Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avslører detaljer i finaledrama

Allerede før VM-finalen i 1998 var det dramatikk rundt Ronaldo og det brasilianske laget. Nå avslører keeper Dida detaljer rundt dramaet.

STJERNE: Ronaldo skulle lede Brasil til gull i 1998. Slik ble det ikke. Foto: Colorsport /REX (3076766a) / NTB Scanpix
STJERNE: Ronaldo skulle lede Brasil til gull i 1998. Slik ble det ikke. Foto: Colorsport /REX (3076766a) / NTB Scanpix Vis mer

I 1998 skulle et spennende brasiliansk lag forsøke å slå Frankrike i VM-finalen. De hadde stjerner som Ronaldo, Cafu, Dida, Roberto Carlos og Romario, så de var nok av mange regnet som favoritter i forkant av finalen.

Men få timer før kampstart oppsto det et drama som etter hvert har blitt et slags mysterium.

For da pressen og fansen fikk se lagoppstillingene til kampen, var det én ting som ikke virket å stemme. Brasils stjernespiller Ronaldo var ikke å se i lagoppstillingen.

Dette er altså mannen det brasilianske folket trodde skulle lede dem til sin andre strake VM-tittel, og deres femte totalt.

Til CNN forteller BBCs daværende kommentator John Motson at det var et stort sjokk på kommentatorplass. Selv Pelé slo ut med armene, hevder han.

- Total stillhet

Etter en liten stund fikk kommentatorene en ny, alternativ lagoppstilling som inneholdt Ronaldo i laget. Forvirringen var likevel stor, og ingen kunne vite om Ronaldo startet før han faktisk gikk ut av spillertunnelen med laget sitt.

Og det var ikke bare fansen og pressen som satt uvitende om Ronaldos situasjon. Også de brasilianske spillerne visste ikke hva som hadde skjedd med deres stjernespiss.

- Jeg så at alle hadde et rart uttrykk i ansiktet. Det var total stillhet, noe som er veldig uvanlig for brasilianere før finaler, sier deres tidligere keeper Dida til CNN.

Ronaldo har tidligere forklart at han tilbrakte tre timer på sykehus, der han slet med krampeanfall og var bevisstløs i flere minutter.

- Eksplosjon

Dida forteller at det fortsatt er et mysterium om hva som faktisk feilet Ronaldo. Keeperlegenden avslører stor bekymring i garderoben.

- Vi var så lei oss og bekymret for ham, fordi vi visste ikke hva som skjedde, forteller Dida.

Kort tid før kampstart fikk brasilianerne gladbeskjeden. Han hadde det bra under forholdene og var klar til å spille.

- Da han ankom stadion og sa at han ville spille, så var det en eksplosjon av glede og håp. Vi visste at Ronaldo kunne gjøre hva som helst i løpet av kampen, sier han.

Dessverre for Brasil, så hadde historien likevel en trist slutt. Deres stjernespiss var ikke på sitt aller beste mot Zinédine Zidane og Frankrike, og det endte med 3-0-seier for vertene. En dobbel fra Zidane og en sein scoring fra Petit var nok til å senke Ronaldo og co.

Ronaldo og Brasil skulle revansjere finaletapet fire år seinere, da de vant 2-0 over Tyskland. Begge målene ble scoret av Ronaldo, selvsagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!