til OL i august.

- Vi har brukt mye tid på trening «seks mot sju»-spill og «sju mot seks»-spill. Dette for å finne ut hva som funker og ikke, og hvordan vi reagerer på det. Vi har møtt Sverige i noen treningskamper for å teste det ut og nå har vi et bedre bilde på hva som er en utfordring og hva som er gevinst. Det må vi ta med oss inn mot OL, sier Hergeirsson til Dagbladet.

TENKER NYTT: Thorir Hergeirsson.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TENKER NYTT: Thorir Hergeirsson.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Flere eksperter har slaktet valget til Det internasjonale håndballforbundet (IHF) som endrer regelverket fra 1. juli.

Avgjør kamper

Den mest kontroversielle nye regelen åpner for mer bruk av overtallsspill sju mot seks. Det norske landslaget under Hergeirsson har ved ulike anledninger valgt å ta ut målvakten i angrepsspillet for å skape overtall. Den nye regelen innebærer at den ekstra utespilleren ikke trenger bruke vest eller målvaktstrøye. Dette gjør at byttet kan skje raskere.

Dagbladet møter islendingen på Scandic Airport Hotel ved Gardermoen. Både Hergeirsson og landslaget kommer rett fra tre ukers samling der de nye mye omtalte reglene har vært et hett tema.

- Nøkkelen er å finne ut når vi skal spille i overtall, og om det gagner oss. Vi må være i stand til å takle denne måten å spille håndball på, uansett hvor mye vi benytter oss av mulighetene. Det er det viktigste, sier landslagssjefen.

- Kan denne overtallsregelen endre forutsetningene i OL?

- Potensialt kan denne regelen være med på å snu kamper. Absolutt. Det kan være en fordel, men det kan også bidra til at vi taper kamper. Det er ikke slik at det bare er positive sider med dette. Dersom vi roter bort ballen i overtall, blir vi hardt straffet, sier Hergeirsson.

- DEILIG: Katrine Lunde var en av to keepere som ble tatt ut i landslagstroppen til håndballandslaget som skal til OL i Rio. Video: NTB Scanpix Vis mer

Spent på dommere

Islendingens er kritisk til prosessen i innføringen av reglene - og trenerens store skrekk er at kampledere, dommere og arrangører ikke har satt seg inn i detaljene, og at dette blir synlig i Brasil.

- Jeg er mest spent på om de som skal lede kamper har oversikt. De får liten tid til å trene. Det er viktig at dommerne kan reglene og jeg håper de gjør sånn som det norske dommerparet (Kjersti Arntsen og Guro Røen) og trener på det. Det blir en utfordring, sier Hergeirsson.

Under treningskamper mot Sverige på samlinga i Algarve hadde nemlig landslagssjefen et møte med dommerparet Arntsen og Røen for å veksle erfaringer og diskutere regelendringene. Det svenske landslaget var også med på dette møtet.

- Dette er nok et bevis på at prosessen burde vært annerledes i innføringen av disse reglene. Det burde vært innført i nasjonale serier i en sesong, så kunne alle fått erfaringer, og det var muligheter for justeringer før et mesterskap. Nå blir OL et prøve-mesterskap. Da kan plutselig alt mulig skje, sier Hergeirsson.

- Du høres kritisk ut?

- Det blir nye dimensjoner. Vi vet jo ikke hva som skjer. Vi må være så godt forberedt som mulig. Jeg er kritisk til prosessen. Det er bortkastet for meg å bruke tid på en avgjørelse som er tatt, sier Hergeirsson.

Mange reaksjoner

Tidligere har blant annet TV 2s håndballekspert Randi Gustad uttrykt seg kritisk.

- Det er en sprø situasjon. Det er rett og slett vanvittig at det skal være forskjellige regler for kvalifiseringen og i selve OL. Dette har skapt rystelser i håndballmiljøet og jeg vet at mange trenere river seg i håret. For mange håndballspillere er OL det største du kan oppleve, og da er det trist dersom en regel du ikke får trent på skal ødelegge, sa Gustad til Dagbladet nylig.

I mai raste danske håndballprofiler mot regelendringene som de mener endrer mange av spillets forutsetninger.

- Som angrepsspiller handler håndball om å skape rom, og som forsvarsspiller handler det om å ha så små rom som overhodet mulig. Den delen av spillet blir borte nå. Håndball handler om å vinne mann-mot-mann-duellene. De blir borte nå med konstant overtallsspill, sa Nykøbing Falsters-trener Niels Agesen til dansk TV 2.